Terug naar overzicht

Clasie: 'Belangrijk moment'

Laatste Nieuws

04.10.2023

ALKMAAR- In het AFAS Stadion blikten Jordy Clasie en Pascal Jansen vooruit op de aankomende Europese thuiswedstrijd. Donderdag om 21:00 uur wordt er afgetrapt tegen Legia Warschau voor de groepsfase van de UEFA Europa Conference League. "Alles op alles zetten om te winnen."

Met een nederlaag op bezoek bij HŠK Zrinjski begon AZ aan de groepsfase. Legia daarentegen won de eerste wedstrijd. In Polen werd Premier League-club Aston Villa met 3-2 verslagen.  


Druk
"De druk is er altijd wel", reageert Clasie desgevraagd. "Ik denk dat bij bijna alle wedstrijden die je bij AZ speelt een bepaald soort druk is. We hebben een onnodige nederlaag geleden in Bosnië en Herzegovina en we moeten ons revancheren. Het voelt niet als een alles of niets wedstrijd, maar je beseft wel dat je met nul punten bent begonnen in de poule. Er kan altijd nog van alles gebeuren in het resterende gedeelte van de poulewedstrijden. Maar morgen is wel een belangrijk moment voor ons en ik denk dat iedereen zich dat als geen ander beseft. We moeten proberen de wedstrijd morgen te winnen en daar gaan we alles op alles voor zetten."

Lessen
De middenvelder is ook kritisch op zichzelf na de wedstrijd tegen Zrinjski. "We zijn de tweede helft door de ondergrens gezakt. Dat hoef je niet te ontkennen, dat is duidelijk voor iedereen. Ook voor ons. Ik heb mijzelf diezelfde avond en de dag daarna ook in de spiegel gekeken. Wat had ik misschien nog beter kunnen doen om de ploeg een klein beetje in de juiste richting te sturen op dat moment? Er zijn altijd wat dingen die ik had kunnen doen. Bijvoorbeeld de ploeg bij elkaar roepen na die eerste of tweede goal. Dat zijn voor mij ook leermomenten geweest om in die fase van de wedstrijd misschien iets meer te coachen en ook op die manier belangrijk te zijn voor de ploeg."

'Dealen met valse start'
Maar, de wedstrijd tegen Zrinjski is geweest en de volle focus is nu op Legia. "Die wedstrijd tegen Zrinjski heb ik samen met mijn ploeg afgesloten", vult Jansen aan. "We spelen nu thuis tegen een goede tegenstander. Dat hebben ze ook laten zien tegen Aston Villa. Maar wij kijken zoals gebruikelijk alleen naar onszelf. We hebben ons goed voorbereid op deze partij. We hebben iets recht te zetten. We willen graag overwinteren en moeten dus met die valse start dealen en zorgen dat we doorgaan."

Inzetbaar
Bruno Martins Indi is tegen Legia weer beschikbaar. "Hij zit weer bij de selectie", bevestigt de oefenmeester. "Qua langdurige blessures is alleen Mees de Wit niet inzetbaar. Ook met Sem Westerveld gaat het hartstikke goed. Hij is weer volop in training. Het herstel van Riechedly Bazoer gaat voorspoedig. We moeten even kijken of hij dit weekend gaat halen, maar anders ziet het ernaar uit dat hij na de interlandbreak weer inzetbaar is."

Legia
"Legia is een hele grote club in Polen", gaat de trainer verder. "Ik vind dat ze een hele bijzondere speelwijze hebben met een hoge intensiteit. Een wedstrijd die vooral in het oog sprong was die tegen Aston Villa. Daar hebben ze echt een hele goede wedstrijd op de mat gelegd. Voor mij was het geen verrassing dat zij die wonnen. Als je naar onze Europese reeks van vorig seizoen kijkt, zie je ook dat we van grote clubs hebben kunnen winnen. In voetbal is bijna alles mogelijk."

Nieuwe spelers
Over de aanwinsten van afgelopen zomer is Jansen erg te spreken. "Max Huiberts en de scoutingafdeling verdienen een enorm compliment voor de jongens die er deze zomer en afgelopen winter bij zijn gekomen. Je ziet dat het jongens zijn die goed passen bij ons DNA en onze manier van werken en spelen. Het zijn allemaal jongens die bereid zijn heel hard te werken en ervoor open staan te leren en beter te worden. Dat zie ik bij al die jongens terug. Dus ik ben erg tevreden met de integratie van de nieuwe spelers."

Verdiepen
De oefenmeester ziet ook een patroon bij het aantrekken van nieuwe spelers. "De ontwikkeling van het team van vorig jaar heeft een goede rol gespeeld. Jongens die worden aangetrokken, gaan zich nog meer verdiepen in onze manier van doen en hoe we spelen. Ik heb daar een interessant gesprek over gehad met Alexandre Penetra. Vanaf het moment dat AZ bij hem op de radar kwam, is hij zich echt gaan verdiepen in ons en de manier van spelen. Hij heeft met heel veel interesse onze Europese campagne gevolgd en hoe we speelden. Daardoor kon hij vrij gedetailleerd vertellen hoe we speelden en wat er op zijn positie werd verwacht. Dat spreekt mij sowieso altijd aan. Als jongens bij ons komen, verwacht ik dat zij ook enigszins hun huiswerk een beetje hebben gedaan en een beeld hebben van waar ze terecht gaan komen."

AZ TV
Ook AZ TV beschouwde voor op de wedstrijd met Pascal Jansen en Jordy Clasie. Bekijk dat item hieronder. 

 


Live
AZ - Legio Warschau begint donderdagavond om 21:00 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar voor het duel in het AFAS Stadion. Daarvoor gebruik je onderstaande button. Verder is de wedstrijd te zien op Veronica, te beluisteren op AZ Radio en te volgen via de social media-kanalen van de club.