Terug naar overzicht

Huiberts over transferperiode: 'Breder bezet'

Laatste Nieuws

04.09.2023

ALKMAAR- De transferperiode zit erop en dus is het tijd de balans op te maken. Het was een druk transferwindow aan zowel de binnenkomende als de uitgaande kant. Directeur Voetbalzaken Max Huiberts analyseert de afgelopen maanden. "Ik denk dat wij richting de komende jaren een hele interessante groep hebben."

"Het was een bedrijvige transferperiode", begint Huiberts. "Ook best wel enerverend. Maar ik kijk er met een goed gevoel op terug."

Doelmannen
Huiberts analyseert de transfers per positie en haalt daar ook nog even de transfer van Mathew Ryan bij, die afgelopen winter overkwam naar AZ. "We hebben Peter Vindahl vorig jaar verhuurd aan Nürnberg en nu aan Sparta Praag. We vonden dat er een keeper bij moest komen. Mathew kwam middenin het seizoen, wat voor een keeper best lastig is. De eerste wedstrijden heeft hij ook moeten wennen. Maar je ziet dat je met een keeper en een persoonlijkheid te maken heeft die gewoon heel veel ervaring heeft en dat ook toevoegt aan het team. Hij heeft een belangrijke rol op zich genomen en dat zie je ook in de start van dit seizoen."

Kerkez
Achterin waren de nodige mutaties te melden, te beginnen met Milos Kerkez. "Ik mis Milos zeker", antwoordt Huiberts desgevraagd. "Ik heb nog regelmatig contact met de familie Kerkez. Het is hartstikke mooi om te zien dat Milos nu ook al bij Bournemouth indruk heeft gemaakt, iedere wedstrijd in de basis staat en volledige wedstrijden speelt."

Kasius
Op de andere backpositie kwam Denso Kasius erbij. "We hebben gezien dat Yukinari Sugawara vorig jaar veel wedstrijden heeft gespeeld en dat ook nog steeds heel erg goed doet. Wel hebben we al een beetje daarop ingespeeld door Denso te halen. Ik wil niet zeggen achter Yuki te halen, want Denso moet de druk opvoeren bij Yuki en is een jongen die hele goede dingen laat zien in de korte periode dat hij hier is. Hij is ook nog maar twintig jaar. We zijn met Denso heel erg blij. Ook richting de toekomst hebben we weinig zorgen op die positie denk ik."


Centraal
Centraal achterin verlieten met Sam Beukema en Pantelis Hatzidiakos twee verdedigers de club. "We hadden al gezien dat Wouter Goes het vorig seizoen heel goed heeft gedaan als stand-in van Sam, die toen geblesseerd raakte. Dus we hebben Wouter definitief doorgeschoven naar de A-selectie. Ook hebben we een aankoop gedaan op die positie met Alexandre Penetra. Hij heeft een geweldige eerste indruk gemaakt in de voorbereiding en zal de concurrentie aan moeten gaan met Wouter en Riechedly Bazoer. Riechedly is natuurlijk van positie veranderd. Hij werd oorspronkelijk als middenvelder gehaald, maar we zien wel dat die positie achterin Riechedly op dit moment het beste ligt."

Reijnders
Tijjani Reijnders maakte deze zomer een toptransfer naar AC Milan, waar hij direct tot basisspeler is uitgegroeid. "Tijjani was één van de spelers waarmee we nog niet zo lang geleden verlengd hadden, ook met het oog op nog een jaar langer bij AZ te blijven. Toen hebben we wel ook al gezegd dat we sowieso op het middenveld moeten kijken naar vervangers voor de toekomst. In de winter hebben we daarop al geanticipeerd met Djordje Mihailovic en Sven Mijnans."

Dantas
"Deze zomer kwam Tiago Dantas daarnaast op huurbasis van Benfica", gaat Huiberts verder. "Tiago is ook een jongen die al heel snel heeft laten zien goed te zijn en goed bij ons te passen. Hij is een brutaal mannetje. Niet de allergrootste, maar wel in zijn daden. Tiago is een rasvoetballer en daar zullen we nog genoeg van zien. Dan hebben we nog Dani de Wit op het middenveld, Kenzo Goudmijn die terug is gekomen en ook al best wat minuten heeft gemaakt, Lewis Schouten die is doorgeschoven vanuit de opleiding en Dave Kwakman die op dit moment wordt gebruikt omdat er wat blessures zijn op het middenveld. Dat laat ook zien dat die categorie jeugdspelers die vorig jaar de Youth League wonnen op de deur kloppen bij Pascal Jansen."


Aanval
"Ik denk dat we in de voorhoede breder bezet zijn dan in de afgelopen jaren", analyseert Huiberts de situatie voorin. "Ik denk dat we met name daar ons echt goed versterkt hebben. Je ziet ook in de wedstrijden die we al gespeeld hebben dat we een wedstrijd kunnen omdraaien en er niet minder op worden als we wisselen. We hebben veel diepgang met spelers als Ruben van Bommel, Mayckel Lahdo en Ibrahim Sadiq die er bij gaat komen. Ook Ernest Poku die weer terug is bij de A-selectie en een geweldige indruk maakte in de voorbereiding."

'Breder geworden'
"Als je er dieper induikt zijn we denk ik op de meeste posities breder geworden in plaats van dat we erop achteruit zijn gegaan. Natuurlijk zijn spelers als bijvoorbeeld Tijjani moeilijk te vervangen met het niveau dat je graag zou willen hebben, maar Tijjani heeft er ook vijf jaar over gedaan om op dat niveau te komen. We zien ook dat er nu alweer spelers klaar staan, dan wel van de opleiding, dan wel van buitenaf, die al een heel goed niveau halen. Waar we waarschijnlijk over twee jaar weer van zeggen: 'Joh, moet die nu al weg?'."

'Interessante groep'
"Dat is denk ik het lot van alle Nederlandse clubs", vervolgt Huiberts. "Wij zullen een goede speler maximaal twee, drie jaar kunnen houden en dan moet je ook doorselecteren. Het is voor mij en mijn team dan zaak ervoor te zorgen dat we weer voldoende goede spelers op het veld hebben staan. Ik denk persoonlijk dat wij richting de komende jaren een hele interessante groep hebben."