AZ Jeugd: perfecte competitiestart

02.09.2023

ZAANSTAD- De AZ Jeugd kende een ongeslagen weekend. De eerste zes competitieduels van deze speelronde werden allen gewonnen door de Alkmaarders. Zo werden FC Utrecht, Willem II en Ajax over de knie gelegd.

FC Utrecht - AZ Onder 18 0-4 (0-2)
AZ Onder 18 boekte een 0-4 overwinning op FC Utrecht. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld kwam in het eerste bedrijf al op een 0-2 voorsprong en maakte na de pauze evenzoveel goals. Klik hier voor het volledige wedstrijdverslag.

AZ Onder 17 - FC Utrecht 5-1 (1-0)
In eigen huis ging AZ Onder 17 met 5-1 langs FC Utrecht. De formatie van trainer Tim Roest kwam vlak voor rust aan de leiding en nam halverwege de tweede helft verder afstand.

AZ had vanaf de openingsfase direct het heft in handen en creëerde een handvol kansen. Het vizier stond echter nog niet direct op scherp. In de 41e minuut bolde het net wel en dat was door toedoen van Kiani Inge: 1-0.

In de tweede helft speelde AZ toe naar een tweede treffer en was daarin succesvol. In de 58e minuut was Thom Steenbergen - met een inzet van achter het standbeen - goed voor de 2-0.

Niet veel later gooide de thuisploeg het duel in het slot. Hessel de Wit maakte er 3-0 van. Hij kwam na een knappe pass van Inge in scoringspositie en schoot raak. In de 69e minuut kwam de 4-0 op naam van Mees Adrichem, die van afstand fraai doel trof. Kort daarna deed FC Utrecht nog iets terug.

Spannend werd het echter niet meer, want het laatste woord was voor AZ. In de 88e minuut kwam Tycho de Wit na een steekpass vrij voor de keeper en drukte hij koelbloedig af: 5-1.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Kiani Inge, Iain de Jongh, Kevin Van Ouytsel, Saviola Saffoe; Elias Hazir, Hessel de Wit, Julian van Rijsdam; Nigel Fraenk, Thom Steenbergen, Tycho de Wit.

Scoreverloop: 41. Inge 1-0, 58. Steenbergen 2-0, 64. Hessel de Wit 3-0, 69. Adrichem 4-0, 72. FC Utrecht 4-1, 88. Tycho de Wit 5-1.

AZ Onder 16 - FC Utrecht 3-1 (2-1)
Ook AZ Onder 16 boekte een overwinning op FC Utrecht. De ploeg van trainer Nick van der Velden stond halverwege al op een 2-1 voorsprong en zorgde in de tweede helft voor de beslissing: 3-1.

De eerste goal voor de Alkmaarders viel in de zeventiende minuut. Chavarello Hellings kwam op de flank tot een doorbraak en loste een schot op het doel van FC Utrecht. De sluitpost bracht nog redding, maar moest een rebound toestaan. Gijs Groot was attent en schoot vervolgens binnen: 1-0. Het antwoord van de Domstedelingen kwam ruim tien minuten later. Na een afstandsschot op de lat kaatste de bal terug in het veld. Daar stond Mats van Engelen die vervolgens kon scoren. Toch zou AZ met een voorsprong de rust in gaan, want in de 39e minuut vond Rayan Zekri een gaatje in de korte hoek: 2-1.

Na de thee bleef AZ de overhand houden en kwam het tot kansen. Dat leverde in de 47e minuut de derde treffer op. Aan weerszijden ontstonden hierna nog mogelijkheden, maar er werd niet meer gescoord. Zodoende bleven de eerste punten van het seizoen in Zaanstad.

Opstelling AZ: Nick Homan; Latrell Aken, Damian Dickhaut, Quincy Lede, Jayden Hart Perez; Onne de Flart, Adam Ouaziz  (58. Massimiliano Frassino), Yordi van der Velde (58. Fadil Alimi); Chavarello Hellings (69. Giovanni Dobbe), Gijs Groot (69. Derryl Hupsel), Rayan Zekri

Scoreverloop: 17. Groot 1-0, 26. Van Engelen 1-1, 39. Zekri 2-1, 47. Zekri 3-1.

Willem II - AZ Onder 15 1-3 (0-2)
AZ Onder 15 boekte een overwinning in Tilburg. De ploeg van trainer Sander Veraart versloeg daar Willem II met 1-3.

Op sportpark Prinsenhoeve opende Donny van der Lijcke in de vijftiende minuut de score. Dat deed hij op aangeven van Lars Boer. Op slag van rust kwam daar een tweede treffer bij. Jahmael Ampofo was in de 39e minuut trefzeker en bezorgde AZ daarmee een comfortabele ruststand.

