Terug naar overzicht

AZ Vrouwen: selectie, voorbereiding & meer

Laatste Nieuws

30.07.2023

ZAANSTAD- Met ingang van het seizoen 2023-2024 keert het vrouwenvoetbal terug bij AZ. De club vervangt VV Alkmaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Op dinsdag 1 augustus staat de eerste training voor de AZ Vrouwen op het programma. Hoe ziet de selectie er tot nu toe uit en welke oefenwedstrijden worden er gespeeld? Een overzicht.

Nadat AZ en VV Alkmaar in 2022 de samenwerking al intensiveerden, neemt AZ nu de plek van VV Alkmaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie in. De competitie is na een selectieprocedure tevens uitgebreid naar twaalf clubs met de toevoeging van FC Utrecht Vrouwen. Daarmee zal de competitie vanaf volgend jaar uit 22 speelrondes bestaan. 

AZ Vrouwen
AZ heeft een aardige geschiedenis in het vrouwenvoetbal. De club stond aan de wieg van de oprichting van de Vrouwen Eredivisie in 2007. Naast AZ deden er vijf andere clubs mee. AZ Vrouwen zou vier seizoenen actief blijven en wist in elke jaargang een prijs te winnen. Nadat het vrouwenteam drie keer op rij de landstitel veroverde, werd het laatste seizoen - en zelfs de laatste wedstrijd - afgesloten met de bekerwinst. Vanwege de toenmalige financiële situatie stapte AZ destijds uit het vrouwenvoetbal. 

Terugkeer
In de zomer van 2022 ging AZ nauwer samenwerken met VV Alkmaar en kondigde het tevens aan de mogelijkheden tot een overname te onderzoeken. Dat zou in december 2022 rondkomen. AZ kondigde trots aan weer terug te keren in het vrouwenvoetbal. "Het is mooi dat na een afwezigheid van bijna twaalf jaar het vrouwenvoetbal weer terug is onder de vlag van AZ", reageerde Algemeen Directeur Robert Eenhoorn destijds. "Het past binnen de visie van de club om niet alleen een toekomst aan jongens en mannen te kunnen bieden, maar binnenkort ook weer aan voetballende meisjes en vrouwen. Bovendien geloven we in de nationale en mondiale groei van het vrouwenvoetbal. Daar willen we vanuit AZ aan bijdragen."

Algemeen Directeur Robert Eenhoorn bij een wedstrijd van VV Alkmaar.


Selectie
Sindsdien is er veel gebeurd. Behalve het merendeel van de speelsters van VV Alkmaar neemt AZ ook de Onder 15, Onder 17 en beloftenploeg over. Deze drie teams zullen in Alkmaar blijven trainen en spelen op het complex van AFC '34. De AZ Vrouwen gaan wel trainen en spelen op het AFAS Trainingscomplex. De selectie van AZ Vrouwen bestaat momenteel uit:

Keepster: Femke Liefting, Netty Booms. 

Verdedigsters: Maudy Stoop, Camie Mol, Ginia Caprino, Djoeke de Ridder, Karlijn Woons, Kim Smal, Robin Blom, Yael Mollink. 

Middenveldsters: Isa Colin, Annemiek Kruijthof, Manique de Vette, Amy Banarsie, Bo op de Weegh.

Aanvalsters: Veerle van der Most, Floor Spaan, Isa Dekker.

Veerle van der Most was de eerste speelster van AZ Vrouwen.


Staf
Ook de staf neemt steeds concretere vormen aan. Stefanie van der Gragt wordt na het WK Vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland de Technisch Manager van AZ Vrouwen. Hieronder het volledige overzicht van de staf: 

Technisch manager: Stefanie van der Gragt.
Hoofdtrainer: Mark de Vries.
Assistent-trainer: Wouter de Vogel.
Teammanager: Bo Geurts.
Hoofd Jeugdopleiding: Mitchell Meijer.
Keeperstrainer: Edwin Keizer. 
Fysiektrainster: Sjaantje Nanne. 
Trainer Jong AZ Vrouwen: Gianni de Rudder. 
Trainster AZ Vrouwen Onder 17: Lotte Winder. 
Trainer AZ Vrouwen Onder 15: Jeffry Moolenaar.

Stefanie van der Gragt wordt na het WK technisch manager van AZ Vrouwen.


Oefenwedstrijden
In de voorbereiding spelen de AZ Vrouwen zes oefenwedstrijden. De eerste wedstrijd is op vrijdag 11 augustus, als wordt geoefend tegen Excelsior op het AFAS Trainingscomplex. 

Vrijdag 11 augustus
AZ Vrouwen - Excelsior Vrouwen
Tijd: 16:00 uur
Locatie: AFAS Trainingscomplex

Dinsdag 15 augustus
SV Saestum VR1 - AZ Vrouwen
Tijd: 19:00 uur
Locatie: Sportpark Saestum

Vrijdag 18 augustus
FC Utrecht Vrouwen - AZ Vrouwen
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Sportcomplex Zoudenbalch

Dinsdag 22 augustus
AZ Vrouwen - Volewijckers JO17 
Tijd: n.n.b.
Locatie: n.n.b.

Vrijdag 25 augustus
AZ Vrouwen - RKVV DSS VR1
Tijd: 19:30 uur
Locatie: AFAS Trainingscomplex

Zaterdag 2 september
sc Heerenveen Vrouwen - AZ Vrouwen
Tijd: 14:30 uur
Locatie: Sportpark Skoatterwâld

De oefenwedstrijden die op het AFAS Trainingscomplex worden gespeeld zijn gratis te bezoeken! Het is ook mogelijk een seizoenkaart voor AZ Vrouwen te bestellen.Zo mis je geen enkel thuisduel!

Hoofdtrainer Mark de Vries tekende een contract tot medio 2024.


Eredivisie
De Azerion Vrouwen Eredivisie wordt gespeeld op vrijdag (19:30 uur) en zondag (12:15 uur). Op vrijdag 8 september beginnen de AZ Vrouwen met een thuiswedstrijd tegen Excelsior aan het seizoen. De eerste uitwedstrijd volgt exact een week later tegen sc Heerenveen. De data en tijden van de eerste zeven speelrondes staan al vast en vind je hier.

Sponsoren
Op zaterdag werd bekend dat het bedrijf Zemovi de nieuwe hoofdsponsor van AZ Vrouwen is. De nieuwe toetreder op de Nederlandse EV charging markt heeft zich voor minstens twee jaar verbonden aan de vrouwenvoetbaltak van AZ. Eerder werd al bekend dat Nike zich had verbonden aan AZ Vrouwen. ’s Werelds grootste sportmerk verzorgde al de kleding voor de mannen en gaat dat nu ook doen voor de vrouwen, voor zowel de jeugd als het eerste. 

De tenues van AZ Vrouwen voor het seizoen 2023-2024.


AZ Fandag
Op 5 augustus vindt de AZ Fandag in het AFAS Stadion plaats. Behalve AZ 1 zijn ook de AZ Vrouwen hier aanwezig. Voorafgaand aan de wedstrijd AZ - Bologna FC scoor jij jouw handtekening of foto met de speelsters van AZ Vrouwen! Bovendien worden alle speelsters één voor één voorgesteld aan het publiek. Mis deze dag dus niet!