Terug naar overzicht

Clasie: 'Dat moet ons motiveren'

Laatste Nieuws

13.12.2023

WARSCHAU- In de persruimte van The Marshall Józef Piłsudski's Municipal Stadium of Legia Warsaw blikten Pascal Jansen en Jordy Clasie woensdagavond vooruit op de beslissende groepswedstrijd in de UEFA Europa Conference League van een dag later. "Onze borst nat maken."

Zoals gebruikelijk was het openingswoord aan de speler, in dit geval Clasie. Hij ging desgevraagd in op het ontbreken van AZ-supporters in de Poolse hoofdstad. "Het is altijd jammer als je eigen fans er niet bijzijn. Dat is duidelijk, maar uiteindelijk is het voor ons zaak om ons te richten op de wedstrijd. We voelen ons veilig. Anders waren we deze kant niet opgekomen. In dat opzicht hebben we niets te klagen. We gaan ons focussen op het voetbal."

Alles of niets
Het is donderdagavond alles of niets voor AZ. De Alkmaarders móeten winnen om Europese overwintering af te dwingen, ten koste van Legia. Clasie: "En daar zijn we ook voor gekomen. Het zal een mooie wedstrijd worden, met twee ploegen die ervoor willen gaan."

Sfeer
De strijd om het ticket voor de knock-outfase van de Conference League zal in een sfeervol decor plaatsvinden, wist ook de ervaren rechtspoot. "Deze wedstrijd doet denken aan Turkije - Nederland, dat was ook heel extreem en met name door het geluid en het gefluit. Maar ook de Feyenoord - Ajax duels die ik heb gespeeld. Morgen wordt eveneens een mooie wedstrijd. Een vol stadion, met een publiek dat tegen ons zal zijn. Dat moet ons motiveren, om toch proberen onszelf te zijn in zo'n stadion en ervan te genieten."

Clasie in Warschau / Foto: Ed van de Pol

Jansen
Nadat Clasie was vertrokken om zich voor te bereiden op de training in het stadion van Legia, was het woord aan Jansen. Met nog drie wedstrijden in drie verschillende competities staat er nog veel op het spel voor zijn team. "Ik zat er in het vliegtuig over na te denken en in principe staan we precies waar wij willen. We doen op drie fronten nog volop mee, maar we hadden uiteraard wel iets meer gewild. Als je kijkt naar de competitie hebben we wat punten gemorst links en rechts en de start van de groepsfase verliep niet helemaal vlekkeloos. De komende zeven dagen spelen we voor alles waarvoor je in deze fase voor wil spelen. Dat begint donderdag. We hebben het in eigen hand om te zorgen dat we overwinteren. Beter dan dit kunnen we het eigenlijk niet krijgen."

Kracht van Legia
AZ won in het eigen AFAS Stadion met 1-0 van Legia. Wat herinnert de oefenmeester zich van dat treffen en wat is de grootste kracht? "De intensiteit waarmee ze speelden. Een fanatieke en hardwerkende ploeg. In dat opzicht moeten we onze borst voor donderdag ook weer nat maken."

Keeper
Met het wegvallen van Mathew Ryan heeft Jansen voor het duel met Legia een belangrijke knoop door te hakken. Staat Hobie Verhulst of Rome-Jayden Owusu-Oduro onder de lat? "Die knoop is maandag doorgehakt en dinsdag heb ik dat de keepers verteld", zei hij. "Wie er gaat keepen gaan jullie donderdagavond zien. Ik heb de keuze gemaakt tussen twee kwalitatief goede goalies. Er zijn wat verschillende dingen die ik daarin heb meegenomen, waaronder de aard van de wedstrijd."Bazoer
Tegenover de afwezigheid van Ryan, staat de terugkeer van Riechedly Bazoer en Bruno Martins Indi. Jansen: "De terugkeer van Bazoer is een meevaller. Hij is eerder aangesloten dan verwacht en pakt woensdag nog een goede training mee. Het is even de vraag wat hij precies kan en hoe lang. Martins Indi hebben we het afgelopen weekend uit de wind gehouden gezien waar hij vandaan komt. Hij is erbij en kan spelen."

Stadswandeling
Tot slot werd Jansen gevraagd naar maatregelen die zijn genomen rondom dit duel. "Legia heeft ons tot op heden keurig ontvangen en alles is voorspoedig verlopen", zei hij. "We zitten in een prachtig hotel en worden daar goed verzorgd. Onze stadswandeling gaat helaas niet door, want dat is ons afgeraden. Persoonlijk vind ik dat wel jammer, want ik vind het altijd mooi om te bewonderen welk moois andere steden te bieden hebben. Wat dat betreft heb ik Warschau hoog zitten."

Live
Legia - AZ begint donderdagavond om 18:45 uur en is live te zien op Veronica. Daarnaast krijg je met de social media-kanalen van AZ ook de nodige updates. Denk aan: Instagram, X en Facebook.