Terug naar overzicht

De vrouwentak van AZ krijgt gestaag vorm

Laatste Nieuws

05.09.2023

ALKMAAR- Met het Champions League-logo als afsluiter van de eerste bijeenkomst werd de ambitie van AZ Vrouwen treffend duidelijk. Alleen het hoogst haalbare telt. De route die het kersverse vrouwenteamgaat volgen op weg naar het grootste Europese clubtoernooi, zal weinig verschillen van de mannentak. ,,Negentig procent van wat we bij de mannen doen, gaan we ook bij de vrouwen introduceren.”

Het startschot voor de zakelijke afdeling van AZ Vrouwen werd in februari gegeven door een overeenkomst met Nike. ’s Werelds grootste sportmerk herkende zich in de ambitie van AZ om zich in te zetten voor het vrouwenvoetbal. Vanaf komend seizoen verzorgt Nike voor zowel het eerste elftal als de jeugdopleiding de wedstrijd- en trainingskleding. Sinds 2020 is het merk ook al op de kleding van het eerste mannenelftal te zien.

Zemovi
Vlak voor de start van het seizoen was er opnieuw heugelijk nieuws van het zakelijk front. Zemovi conformeerde zich als hoofdsponsor aan de AZ Vrouwen. De nieuwe toetreder op de Nederlandse EV charging markt heeft zich voor minstens twee jaar verbonden aan de vrouwenvoetbaltak van AZ en de komende jaren zal deze samenwerking verder worden geïntensiveerd.

Youth League-team
Tijdens de kick-off voor de AZ Vrouwen op 6 april in het AFAS Stadion werd al meteen duidelijk dat de werkwijze bij de mannen één op één gekopieerd gaat worden. “Natuurlijk zijn er een paar accenten die je anders legt omdat het vrouwenlichaam op sommige vlakken anders is of reageert, maar voor negentig procent gaan we het op dezelfde manier doen”, zegt Hoofd Jeugdopleiding Mitchell Meijer. Dat houdt in dat de vrouwen hetzelfde programma gaan volgen als de mannen. De visie op het opleiden van talent wordt één. Tijdens de kick-off werden niet voor niets beelden van het succesvolle Youth League-team getoond. De bedoeling is dat de clubvisie ook in de jeugdopleiding van de vrouwen tot successen gaat leiden.

Stefanie van der Gragt
Met Stefanie van der Gragt is een technisch manager aangesteld die bekend is met het reilen en zeilen binnen het vrouwenvoetbal. Ze zet deze zomer een punt achter haar carrière als professioneel voetbalster. Van der Gragt speelde bij onder meer Bayern München, Barcelona en Internazionale; grote buitenlandse clubs die haar een goed beeld hebben gegeven van wat topvoetbal inhoudt. Ze liep afgelopen seizoen al stage als trainer bij AZ Onder 16.

De andere kant van de boarding
“Tijdens mijn carrière als speelster ben ik al veel bezig geweest met leiderschap”, vertelt Van der Gragt. “Vooral in het veld, maar vanaf nu sta ik aan de andere kant van de boarding. Het is wel nieuw om een team en een staf samen te stellen, maar dat is ook de uitdaging. Het leiderschap dat ik in het veld toonde, verplaatst zich nu naar daarbuiten. Ik zal fouten maken, maar daarvan leer ik. Ik ben leergierig en probeer heel veel dingen te vragen. Daarbij word ik goed geholpen door de mensen van de club.”

Eerste ondertekening
Even terug naar half april. Daar zit ze dan, Veerle van der Most. Achter de desk in de persruimte van het AFAS Stadion, met naast haar Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. Normaal gesproken houdt Pascal Jansen hier zijn persconferenties na wedstrijden van het eerste mannenteam. Van der Most en Eenhoorn zetten hun breedste glimlach op, terwijl de fotograaf de eerste contractondertekening van een AZ Vrouwen-speelster vastlegt.

Veelre van der Most ondertekent een contract bij AZ Vrouwen

‘Niet alleen fysiek, maar ook mentaal’

“De visie van AZ voelt alsof het precies is waar ik voor sta”, zegt de Julianadorpse. “Ik was aan het zoeken: wat ligt mij het beste en wat vind ik fijn als speelster? AZ geeft daarbij een fijn gevoel. Er is niet alleen aandacht voor fysiek, maar ook mentaal. Vanuit de gedachte: hoe werken we hier samen, hoe ben je als persoon, waar werk je zelf aan om het team beter te maken? Het lijkt me goed om daar ook met teamgenoten en stafleden over te sparren.”

