Terug naar overzicht

AZ lanceert gelimiteerd Victorie-shirt

Laatste Nieuws

01.10.2023

ALKMAAR- Van Alkmaar de Victorie! Op 8 oktober viert de stad dat het precies 450 jaar geleden de Spanjaarden versloeg. “Toen Spanje’’s lust naar Hollands bloed, beteugeld werd door Alkmaars moed.” Op 8 oktober staat eveneens de Noord-Hollandse Derby tegen Ajax op het programma en tijdens dat topduel speelt AZ in een speciaal en gelimiteerd (450 stuks) Victorie-shirt.

Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te verslaan. Het paarse Victorie-shirt is een verwijzing naar de belegering van de stad in 1573. In het shirt is ook de afgeslagen Spaanse bestorming van Alkmaar verwerkt. Geïnspireerd op het bekende schilderij ‘Het Beleg van Alkmaar’ van Herman ten Kate dat te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Op de schildering probeert het Spaanse leger de stadmuren van Alkmaar te beklimmen. Die aanval wordt afgeslagen door de mannen, vrouwen en kinderen van Alkmaar, in samenwerking met de ingehuurde Geuzen. 

Gelimiteerd
Het paarse Victorie-shirt is in gelimiteerd oplage verkrijgbaar, namelijk het symbolische aantal van 450 stuks. Elk shirt is voorzien van een speciale badge met een uniek nummer (1 t/m 450). Het eerste exemplaar wordt vrijdagavond 6 oktober tijdens de receptie van de 8 October Vereeniging in de Grote Kerk van Alkmaar door Robert Eenhoorn overhandigd aan de Alkmaarse burgermeester Anja Schouten.

Bestellen
Het shirt is vanaf maandag 2 oktober (12:00 uur) te bestellen via az.nl/alkmaarontzet. Hierbij geldt op=op. Mocht je één van de 449 shirts bemachtigen, dan kun je deze op 7 oktober ophalen in het AZ Fancentrum. Ook is het mogelijk om het shirt thuis gestuurd te krijgen. Die shirts worden op maandag 9 oktober verstuurd. 

MatchWornShirt
Naast de 450 gelimiteerde shirts is het ook mogelijk om een gedragen wedstrijdshirt uit de Noord-Hollandse Derby te bemachtigen. Vanaf de aftrap bij Ajax - AZ (14:30 uur) kun je via www.matchwornshirt.com bieden op de gedragen tricots. Een deel van de veilingopbrengst komt ten goede aan de 8 October Vereeniging. 

Alkmaar Ontzet
In 1573 wilde Nederland onafhankelijk worden van Spanje, maar de Spaanse overheersers waren het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelden ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. De Alkmaarders lieten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooiden kokende teer van de stadswallen en staken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdropen. Bij Alkmaar begon dus de Victorie en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd.