Terug naar overzicht

'Religie speelt grote rol, maar dit staat boven alles'

Laatste Nieuws

08.09.2023

BUENOS AIRES- Er wordt in Argentinië toegewerkt naar de finale om de wereldbeker tussen Boca Juniors en AZ van aanstaande zaterdag. Het is een prachtig affiche, welke plaatsvindt in het iconische Bombonera-stadion. Journalisten Simon Zwartkruis en Jeroen Haarsma zijn meegereisd vanuit Nederland om verslag te doen voor Voetbal International en het Noordhollands Dagblad. AZ TV ging uitgebreid met de twee in gesprek.

Argentinos Juniors
Een Onder 20-selectie van AZ traint in aanloop naar het duel met Boca Juniors op het trainingscomplex van Argentinos Juniors. "De grote Diego Maradona heeft hier zijn eerste stappen gemaakt. Dat maakt het al heel bijzonder vind ik. Ik weet niet of alle jonkies van AZ daar ook waarde aan hechten, maar voor mij persoonlijk heeft dat echt wel een toegevoegde waarde", zo begint Zwartkruis. Naast Maradona braken ook onder meer Juan Riquelme en Esteban Cambiasso door bij Argentinos Juniors. "Vroeger ben ik nog wel eens op handtekeningenjacht geweest toen het Argentijnse elftal naar Purmerend kwam. Dus hier heb ik wel wat mee", reageert Haarsma. 

Ervaring in La Bombonera
Zwartkruis is al eens eerder in het stadion van Boca geweest. "Dit is echt de heilige graal voor iedere groundhopper", zo begint Zwartkruis. "Het past echt in het rijtje van Maracanã in Brazilië, San Siro in Italië en Bernabeu in Madrid. Het is echt met niets te vergelijken. Ik heb destijds niets van de wedstrijd gezien en alleen maar naar de supporters gekeken. Daar gaan ze wat meemaken zaterdag." Ook Haarsma is de afgelopen week al even langs geweest. "Het is hartstikke oud, maar ik heb wel de beelden gezien dat alles heen en weer gaat. Ik kan me wel een voorstelling hierbij maken."

Argentijnen in Brazilië
De journalist van Voetbal International was tijdens het WK 2014 aanwezig in Brazilië en zag met eigen ogen hoe gepassioneerd de Argentijnen waren. "Toen is er een soort armada over de Andes overgetrokken. Als een slang trok dat door de bergen heen. Zij namen heel Rio de Janeiro over. Ze verkopen huis en haard als het moet om bij zo'n WK te zijn. Religie speelt een grote rol, maar dit staat boven alles", sluit Zwartkruis af. 

 

De finale om de wereldbeker is zaterdag 9 september om 21:00 uur live te zien bij zowel Ziggo Sport als ESPN.