AZ verliest wedstrijd om wereldbeker

09.09.2023

BUENOS AIRES- AZ heeft zich niet weten te kronen tot wereldkampioen. In de wedstrijd om de wereldbeker was het na negentig minuten 1-1, maar ging thuisploeg Boca Juniors er na strafschoppen met de prijs vandoor. Dave Kwakman maakte de goal aan Alkmaarse zijde.

De Intercontinental Cup is een wedstrijd die gespeeld wordt tussen de winnaar van de Youth League en de Copa Libertadores Onder 20. Vorig jaar won SL Benfica de eerste editie ooit. Zij namen het in Uruguay op tegen CA Peñarol.

Blessure Twisk
Na ongeveer een kwartier spelen gleed Nick Twisk uit. Een erg onfortuinlijk moment voor de middenvelder die helaas niet door kon. Hij werd vervangen voor Loek Postma.

Heerlijk schot van Kwakman
Op slag van rust kwam AZ er tweemaal gevaarlijk uit. In eerste instantie was het Ernest Poku die er aan de linkerkant vandoor kon. Hij wist een mooie rush neer te zetten, maar slaagde er niet in om die actie te bekronen met een goal. Niet veel later kwam de goal er toch. Wouter Goes kreeg de bal met een heerlijke pass bij Dave Kwakman. Laatstgenoemde kon mooi wegdraaien en twijfelde geen moment: vanaf een meter of twintig zette hij AZ op voorsprong.

Goed uit de kleedkamer
Direct na rust kreeg AZ gelijk een grote kans voor de 0-2. Ditmaal was het Jayden Addai die er aan de rechterkant vandoor kon en een schotkans voor zichzelf creëerde. Addai zag zijn poging maar net gestopt worden door doelman Diaz Robles.

Gelijkmaker
Met bijna een uur op de klok kwam Boca terug in de wedstrijd. Een vrije trap werd door Enoch Mastoras ongelukkig in eigen doel gewerkt. In de slotfase viel met  Addai nog een tweede speler uit aan Alkmaarse zijde. Na een actie van zijn tegenstander moest de aanvaller het veld met pijn verlaten. Na negentig minuten was het nog 1-1 en dat betekende een strafschoppenserie.

Strafschoppenserie
In die strafschoppenserie ging het mis voor AZ. Aanvoerder Goes benutte zijn penalty, maar Maxim Dekker en Kees Smit wisten hun penalty niet langs Robles te krijgen. Daarmee ging Boca met de trofee aan de haal.

'Kunnen trots zijn'
Na afloop schoof Sierksma aan voor een persconferentie. "Boca heeft ongelofelijke fans. Ik denk dat je nergens in Europa zoiets ziet. We hebben er alles aan gedaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijd. Het was de wedstrijd zoals we hadden verwacht. Ik had gedacht dat we meer onszelf zouden kunnen zijn. Maar we kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt. Dat we in zulke omstandigheden competitief kunnen zijn, is een goede les voor de rest van ons leven."