Terug naar overzicht

Hatzidiakos naar Cagliari

Laatste Nieuws

01.09.2023

ALKMAAR- Pantelis Hatzidiakos maakt een definitieve transfer naar het Italiaanse Cagliari. De club uit de hoofdstad van het eiland Sardinië wordt daarmee het nieuwe thuis van de 26-jarige centrale verdediger die meer dan tien jaar deel heeft uitgemaakt van AZ.

Hatzidiakos komt uit een gezin met een Griekse vader en een Nederlandse moeder. Hij werd geboren op het Griekse eiland Rhodos en bezit daardoor zowel de Nederlandse als de Griekse nationaliteit. Zijn voetballoopbaan startte in de jeugd van Panathinaikos, waarvan AZ hem in januari 2011 overnam. 

Sterkhouder
Via de AZ Jeugdopleiding stroomde ‘Panta’ door naar het eerste elftal. Onder de leiding van toenmalig hoofdtrainer John van den Brom brak hij door als basisspeler. Hij groeide uit tot sterkhouder in de verdedigingslinie van AZ en speelde uiteindelijk 213 wedstrijden in de Alkmaarse hoofdmacht. Hij kwam daarin tot zes doelpunten en negen assists. Vorig seizoen speelde hij tegen Fortuna Sittard zijn tweehonderdste duel in dienst van AZ. Voor die gelegenheid werd er een Special over de speler gemaakt, genaamd ‘Het Pad van Panta’.

Interlands
Daar bleef het niet bij voor de Griek, want in oktober 2019 zat hij voor het eerst bij de selectie van de nationale ploeg van Griekenland. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië wachtte zijn debuut. Hij speelde het hele duel in Stadio Olimpico uit. Inmiddels heeft hij 27 interlands achter zijn naam staan. Saillant detail: met Griekenland komt hij in de interlandperiode van september het Nederlands Elftal tegen.

Kopdoelpunt en record
Hatzidiakos nam op het veld waardig afscheid van ‘zijn’ AZ. Zijn doelpunt in de heenwedstrijd van het tweeluik met het Noorse SK Brann bleek van cruciale waarde. Hij kopte zijn ploeg als aanvoerder op gelijke hoogte. Dankzij die goal begon AZ niet met een achterstand aan de return, welke werd beslist na een zinderende penaltyserie. Zodoende plaatsten de Alkmaarders zich voor de aankomende groepsfase van de UEFA Europa Conference League. Tevens was zijn laatste optreden eentje voor in de geschiedenisboeken. Want het betekende zijn 46e Europese wedstrijd in het shirt van AZ. Hiermee passeerde hij Maarten Martens en Kew Jaliens (beiden 45) op de lijst van AZ’ers die het meest in Europees verband uitkwamen voor de club.

Hatzidiakos: ‘Ontzettend trots’
“Het was een hele bijzondere wedstrijd”, blikte Hatzidiakos terug op zijn laatste wedstrijd in het AZ-shirt. “Ik wist dat de returnwedstrijd tegen Brann mijn laatste wedstrijd zou zijn. Ik wilde AZ waardig achterlaten, dus met groepsfase Europees voetbal. Ik heb er alles aan gedaan om de club te helpen. Met z’n allen hebben we de groepsfase weten te bereiken en dat maakt mij ontzettend trots. Een mooier afscheid dan dit kon ik mij niet wensen.” Hatzidiakos streek in 2011 neer in Alkmaar: “Als jeugdspeler ben ik bij AZ gekomen. Ik droomde ervan om in AZ 1 te spelen, in volle stadions en om Europees voetbal te spelen. Ik heb heel veel mooie jaren gehad en ben iedereen in en rondom de club dankbaar die daaraan heeft bijgedragen.”

‘Gezond blijven’
Tot slot had Hatzidiakos nog een boodschap voor zijn teamgenoten: “Ik heb de jongens bedankt voor het vertrouwen. En heel veel succes gewenst bij deze mooie club. Het belangrijkste is om gezond te blijven. Dan kan je beter worden en stappen maken.”

Huiberts: ‘Blijft een jongen van de club’
Directeur Voetbalzaken Max Huiberts is blij voor Hatzidiakos dat hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière begint, al wordt het wennen om hem niet meer door de Alkmaarse wandelgangen te zien bewegen. “Het was niet onbekend dat Panta graag een stap wilde maken. Iedereen bij AZ gunt het hem dan ook van harte. Maar Panta is en blijft een jongen van de club. We gaan zijn passie, vastberadenheid en teamgeest missen, maar we weten dat hij zijn talent en toewijding naar zijn nieuwe club zal brengen. We blijven hem met veel betrokkenheid volgen.”

AZ bedankt Hatzidiakos voor zijn inzet en alle mooie momenten op en naast het veld. De club wenst hem alle succes toe op Sardinië en in de Serie A.