Terug naar overzicht

Owusu-Oduro tekent nieuw contract

Laatste Nieuws

08.12.2023

ALKMAAR- AZ heeft het contract van Rome-Jayden Owusu-Oduro opengebroken en langdurig verlengd. De doelman zette vrijdagmiddag in het AFAS Stadion zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot medio 2028.

In 2014 kwam Owusu-Oduro bij de AZ Voetbalschool in de Regio. Een jaar later maakte hij van DVC Buiksloot de overstap naar de AZ Jeugdopleiding, waar hij bij AZ Onder 12 instroomde. 

Alle jeugdelftallen
De sluitpost doorliep alle jeugdelftallen en maakte op 26 augustus 2022 zijn profdebuut. In een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven stond hij voor het eerst bij Jong AZ onder de lat. Inmiddels heeft hij 24 duels bij de beloften achter zijn naam staan en speelde hij vorig seizoen ook een belangrijke rol in AZ's UEFA Youth League-zege. In negen wedstrijden hield hij vijf keer de nul en daarnaast onderscheidde hij zich in de strafschoppenseries tegen Rode Ster Belgrado en Sporting CP. In de finale had hij nog een prachtige redding in huis om AZ uiteindelijk naar het goud te helpen. 

Officieuze debuut
De negentienjarige doelman ging al meermaals mee op trainingskamp met AZ 1, waar hij sinds afgelopen zomer officieel deel van uitmaakt. In een oefenduel met Valencia CF maakte hij op indrukwekkende wijze zijn officieuze debuut in het eerste elftal. In de 65e minuut kwam hij binnen de lijnen. Met een aantal goede reddingen en een gekeerde strafschop hield hij zijn doel schoon. 

 

Jong Oranje
Owusu-Oduro speelde onder andere interlands met Oranje Onder 16 en Oranje Onder 20. In oktober debuteerde hij in de selectie van Jong Oranje, dat strijdt om een ticket voor het EK van 2025 in Slowakije. Tijdens de interlandperiode in november maakte de jeugdinternational opnieuw deel uit van de selectie van Michael Reiziger. Tot zijn debuut in Jong Oranje kwam hij echter nog niet. 

Owusu-Oduro: 'Gegroeid als persoon en speler'
"Altijd weer een mooi moment", reageert Owusu-Oduro op zijn contractverlenging. "Ik heb in 2023 veel meegemaakt. We hebben de Youth League gewonnen, ik heb veel wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld en ik zat vaak bij de A-selectie in de Eredivisie. Ook mocht ik mee met Europese wedstrijden bij AZ 1. Het is de kroon op het afgelopen jaar om nu te mogen verlengen. Ik ben al lange tijd bij de club, waarbij ik ben gegroeid als persoon en als keeper. Het is een lange en leerzame weg die nog steeds gaande is. Ik blijf elke dag keihard werken."

Verwerken van tegenslagen
"Je maakt veel mooie momenten, maar ook tegenslagen mee", vervolgt Owusu-Oduro over zijn weg richting AZ 1. Het verwerken van die tegenslagen is iets waar de doelman inmiddels goed mee om kan gaan. "Je moet niet in het verleden leven. Gewoon in het hier en nu, want je kan er toch niks meer aan veranderen. In de loop van de jaren is dat steeds beter gegaan voor mij. Ik denk dat dat de belangrijkste eigenschap is waarom ik nu in staat ben om op het niveau van AZ te spelen."

Huiberts: 'Geloven in potentie' 
"Rome-Jayden is de volgende speler die voor langere tijd bijtekent bij AZ", zegt Directeur Voetbalzaken Max Huiberts. "Hij heeft de hele jeugdopleiding doorlopen en een sterk kalenderjaar achter de rug. Bij het winnen van de Youth League heeft hij een grote rol gespeeld en bij Jong AZ zet hij nu zijn volgende stappen als profvoetballer. Hij laat daarbij goede dingen zien en het is nu aan hem dat door te zetten. We zijn blij dat hij nu langer vastligt bij AZ, aangezien we erin geloven dat hij de potentie heeft om zich tot een vaste waarde in het eerste elftal te ontwikkelen."

 

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl