AZ Jeugd: Driepunters in Rotterdam, Volendam en Zaanstad

07.10.2023

ZAANSTAD- Een drukke zaterdag met daarin zeven vijf overwinningen voor de AZ Jeugd. Zo waren twee teams te sterk voor Feyenoord en werden ook FC Volendam en AFC Amsterdam geklopt.

Feyenoord - AZ Onder 18 0-1 (0-0)
AZ Onder 18 schreef de cruciale wedstrijd tegen Feyenoord op zijn naam. In Rotterdam was de ploeg van trainer Michael van Zijtveld met 0-1 te sterk voor zijn tegenstander. Jasper Hartog maakte de enige goal. Klik hier voor het volledige wedstrijdverslag

AZ Onder 17 - PSV 1-1 (0-0)
Het duel tussen AZ Onder 17 en PSV kende na negentig minuten spelen geen winnaar. De thuisploeg leek de drie punten in huis te houden, maar in blessuretijd wist PSV toch langszij te komen: 1-1.

In een gelijk opgaande eerste helft kwamen beide ploegen tot de nodige kansen, maar dit leidde niet tot doelpunten. Vlak voor rust diende de grootste mogelijkheid zich aan. Buitenspeler Tycho de Wit wist door te breken en probeerde keeper Stijn Kruijsten te omspelen. De sluitpost van PSV maakte hierbij een overtreding op De Wit, net buiten de zestien en ontving een gele kaart. De daaropvolgende vrije trap werd door Melle Roede goed geplaatst, maar de doelman bracht redding. Zo eindigde het eerste gedeelte van de wedstrijd in 0-0.

Ongewijzigd begon AZ aan de tweede helft. Al snel werden ze gevaarlijk. De Wit kon net niet bij de scherpe voorzet van Roede komen, die even later zelf de bal in het zijnet schoot. Tegenstander PSV wist maar nauwelijks tot kansen te komen.

Tien minuten voor tijd kwam toch de verlossende eerste goal. Saviola Saffoe maakte een goede actie langs de lijn, passeerde zijn man en schoot op doel. De keeper was geklopt, maar PSV-verdediger Rens Boon haalde de bal via de lat van de lijn. Hij kon het echter niet goed genoeg wegwerken, waarna Thom Steenbergen de rebound binnenschoot.

PSV probeerde een slotoffensief in te zetten, maar het was AZ dat de kansen creëerde. De thuisploeg vergat echter de wedstrijd te beslissen. Invaller Nigel Fraenk zag zijn poging gestopt worden door doelman Kruijsten en ook De Wit kon de tweede Alkmaarse goal niet maken. Hij zag zijn geplaatste schot net naast het doel gaan. Diep in blessuretijd forceerden de bezoekers een laatste aanval. Nadat een schot werd geblokt door een AZ-been, schoot PSV'er Dean de Schipper de gelijkmaker binnen. Vrijwel direct na dit moment floot de scheidsrechter af.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Iain de Jongh, Kevin Van Ouytsel, Saviola Saffoe 87. (Jaden Walden) ; Julian van Rijsdam (62. Kenzo Riedewald), Hessel de Wit, Mees Adrichem; Melle Roede (81. Nigel Fraenk), Thom Steenbergen, Tycho de Wit.

Scoreverloop: 79. Steenbergen 1-0, 90+4. De Schipper 1-1.

AZ Onder 16 - AFC Amsterdam 6-0 (1-0)
AZ Onder 16 boekte een ruime overwinning op AFC Amsterdam. De rust kende een tussenstand van 1-0. In een spectaculaire tweede helft, met een hoofdrol voor hattrick-held Gijs Groot, liep de score verder uit en eindigde het in 6-0.

Al binnen vijf minuten toonde AZ zich sterk. Buitenspeler Rayan Zekri had een goede actie in huis, maar zijn schot werd gepakt door Mees Kout van AFC. De doelman moest vaker in actie komen. Zekri en Julian Sijbrands zagen hun pogingen eveneens gestopt worden door de keeper.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel na 25 minuten. Chavarello Hellings zette een goede actie in op de flank, vervolgens tikte Gijs Groot van dichtbij binnen: 1-0. De formatie van Nick van der Velden kreeg voor rust nog een paar kleine kansen, maar tot een tweede goal kwam het nog niet.

In de tweede helft werd AZ sterker. Binnen vijf minuten maakte Groot met een fraai afstandsschot zijn tweede van de middag. Daarna ging het snel. Hellings liet een kans van dichtbij niet liggen en zette de Alkmaarders op een 3-0 voorsprong. Even later viel de vierde goal van AZ, die ontstond na een goede combinatie tussen Zekri en Derryl Hupsel. Eerstgenoemde legde daarna goed klaar voor Massimiliano Frassino die geplaatst raak schoot: 4-0.

AZ bleef gretig op zoek naar meer. Groot kreeg twee grote kansen om zijn derde te maken, maar trof eenmaal de lat en schoot later net naast. In de slotfase kwam zijn hattrick alsnog. Invaller Calvin Carrilho rende op de keeper af en legde de bal breed op Groot die zo het vijfde Alkmaarse doelpunt tegen het net schoot. Vlak voor tijd werd de marge nog ruimer. Carillho, eerder aangever, schoot de bal diagonaal vanaf de flank langs de doelman en bepaalde daarmee de eindstand op 6-0.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Giovanni Dobbe (51. Latrell Aken), Quincy Lede, Onne de Flart, Eliav Adjedj (72. Jayden Hart Perez); Yordi van der Velde (51. Damian Dickhaut), Massimiliano Frassino, Julian Sijbrands (65. Timme Elffers); Chavarello Hellings (51. Derryl Hupsel), Gijs Groot, Rayan Zekri (65. Calvin Carrilho).