De thuisploeg deed in de 57e minuut wat terug, waardoor het plots weer spannend werd. AZ liet zich niet van de wijs brengen en zorgde in de 66e minuut voor de beslissing. Na voorbereidend werk van Taecke van Dam van Isselt produceerde Ampofo de derde Alkmaarse treffer.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Milo Kadyla, Amani Imhangbe, Aebe Morel (18. Dex Klaverdijk), Lars Boer; Cas Jongeneelen (66. Fedde Hartog), Taecke van Dam van Isselt (40. Anton Agafonov), Cas Klop (66. Christian Göring); Jahmael Ampofo, Donny van der Lijcke, Dante Blankendaal (60. Van Dam van Isselt).

Scoreverloop: 15. Van der Lijcke 0-1, 39. Ampofo 0-2, 57. Willem II 1-2, 66. Ampofo 1-3.

FC Utrecht - AZ Onder 14 0-1 (0-1)
AZ Onder 14 ging zaterdag langs FC Utrecht. De ploeg van trainer Juryan Zandvliet had een veldoverwicht, maar was de Utrechters met een minimaal verschil de baas: 0-1.

Op Sportcomplex Zoudenbalch creëerde AZ in de eerste helft veel grote kansen. Zo was Abutalib Hamid Mohammad meermaals gevaarlijk en schoot Merijn van Dijk tegen de paal. De openingstreffer kwam op naam van Charly van Oosterhout, die vijftiende minuut op aangeven van Senna van Elst de trekker overhaalde.

Ook na de openingstreffer kwamen de Alkmaarders tot kansen, maar bleef de beslissing uit. FC Utrecht kwam op zijn beurt tot één aardige kans, die werd gekeerd door Jaycen Luca Duijcker. Hoewel de 0-2 niet viel, trok AZ de overwinning wel met de nodige strijd over de streep.

Opstelling AZ: Jaycen Luca Duijcker; Jesse van Ruler (36. Nick Perez Mutsaers), Christian Simunovic (36. Willem Schuit), Giel Kappelhof, Jeano Vos (36. Jeremiah Oladoyinbo Ojomo); Joey Plat (43. Jim Jansen), Charly van Oosterhout (43. Jessey Jay van der Mije), Senna van Elst; Abutalib Hamid Mohammad (58. Gota-Toudji), Merijn van Dijk, Mawulom Gota-Toudji (50. Bliss Peters).

Scoreverloop: 15. Van Oosterhout 0-1.

AZ Onder 13 - Ajax 11-0 (5-0)
Het AZ Onder 13 van trainer Dico Blei is ijzersterk aan de competitie begonnen. Op het AFAS Trainingscomplex werd Ajax met dubbele cijfers aan de kant gezet: 11-0.

De thuisploeg kende een vliegende start, want na zes minuten werd de ban al gebroken. Musie Musfen kwam op het middenveld langs zijn tegenstander en had de vrije doortocht richting het Amsterdamse doel. Daarbij behield hij het overzicht en gaf hij Musabe Iliyas Abdusalam een niet te missen kans: 1-0. Drie minuten later was het opnieuw raak. Dinar Ait Errami krulde een hoekschop de zestien in en vond daar Dylan Nsemi, die de bal bij de tweede paal simpel kon binnentikken.

Ajax kreeg hierna ook kansen wat terug te doen, maar doelman Jason Has bracht meermaals knap redding. Daarna was het AZ die zijn derde en vierde treffer maakte. Silvijn van der Does schoot in de achttiende minuut knap raak na een voorzet van Musfen. De aanvaller scoorde in de 27e minuut ook zijn tweede goal. Hij kwam in het strafschopgebied naar binnen en vond de verre bovenhoek: 4-0. Op slag van rust kwam AZ zelfs nog op 5-0. Musfen stoomde andermaal op, kapte zijn tegenstander uit en drukte af.

Ook in de tweede helft bleef AZ scoren. In de 39e minuut snoepte Ait Errami de bal af van de doelman voor de zesde treffer. Musfen maakte er - na een fraaie pass van Iliyas Abdusalam - 7-0 van. Na een benutte strafschop van Iliyas Abdusalam, een goal van Jip de Flart en een tweede strafschop van Bentley Addai haalde AZ zelfs de dubbele cijfers: 10-0. In de voorlaatste minuut bepaalde Jip de Flart - na een goede actie van Addai - de eindstand op 11-0.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Eray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyan Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 6. Iliyas Abdusalam 1-0, 8. Nsemi 2-0, 18. Van der Does 3-0, 28. Van der Does 4-0, 35. Musfen 5-0, 40. Ait Errami 6-0, 42. Musfen 7-0, 45. Iliyas Abdusalam 8-0 (pen.), 60. De Flart 9-0, 67. Addai 10-0 (pen.), 69. De Flart 11-0.