Terug naar overzicht

Legia Warschau: recordkampioen van Polen

Laatste Nieuws

05.10.2023

ALKMAAR- AZ neemt het donderdagavond op tegen Legia Warschau voor de groepsfase van de UEFA Europa Conference League. Legia is de recordkampioen van Polen en liet zich de afgelopen jaren zien in Europa. Maak kennis met AZ's volgende opponent!

In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de sportclub Drużyna Sportowa Legia opgericht door de Poolse legioenen die zo konden blijven werken aan hun fysieke fitheid. Dit was het begin van de club Legia Warschau zoals we die vandaag de dag kennen.

Ekstraklasa
In 1927 werd de Poolse voetbalcompetitie de Liga Polska opgericht, tegenwoordig bekend als de Ekstraklasa. Legia was één van de veertien teams die deel uitmaakte van deze hoogste divisie. In 1936 moest Legia afscheid nemen van de hoogste divisie, waar het in 1948 weer in terugkeerde. Sindsdien is Legia onafgebroken actief op het hoogste niveau en daarmee is het de enige club in Polen die sinds de Tweede Wereldoorlog nooit degradeerde.

Succes
Vanaf 1955 begon de opmars van Legia Warschau. In de Poolse bekerfinale werd Lechia Gdańsk met liefst 5-0 verslagen om de eerste prijs in de clubgeschiedenis te pakken. Een maand later werd het nog mooier en kroonde Legia zich zelfs tot landskampioen. Het was het begin van een inmiddels uitpuilende prijzenkast. Een jaar later deed Legia het trucje nog eens over. Opnieuw werd de dubbel in de wacht gesleept. 

Droogte
Legia was uitgegroeid tot Poolse topclub die ook internationaal hoge ogen gooide. In de European Club Champions Cup, de voorloper van de Champions League, in het seizoen 1969/1970 werd de halve finale behaald en een jaar later de kwartfinale. Tot het jaar 2000 zouden nog vijf landstitels worden gewonnen, waarvan de titel in 1993 door een besluit van de Poolse voetbalbond echter werd afgenomen. Ook de nationale beker werd regelmatig gewonnen. 

 

Deze eeuw
Deze eeuw heeft Legia zonder twijfel de prijzenkast geregeld moeten uitbreiden. Vooral na 2011 ging het hard. Sinds dat jaar werd de club liefst zeven keer kampioen en ook de beker werd even vaak in de wacht gesleept. Daarmee is Legia inmiddels de recordkampioen van Polen. Deze eeuw kwam het slechts één keer voor dat Legia buiten de top vier eindigde. Dat was in 2021-2022, toen eindigde de club uit de hoofdstad als tiende. 

Vorig seizoen
Legia wist zich daar echter goed van te herpakken. Vorig seizoen eindigde het als tweede van Polen en werd tevens de beker gewonnen. In navolging daarop werd begin dit seizoen ook de Poolse Supercup in de wacht gesleept. Legia begon dit seizoen in de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa Conference League en rekende daarin af met Ordabası FK Şımkent uit Kazachstan. In de ronde daarna werd FK Austria Wien geëlimineerd en vervolgens werd het heel spannend tegen Midtjylland. Na een 3-3 in de heenwedstrijd en een 1-1 na 120 minuten in de return moesten er penalty's aan te pas komen. Legia won met 6-5 en kwalificeerde zich voor de groepsfase. 

Europa
Met al die successen kwam Legia de afgelopen jaren al vaker uit in Europa, waarbij het soms ook knappe resultaten behaalde. Zo werd Legia in 2016-2017 in de poule des doods ingedeeld met Real Madrid, Borussia Dortmund en Sporting CP. Behalve de opvallende nederlaag tegen Dortmund (4-8), wist Legia knap met 3-3 gelijk te spelen tegen Real Madrid. Twee resultaten die de wereld overgingen. Ook werd Sporting CP verslagen, waardoor Legia als derde eindigde. 

 

Debuut
Legia debuteert dit seizoen in de Conference League. In haar eerste groepswedstrijd in deze competitie ooit werd met 3-2 gewonnen van Aston Villa FC, waardoor Legia de koppositie bezet in Groep E samen met HSK Zrinjski Mostar. Legia verloor dit seizoen in alle competities pas twee keer. Eén keer van FK Austria Wien, die dus nog werd rechtgetrokken, en één keer in de competitie. Afgelopen weekend was Jagiellonia Białystok met 2-0 te sterk. Momenteel staat Legia tweede in de Ekstraklasa, maar met nog een wedstrijd tegoed. Mocht het die winnen, kan de koppositie veroverd worden. 

Nederlandse clubs
Legia nam het al vaker op tegen Nederlandse clubs, maar kent een slechte balans. Tegen Ajax (twee tweeluiken), Feyenoord en PSV werd zes keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Legia maakte daarbij geen enkele goal. Enkel tegen FC Utrecht in 2002-2003 kon Legia succes boeken. Er werd met 4-1 en 1-3 gewonnen om door te stoten. AZ speelde één keer eerder tegen een Poolse club. In een enkele wedstrijd werd er in 2004 met 1-3 gewonnen van Amica Wronki. Barry van Galen, Martijn Meerdink en Stijn Huysegems verzorgden de doelpunten. 


Live

AZ - Legia Warschau begint donderdagavond om 21:00 uur. De wedstrijd  is te zien op Veronica, te beluisteren op  AZ Radio en te volgen via de social media-kanalen van de club.