Eerste selectie
Het contracteren van Van der Most is het startsein voor het vormgeven van de eerste selectie van het vrouwenteam. De achttienjarige spits is opgeleid bij VV Alkmaar en speelde daar al twee jaar in de hoofdmacht. Ze neemt de nodige Eredivisie-ervaring met zich mee. Zo ook de talentvolle Maudy Stoop en Karlijn Woons, die niet veel later als tweede en derde versterking worden gepresenteerd. Met ex-prof Mark de Vries komt er een trainer voor de groep te staan, die ook bij VV Alkmaar zijn eerste ervaringen in de eredivisie voor vrouwen opdeed.

Overgangsjaar
“Hoe we de eerste selectie nu vormgeven, sluit aan bij hoe er bij AZ naar voetbal wordt gekeken”, zegt Van der Gragt. “We kijken naar de lange termijn, naar hoe we uiteindelijk iets moois neer kunnen zetten. Ontwikkeling staat voorop. In die zin voelt het komende seizoen voor het eerste als een overgangsjaar. In de organisatie komt er een hele tak bij, dat krijgt niet zomaar vorm. Maar als iedereen de neus dezelfde kant opsteekt, en dat is nu al aan het gebeuren, dan komen er mooie jaren aan.”

‘Meer inzicht en begeleiding’
Stoop, afkomstig uit Sint Pancras, heeft er drie seizoenen in de Eredivisie op zitten bij VV Alkmaar. “Ik probeer zelf al goed op mijn voeding en slaap te letten, omdat ik merk dat ik dat nodig heb. Daar krijgen we nu natuurlijk alleen nog maar meer inzicht en begeleiding in”, vertelt ze. “De visie en de professionaliteit bij de club spreken me erg aan. In het begin zal het nog wennen zijn, maar we willen mooi aanvallend voetbal spelen met veel combinaties. Uiteindelijk, ik weet niet in hoeveel jaar, willen we voor de bovenste plekken gaan.

Schone taak
Net als bij de mannentak is het de bedoeling dat minimaal vijftig procent van het eerste elftal uit zelf opgeleide spelers gaat bestaan. Zie daar een schone taak voor Hoofd Jeugdopleiding Meijer, die al maanden druk is met de voorbereidingen op het eerste seizoen. AZ gaat in de jeugd beginnen met een voetbalschool, een Onder 15, Onder 17 en Jong-team. De intentie is dat speelsters vanuit de voetbalschool instromen, zodat ze alvast kennismaken met de beleving van topsport voordat ze in het jongste AZ-team terechtkomen

‘Meteen meegezogen in wat wij doen’
“Je kunt maar één eerste indruk maken, dus zoveel mogelijk moet gewoon goed staan. Niet alleen het voetbal, dat is natuurlijk wel het meest zichtbaar, maar ook de andere programma’s. Het is heel belangrijk dat iedereen wordt meegezogen in wat wij doen en dat iedereen gelooft in waar we voor staan. Het moet meteen gaan leven.”

Europees kampioen
Meijer hoopt over enkele jaren de vruchten te plukken van de impact die het EK 2017 in Nederland heeft gehad op het vrouwenvoetbal. Van der Gragt werd toen in eigen land Europees kampioen met de Oranje Leeuwinnen. De lichting die destijds enthousiast raakte van voetbal, heeft inmiddels de leeftijd om in de opleiding van AZ terecht te komen.

‘Kennismaken met topsportklimaat’
“Dat is een interessante ontwikkeling om je opleiding op te maken”, stelt Meijer. “We zagen het al tijdens de eerste selectiedagen: er komt echt een grote groep meiden aan die al op jonge leeftijd heel wat bagage en trainingsuren hebben opgebouwd. We willen ze met onze programma’s optimaal begeleiden in het zijn van topsporter. Dat houdt in dat we ze liever niet tot hun zestiende, zeventiende bij hun amateurclub zien spelen, zoals dat nu nog weleens gebeurt. In de jaren ervoor liggen er voor ons al superveel kansen om ze kennis te laten maken met een topsportklimaat, waarin ze niet alleen over voetbal, maar ook over voeding, slaap en bewegingsscholing leren.”

Partnerships AZ Vrouwen
Benieuwd naar de mogelijkheden van een Partnership? Voor meer informatie kun je contact opnemen via de website.