Corners nekken Jong AZ bij ADO

03.09.2023

DEN HAAG- Standaardsituaties deden Jong AZ zondag de das om bij ADO Den Haag. De ploeg van trainer Jan Sierksma kwam door een goal van Jayden Addai vroeg op voorsprong, maar moest daarna vier tegengoals uit hoekschoppen incasseren: 4-1.

Bij de Alkmaarders maakten Mexx Meerdink, Wouter Goes en Lewis Schouten hun rentree. Het AZ 1-trio lag door blessures een aantal weken eruit, maar maakte in het Bingoal Stadion weer speelminuten.

Zesde goal Addai
De thuisploeg probeerde Jong AZ in de eerste minuten met hoge druk en intensiteit te overrompelen. Daarmee dreigde ADO een paar keer gevaarlijk te worden, maar het waren echter de Alkmaarse beloften die in de vierde minuut de ban braken. Na voorbereidend werk van Meerdink en Schouten kreeg Addai de vrije doortocht naar het ADO-doel en schoot koelbloeding raak: 0-1. Voor de aanvaller betekende dat al zijn zesde goal in vier wedstrijden.

Korte hoek
ADO ging hierna op zoek naar de gelijkmaker en was in de negentiende minuut dicht bij. Justin Che wist in het strafschopgebied wat ruimte te vinden en kwam tot een schot in de korte hoek. Rome-Jayden Owusu-Oduro stond op zijn post en verwerkte de bal tot een hoekschop. De vleugelverdediger van ADO kwam niet veel later opnieuw tot een gevaarlijke inzet, maar opnieuw stond Owusu-Oduro op zijn post.

Kopbal
In de 24e minuut was het wel raak voor ADO. Jort van de Sande kopte uit een hoekschop de 1-1 tegen de touwen.

Tweede paal
Na de gelijkmaker groeide ADO in de wedstrijd, maar had het weer een hoekschop nodig om echt gevaarlijk te worden. Daaruit werd in de 41e minuut ook de 2-1 gemaakt. Matteo Waem werkte de bal bij de tweede paal binnen.

Weer Van de Sande en Waem
Jong AZ ging met een achterstand de rust in en zag Van de Sande kort na de hervatting weer gevaarlijk worden. Zijn afstandsschot ging rakelings over. De aanvallende middenvelder was een minuut later wel trefzeker. Dat deed hij opnieuw uit een hoekschop: 3-1. In de 54e minuut viel uit een soortgelijke situatie ook de 4-1. Ditmaal was het Waem die zijn tweede maakte.

Vlammend
Later waren er nog goede kansen voor Dhoraso Moreo Klas en Henk Veerman. Eerstgenoemde raakte de paal, waarna Veerman kort daarna met een volley naast schoot. Namens Jong AZ zorgden Jurre van Aken voor gevaar. De opgekomen rechtsachter probeerde het met een vlammend schot in de korte hoek. Wentges bracht met moeite redding. Invaller Ricuenio Kewal kreeg uit de daaropvolgende hoekschop een kans, maar raakte het zijnet. In blessuretijd kwam Sem Dekkers nog bijna tot scoren, maar het bleef bij 4-1.

Sierksma: 'Dat is frustrerend'
"We geven vier corners weg en uiteindelijk maakt dat in deze wedstrijd het verschil", vertelt Sierksma na afloop. "Dat is frustrerend, aangezien we daar vooraf aandacht aan besteden. Je kunt als team niet op zo'n manier met deze situaties omgaan. We weten heel goed wat we moeten doen, maar voeren dat niet goed uit."

ADO Den Haag - Jong AZ 4-1 (2-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling ADO Den Haag: Hugo Wentges; Justin Che (76. Tyrese Asante), Daniel Granli, Matteo Waem, Henri Koudossou; Kursad Surmeli (65. Sacha Komljenovic), Jort van de Sande (72. Calvin Gustina), Dhoraso Moreo Klas; Daryl van Mieghem, Henk Veerman, Jerry van Wolfgang (76. Mohamed Hamdaoui).

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Wouter Goes (46. Sem Dekkers), Jorn Berkhout, Finn Stam; Nick Twisk (76. Enoch Mastoras), Lewis Schouten (46. Ricuenio Kewal), Dave Kwakman; Jayden Addai (61. Damienus Reverson), Mexx Meerdink (61. Nick Koster), Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 4. Addai 0-1, 24. Van de Sande 1-1, 41. Waem 2-1, 48. Van de Sande 3-1, 54. Waem 4-1.
Gele kaarten: Van Ewijk (ADO Den Haag).