Scoreverloop: 25. Groot 1-0, 45. Groot 2-0. 50. Hellings 3-0, 56. Frassino 4-0. 78. Groot 5-0. 79. Carillho 6-0.

PSV - AZ Onder 15 0-0 (0-0)
Het AZ Onder 15 van trainer Sander Veraart speelde gelijk tegen PSV. Op De Herdgang kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0.

In de lichtstad gingen de Alkmaarders op jacht naar een driepunter, om zo in het spoor van koploper Feyenoord te blijven. Hoewel AZ in de eerste helft goed aan de bal was kwam het moeizaam tot kansen. De thuisploeg had een licht overwicht, maar doordat de Alkmaarse verdediging goed stond kwamen er geen echte problemen. In de slotfase waren het de bezoekers die toch nog dicht bij de openingstreffer kwamen. Zij slaagden er echter niet in het net te doen bollen en zo bleef de brilstand op het scorebord staan.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Nuur Mahamed Ahmed, Janoa Elias, Aebe Morel, Lars Boer; Cas Jongeneelen, Cas Klop (41. Taecke van Dam van Isselt), Amani Imhangbe; Jahmael Ampofo (41. Job Tiebie), Donny van der Lijcke (67. Ampofo), Dante Blankendaal (67. Ties Kemna).

Scoreverloop: -

Feyenoord - AZ Onder 14 0-3 (0-1)
Naast AZ Onder 18 boekte ook de Onder 14-selectie een overwinning op Feyenoord. Het team van trainer Juryan Zandvliet won met 0-3.

Op Varkenoord zorgde Christian Simunovic - op aangeven van Senna van Elst - in de 22e minuut voor een Alkmaarse voorsprong. AZ ging daardoor met een voorsprong de rust in en sloeg halverwege de tweede helft nogmaals toe. Ditmaal was het Abutalib Hamid Mohammad die na een pass van Mawulom Gota-Toudji de 0-2 op het scorebord zette.

In de 64e minuut viel de beslissing en sloeg het tandem dat ook de 0-2 produceerde opnieuw toe. Gota-Toudji bracht Hamid Mohammad in stelling en die haalde de trekker over. Zo won AZ met ruime cijfers van Feyenoord: 0-3.

Opstelling AZ: Jaycen Duijker; Jesse van Ruler (68. Jim Jansen), Christian Simunovic (68. Ty Tosch), Henk Schuit, Nick Perez Mutsaers (3. Jeremiah Oladoyinbo Ojomo); Merijn van Dijk, Senna van Elst (61. Jessey Jay van der Mije), Joey Plat; Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji (64. Jeano Vos).

Scoreverloop: 22. Simunovic 0-1, 54. Hamid Mohammad 0-2, 64. Hamid Mohammad 0-3.

AZ Onder 13 - Vitesse 1-2 (1-2)
AZ Onder 13 verloor thuis ongelukkig van Vitesse. Het team van trainer Dico Blei kwam twee vroege treffers niet te boven. De Alkmaarders maakten wel nog een prachtige goal, maar wisten de stand niet om te buigen. Eindstand: 1-2.

Op het hoofdveld van het AFAS Trainingscomplex begon AZ slecht aan het duel met Vitesse. Vanaf de aftrap zocht Vitesse direct de aanval en was het trefzeker: 0-1. Enkele minuten later incasseerde AZ opnieuw een tegentreffer: 0-2.

Na de tweede Arnhemse goal zette AZ meer druk op de tegenstander en kwam het tot een aantal kleine kansen. In minuut 22 kwamen de Alkmaarders tot scoren. Na een mooie combinatie tussen Musabe Iliyas Abdusalam en Mesfun kwam de bal bij Silvijn van der Does. De nummer tien had een goede steekbal in huis waarmee hij Hatim Elfargoussi bereikte, die op zijn beurt de bal langs de doelman schoot en zo de 1-2 maakte. Dit was ook de stand bij rust.

In het tweede bedrijf zocht AZ nadrukkelijk de aanval. Vitesse wist nauwelijks onder de hoge druk van de Alkmaarders uit te voetballen. Het was dan ook wachten op de 2-2. De gelijkmaker kwam echter niet. In de slotfase van de wedstrijd kopte verdediger Luca Boon de bal op de paal. Ook Iliyas Abdusalam kwam tot twee keer toe dicht bij een goal. Van afstand pegelde hij de bal op de lat en vlak voor het fluitsignaal trof hij ook nog de paal. Zo bleef een tweede Alkmaarse goal uit en eindigde de wedstrijd in 1-2 voor de ploeg uit Arnhem.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Eray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 1. Vitesse 0-1, 3. Vitesse 0-2, 23. Elfargoussi 1-2.

AZ Onder 12 - FC Volendam 18-11 | Twin Games
Op eigen veld boekte AZ Onder 12 een ruime zege op FC Volendam. De ploeg van trainers Tim Appel en Ivar de Boer was in een Twin Games-duel met 18-11 te sterk voor De Palingboeren.

Selectie AZ: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Davey Smit, Dayne Spaander, De'Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Rodjany Kranenburg, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.

FC Volendam - AZ Onder 11 3-20 | Twin Games
De jongste AZ'ers kenden weinig problemen met FC Volendam. In een Twin Games-duel was de formatie van Dennis Zwagerman en Dimitri Jolly liefst twintig keer trefzeker: 3-20.

Selectie AZ: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick van der Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Mahmoud Al Darwish, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.