Update: Esajas & Kuijsten kloppen België

17.10.2023

ZAANSTAD- Een aantal AZ Jeugd-spelers komt tijdens de interlandbreak in actie. Latrell Aken speelt op eigen bodem oefeninterlands tegen Italië. Verder komen zeven AZ'ers in actie tijdens een vierlandentoernooi in Kroatië en speelt een duo oefeninterlands in Spanje.

DINSDAG:
Oranje Onder 18 - Noorwegen 2-1
Met Elijah Dijkstra, Kees Smit, Enoch Mastoras, Jasper Hartog en aanvoerder Rayan Atikallah in de basis won Oranje Onder 18 dinsdag van Noorwegen. De Scandinaviërs kwamen in de 21e minuut op voorsprong, maar daarna was het Oranje dat het spel dicteerde. Zepiqueno Redmond (Feyenoord) scoorde uit een hoekschop de gelijkmaker, waarna Yannick Eduardo (RB Leipzig) in de tweede helft de winnende maakte.

Rayan Atikallah (4) en Enoch Mastoras (8) na de zege op Noorwegen. Foto: B4 Slovenia.

Oranje Onder 19 - België 5-1
Jeremiah Esajas en Tristan Kuijsten kregen dinsdag allebei speelminuten bij Oranje Onder 19, dat tegen België een oefenreeks afsloot. Eerstgenoemde begon in de basis en kwam met Oranje in de eerste helft al op een 3-0 voorsprong. Na de onderbreking kwam ook Kuijsten binnen de lijnen en was Oranje nog tweemaal trefzeker.

ZATERDAG:
Oranje Onder 18 - Denemarken 1-3
Basiskracht Dijkstra en invallers Oerip, Hartog en Mastoras kenden met Oranje Onder 18 een zure avond. In de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in Kroatië werd namelijk met 1-3 verloren van Denemarken. De tegenstander kwam vroeg op voorsprong en kwam daarna in de tweede helft door kort opeenvolgende goals op een 0-3 voorsprong. Kayden Wolff (Ajax) deed in de 65e minuut wat terug, maar Oranje wist het duel niet meer spannend te maken.

Elijah Dijkstra begon zaterdag in de basis bij Oranje Onder 18. Foto: OnsOranje.

Oranje Onder 19 - Australië 1-1
Kuijsten en Esajas stonden zaterdag niet in de basis bij Oranje Onder 19, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Australië. Antoni Milambo (Feyenoord) zorgde in de 28e minuut voor een Nederlandse voorsprong, maar door een goal van Thomas Waddingham (Brisbane Roar) kwam The Socceroos in de tweede helft langszij. Esajas werd in de 61e minuut als invaller gebracht.

DONDERDAG:
Oranje Onder 19 - Zwitserland 4-3
Esajas heeft donderdag gedebuteerd als jeugdinternational. De verdediger van Jong AZ begon - net als doelman Kuijsten - in de basis bij Oranje Onder 19, dat tegen Zwitserland het eerste duel van een oefendrieluik afwerkte. In het Spaanse Marbella kwam Oranje al snel op een 2-0 voorsprong. Julian Rijkhof (Borussia Dortmund) was in de negende minuut al trefzeker, waarna debutant Esajas de marge verdubbelde. Zwitserland deed vlak voor rust iets terug, maar Feyenoorder Jaden Slory zorgde na de pauze voor de 3-1 en kort daarna ook voor de 4-1. De overwinning leek daarmee binnen. De Zwitsers toonden zich echter veerkrachtig en kwamen door goals in de 58e en 62e minuut plots op 4-3. Oranje moest daardoor in het laatste half uur nog vol aan de bak en was daarin succesvol.

De trefzekere Jeremiah Esajas debuteerde tegen Zwitserland als jeugdinternational. Foto: OnsOranje.

WOENSDAG:
Kroatië - Oranje Onder 18 3-2
Een vierlandentoernooi in Kroatië is voor Oranje Onder 18 begonnen met een nederlaag tegen het gastland. Basisklanten Atikallah, Mastoras, Smit, Hartog en Oerip zagen de Kroaten in de eerste helft op een 2-0 voorsprong komen. Leo Rimac (Dinamo Zagreb) opende de score, waarna Toni Majic (Dinamo Zagreb) later een strafschop benutte. Oranje kwam in het tweede bedrijf dichterbij toen Precious Ugwu (Ajax) de aansluitingstreffer maakte. In blessuretijd viel ook de gelijkmaker van Don-Angelo Konadu (Ajax) en dacht Oranje een remise uit het vuur te slepen. Dat mocht echter niet zo zijn, want Kroatië kwam kort daarna opnieuw tot scoren.

VRIJDAG:
Oranje Onder 16 - Italië 3-1
Het tweede oefenduel met Italië kende vrijdag een spectaculaire slotfase. In 's-Gravenzande kwam Gli Azzurri al na negen minuten op voorsprong en leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Oranje dacht daar anders over en was in blessuretijd driemaal trefzeker. Austyn Jones (2x, PSV) en Thijmen Romers (Sparta Rotterdam) waren trefzeker. Aken begon in de basis en deed 52 minuten mee.

WOENSDAG:
Oranje Onder 16 - Italië 1-2
AZ'er Aken begon woensdag op de bank bij Oranje Onder 16. Zijn team werkte in 's-Gravenzande het eerste van twee oefenduels met Italië af. Oranje kwam vroeg op voorsprong, maar zag de opponent daarna het heft in handen nemen. Er werd met 1-2 verloren. Aken kwam in de tachtigste minuut binnen de lijnen.