Nipte zeges Europese tegenstanders AZ

26.09.2023

ALKMAAR- AZ boekte zondag alweer de vijfde Eredivisie-overwinning van het seizoen door in Zwolle met 0-3 te winnen van PEC Zwolle. Ook de tegenstanders van AZ in de UEFA Europa Conference League speelden afgelopen zondag hun competitieduels. De prestaties van de Europese opponenten in hun nationale competities volg je via AZ.nl.

Legia Warschau
Legia Warschau boekte afgelopen zondag een moeizame overwinning in een thuiswedstrijd tegen KS Gornik Zabrze. De Europese tegenstander van AZ wist met 2-1 te winnen. Al in de achtste minuut opende Legia de score via Tomas Pekhart. De lange Tsjechische spits schoot fraai uit de draai raak, op aangeven van Patryk Kun. Hiermee maakte de spits zijn vijfde competitietreffer. Tegenstander Gornik liet zich echter niet uit het veld slaan door de vroege achterstand. Maar liefst vier minuten later was Sebastian Musiolik trefzeker namens Gornik en stond het weer gelijk. De Poolse spits kreeg de bal plots voor zijn voeten na slordig balverlies van Legia en schoot de bal onderin de linkerhoek. Beide ploegen creëerden vervolgens genoeg kansen, maar een treffer liet lang op zich wachten. Pas in de 92ste minuut maakte Legia het winnende doelpunt. Middenvelder Igor Strzalek liep de lage voorzet van Paweł Wszołek binnen om de eindstand te bepalen op 2-1.

Aston Villa
Aston Villa zegevierde afgelopen zondag knap op bezoek bij Chelsea. De ploeg uit Birmingham maakte in de 73ste minuut via spits Ollie Watkins het eerste en enige doelpunt uit de wedstrijd, waardoor Chelsea met 0-1 werd verslagen. Het sterrenteam van Chelsea was in eerste instantie de betere ploeg, met een aantal kansen voor onder anderen Enzo Fernandez en Mychajlo Mudryk. Villa wist, op twee prachtige volleys van Lucas Digne en Nicolò Zaniolo na, weinig in te brengen. Vlak voor de rust leek Axel Disasi de 1-0 in te koppen, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. In de tweede helft kantelde de wedstrijd na een rode kaart voor rechtsback Malo Gusto, die een harde tackle maakte op Digne van Aston Villa. Tegen tien man ging het Villa een stuk beter af. De Britse spits Watkins, brak door uit een counter en wist de keeper te verschalken met een hard, laag schot in de verre hoek. Via Moussa Diaby en Jacob Ramsey had Villa de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar beide pogingen stuitten op doelman Robert Sanchez. Na het fluitsignaal kon Villa echter wel de 3 punten mee naar huis nemen.

HŠK Zrinjski Mostar
HŠK Zrinjski Mostar, waar AZ vorige week donderdag tegen speelde, moest eveneens afgelopen zondag aantreden. Thuis ontvingen zij FK Željezničar uit Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Net als Legia Warschau, had ook Zrinjski een lastige avond. Na een half uur spelen kwamen ze op achterstand na een goal van vleugelverdediger Irfan Jašarević van Željezničar. Pas in de 77ste minuut wist Zrinjski de stand gelijk te trekken. Slobodan Jakovljević maakte namens de thuisploeg de gelijkmaker. In de blessuretijd kwam voor Zrinjski de verlossende en winnende treffer via invaller Petar Mišić.

Met deze overwinning op Željezničar komt Zrinjski Mostar nu op de 7e plek in de competitie met 9 punten uit vijf gespeelde wedstrijden.

AZ - HSK Zrinjski

14 december 2023 | 18:45 uur | The Marshall Józef Piłsudski's Municipal Stadium of Legia Warsaw