Terug naar overzicht

AZ verlengt met Smit

Laatste Nieuws

13.11.2023

ALKMAAR- De zeventienjarige Kees Smit is door AZ voor langere tijd vastgelegd. De middenvelder uit eigen opleiding - die op zijn vijftiende al zijn eerste contract kreeg - ondertekende maandagochtend op het AFAS Trainingscomplex een nieuwe verbintenis tot medio 2026.

Smit kwam in 2015 over van De Foresters en sloot als negenjarige aan bij AZ Onder 12 - destijds het jongste team van de AZ Jeugdopleiding. De Heilooër was daarmee op dat moment AZ's jongste talent ooit en een uitzondering op de regel. Doorgaans is het namelijk niet de clubvisie om spelers van zo'n jonge leeftijd aan te nemen. De daaropvolgende jaren doorliep hij alle jeugdteams en behoort hij momenteel tot Jong AZ, waar hij op 23 januari zijn profdebuut maakte. Bij de beloften staat de teller inmiddels op dertien wedstrijden, waarin hij goed was voor één goal en een assist.  

Vanaf de middenlijn
De jeugdinternational maakte vorig seizoen ook deel uit van AZ's selectie die de UEFA Youth League won. Smit was in die campagne met een schot vanaf de middenlijn trefzeker tegen FC Barcelona (0-3 zege). Later kwam hij ook in actie tegen Real Madrid (4-0 zege), Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen) en in de finale tegen Hajduk Split (5-0 zege). Deze jaargang is hij eveneens een vaste waarde in dit prestigieuze toernooi. Zo stond hij aan de aftrap in het eerste duel met Klaipeda FM (12-0 zege) en Molde FK (3-4 zege). 

 


KNVB Beker
Ook in eigen land wist Smit beslag te leggen op het nodige zilverwerk. Zo won hij vorig seizoen met AZ Onder 18 de KNVB Beker en pakte hij een jaar daarvoor met AZ Onder 17 de dubbel. 

Voorbereiding AZ 1
Afgelopen zomer werd duidelijk dat Smit ook in beeld is bij de Alkmaarse hoofdmacht. Samen met ploeggenoten Dave Kwakman en Jayden Addai mocht hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen meedraaien bij AZ 1. Daar maakte hij op 8 juli zijn officieuze debuut in een oefenduel met Shakhtar Donetsk. 

 

Smit: 'Veel stappen kunnen zetten'
De Jong AZ'er kan terugkijken op een mooi seizoen. "Daarin hebben we veel bereikt en heb ik veel stappen kunnen zetten. We hebben de Youth League gewonnen en daarin mooie wedstrijden gespeeld. Bij Jong AZ maak ik nu ook de nodige minuten en ik heb mijn eerste goal al te pakken. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik goed en zoveel mogelijk blijf spelen. Het is daardoor belangrijk dat ik fit blijf, zodat ik elke dag beter word en in de wedstrijden laat zien wat ik kan."

Verbeterpunt
Tijdens zijn trainingsstage bij AZ 1 heeft hij vooral ervaren hoe 'mannenvoetbal' wordt gespeeld. "Vooral in verdedigend opzicht heb ik daar veel geleerd in hoe je moet staan en de duels moet aangaan. Op dat niveau kom je namelijk veel vaker in dat soort situaties. Voor mij is dat nog steeds een verbeterpunt en daar werk ik hard aan."

Huiberts: 'Mooie ontwikkeling doorgemaakt'
Directeur Voetbalzaken Max Huiberts is blij dat Smit heeft bijgetekend. "Kees is geen onbekende", reageert Huiberts. "Hij zit al vanaf zijn negende bij ons in de opleiding en hij heeft een hele mooie ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook als voetballer. Vorig jaar was Kees onderdeel van het team dat de Youth League won en momenteel breekt hij door bij Jong AZ in het betaald voetbal. De logische lijn is nu dat hij volgend jaar richting het eerste elftal gaat, zich verder gaat ontwikkelen en dat hij ook daar bepalend gaat zijn."

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl