Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - Almere City FC

Laatste Nieuws

08.12.2023

ALKMAAR- AZ speelt zaterdagavond zijn allereerste competitiewedstrijd ooit tegen Almere City FC. Die primeur en andere wetenswaardigheden lees je in Feiten & Cijfers. De aftrap in het AFAS Stadion is om 21:00 uur en er zijn nog maar een paar kaarten verkrijgbaar.

AZ en Almere City FC treffen elkaar voor het eerst in de Eredivisie.

Almere City is bezig aan zijn debuutseizoen in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Daarmee is het de 56e club die in de Eredivisie speelt en tevens de eerste club uit Flevoland. 

Almere City FC is de jongste BVO van Nederland. De eerste wedstrijd in het betaald voetbal wordt gespeeld in augustus 2005. 

FC Omniworld is de voorloper van Almere City en komt sinds 2005 in het betaalde voetbal uit. Een nieuwe stap in de historie van de club volgt met ingang van het seizoen 2010-2011. Vanaf dat moment gaat de club door het leven als Almere City FC. 

Eén keer eerder stonden beide teams tegenover elkaar voor een officieel duel. In de 2e ronde van de KNVB Beker in het seizoen 2017-2018 won AZ in Almere met 0-4. De doelpunten kwamen toen op naam van Stijn Wuytens, Wout Weghorst (2x) en Jonas Svensson.

 

Jong AZ speelde in het verleden dertien wedstrijden tegen Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. De Alkmaarse beloften boekten vijf overwinningen en speelden eenmaal gelijk.

 

De opponent van komende zaterdag staat momenteel op de vijftiende
plek in de Eredivisie met dertien punten. AZ staat daarentegen op de derde plek in de ranglijst met 30 punten.

Almere City wist in de laatste twee wedstrijden niet te scoren. Het verloor van respectievelijk sc Heerenveen (3-0) en Heracles Almelo (0-5). 

Niemand schoot dit seizoen vaker op doel dan Vangelis Pavlidis: 33 keer. Daarnaast is de Griek de eerste AZ-speler met 25 Eredivisie-goals in een kalenderjaar sinds Kurt Welz in 1980. Alleen Kees Kist maakte ooit meer Eredivisie-doelpunten in één jaar voor de Alkmaarders, namelijk 31 in 1977.


Van alle spelers met minstens driehonderd gespeelde minuten dit seizoen zet Ernest Poku gemiddeld 6,8 dribbels in per negentig minuten. Slechts drie spelers deden dat vaker, waaronder ploeggenoot Mayckel Lahdo met een gemiddelde van 6,9.

Jordy Clasie heeft dit Eredivisie-seizoen 59 keer de bal veroverd op het middenveld. Alleen de door AZ aan Almere City verhuurde Peer Koopmeiners (68) en Mats Wieffer (84) noteerden er meer. 

Joey Jacobs is in zijn jeugd tien seizoenen actief geweest bij AZ. De verdediger heeft bij Jong AZ in totaal 65 wedstrijden gespeeld. 

Joey Jacobs in duel met Jong AZ tegen VVV-Venlo.


Alex Pastoor, de huidige trainer van Almere City, heeft in het seizoen 2014-2015 de taak als interim-trainer vervult bij AZ voor twee wedstrijden. 

Andere spelers/trainers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen Vincent Janssen, Mikhail Rosheuvel, Lars Nieuwpoort, James Efmorfides, Ole Tobiasen en Gertjan Verbeek. 

Pascal Jansen markeerde op 5 december zijn derde jaar als trainer van AZ. Inmiddels staat de trainer op de vierde plaats, met 155 wedstrijden als technisch verantwoordelijke van AZ.

Sander van der Eijk heeft zaterdag de leiding over de wedstrijd. Rens Bluemink en Joris Westhof assisteren hem daarbij langs de lijn. Robin Vereijken vervult de taak van vierde official. In Alkmaar is Edwin van de Graaf de VAR, geassisteerd door Charles Schaap.

Live
AZ - Almere City FC gaat zaterdag om 21:00 uur van start in het AFAS Stadion. Voor dat affiche zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar. De wedstrijd is ook live te zien via ESPN. Ook kun je het duel volgen via de mediakanalen van AZ: AZ Radio, Instagram, X en Facebook