Terug naar overzicht

Van halffabricaten in Zwaag naar bijna in Praag

Laatste Nieuws

12.09.2023

ALKMAAR- AZ zette zich het afgelopen Europese seizoen op de kaart in de UEFA Europa Conference League. In dat toernooi reikten de Alkmaarders tot de halve finales. De succesvolle campagne betekende veel uitwedstrijden en dus veel trips, ook voor AZ Business. Michel en Guda de Wit reizen AZ al jaren achterna tijdens Europese uitduels van de club. De teller staat inmiddels op bijna dertig wedstrijden.

Banket partners
Michel en Guda de Wit runnen het bedrijf Banket Partners in Zwaag. Ze produceren halffabricaten voor veel bakkers door heel Nederland. “Er was wel veel aanbod in de markt, maar niet de kwaliteit die wij nastreven”, vertelt Michel over het oprichten van het bedrijf. “Wij maken nu heel goede halffabricaten, waarmee iedere bakker elke dag een mooi assortiment kan aanbieden. De bakker kan bijvoorbeeld de bodem van een slof zelf gaan maken, maar wij kunnen dat veel efficiënter en slimmer.”

AZ
Als je binnenloopt bij het bedrijfspand in Zwaag zie je direct een AZ-shirtje hangen. In 2006 besloten beiden stoelen te nemen bij AZ. “Dat kwam via via”, vertelt Michel. “We gingen een paar keer mee en vonden het leuk. Zo is het een beetje gegaan. In eerste instantie ga je voor het voetbal, maar vooral die Europese reizen zijn heel leuk.”

Europese reisjes
De eerste trip van het stel was naar Athene. “Dat was heel toevallig”, vertelt Michel de Wit. “We hadden geen vakantie geboekt en kregen ineens een mailtje. Mijn vrouw Guda stelde voor om gewoon een keertje mee te gaan. Dat deden we en het was alsof we in een warm bad terecht kwamen. Het was een heel select gezelschap en tijdens zo’n reis bouw je daar echt een band mee op. Je bent drie dagen samen. Je gaat samen uiteten en samen op excursie. Dan gaat dat bijna vanzelf.” Ook Guda bevielen de reizen meteen: “We kwamen er al snel achter dat iedereen houdt van lekker eten en drinken, reizen en iedereen een gezamenlijke liefde heeft: AZ. Dat zijn drie hobby’s ineen voor ons.”

Bijzondere plekken
“Wat ook leuk is aan die trips, is dat je op bijzondere plekken komt”, vult Michel aan. “Ik zou zelf bijvoorbeeld nooit naar Athene gaan.” Dat ziet ook Guda: “Zo’n Conference League maakt het eigenlijk alleen maar bijzonderder. Iedereen wil Champions League
spelen, maar qua steden kom je in de Conference League op hele bijzondere plekken terecht. Er zitten veel onbekende teams uit onbekendere competities in. Normaliter ga je niet zo snel naar zulke steden.”

Planning
Zo’n Europese reis is vaak hetzelfde opgebouwd. “De start is altijd op woensdag”, legt Michel uit. “Bij aankomst hebben we een welkomstborrel, een activiteit en een gezellig avonddiner. Vaak kijken we dan ook nog bij de afsluitende training. De donderdag zit ook vol met activiteiten tot de wedstrijd. Richting de avond bereiden wij ons ook voor op de wedstrijd. Vrijdag staat dan in het teken van naar huis gaan. Tenzij we laat vliegen. Dan is er soms in de ochtend nog een activiteit.”

Tel Aviv
Er is een reis die de meeste indruk heeft gemaakt op Michel en Guda. “De mooiste trip was Tel Aviv”, vertelt Michel. “We mochten toen met een klein groepje een dag eerder.” Guda voegt toe: “We hebben toen een dag Jerusalem erbij gehad. Dat was heel indrukwekkend. We hadden ook prachtig weer en hebben echt veel gedaan.” Vooral het verhaal van de gids maakte indruk op de twee. “Ik heb zijn kaartje zelfs nog”, aldus Michel. “Zijn verhaal heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Hij wist je gewoon tot in tranen te ontroeren met het vertellen van wat daar allemaal is gebeurd tussen de Joden en de Palestijnen. Morgen willen ze elkaar vermoorden en overmorgen moet je elkaar toch weer de hand schudden, want je moet toch met elkaar verder.”


Bijzonder
“Het was ook bijzonder om naar Kazachstan te gaan”, vertelt Guda. “In Almaty waren we met vijf man. Dat was heel bijzonder.” Michel: “We tankten toen op een militair vliegveld nabij Moskou, in Nizhny Novgorod. Dat kun je je nu ook niet meer voorstellen.” “Ik besef me dat we op veel plekken zijn geweest waar ik nu niet meer kan komen”, constateert Guda. “Neem Odessa in Oekraïne. Dat was indrukwekkend. Bodø in Noorwegen was ook fantastisch. Op een hele andere manier, maar dat was eveneens een prachtige reis.”

Halve finale
In het afgelopen seizoen behaalde AZ vanuit de tweede voorronde de halve finales van de Conference League. Het betekende in totaal negen uitwedstrijden. Michel en Guda misten er slechts eentje: Košice. In Slowakije speelde de ploeg van Pascal Jansen tegen SC Dnipro-1. Een ronde eerder tegen FK Tuzla City, in Sarajevo, was het tweetal als enige mee.

Geslaagd
De twee vonden het een geslaagd Europees seizoen. De wedstrijd in Rome was een hoogtepunt. Guda: “De uitslag was fantastisch. Alles was op loopafstand en het hotel was top.” Ook de wedstrijd in Schotland tegen Dundee United vond het stel een mooie ervaring, ondanks de uitslag (1-0). “Ik heb stiekem gezegd dat ik het wel leuk vond dat zij een doelpunt hadden gemaakt”, bekent Guda. “Dat wilde ik toch even meemaken. Dat geluid was geweldig. Tijdens die reis gingen we met de directie naar St Andrews Old Course, de bakermat van de golfsport, wat ook heel bijzonder was. Dat vind ik ook zo mooi aan AZ: iedereen is met elkaar. Ze zonderen zich niet af. Niemand voelt zich boven anderen staan.” Michel vult aan: “Iedereen is benaderbaar. Het is een beetje een familiegevoel.”

Agenda
De twee zijn voorlopig niet van plan te stoppen met de Europese reizen met AZ Business “We houden die dagen allemaal in de gaten”, vertelt Michel. “Als we zien dat AZ Europees speelt, zorgen wij ervoor dat we die dagen niet met vakantie zijn en ook geen afspraken hebben.” Guda besluit: “De volgende dag staat alweer in de agenda. Voetbal kan gewoon heel leuk zijn en die reisjes hebben een hele leuke sfeer. We gaan er gewoon mee door.”

Reis ook mee
Wilt u AZ ook achterna reizen tijdens de Europese campagne? Voorafgaand aan elke Europese wedstrijd ontvangt u hier mail over vanuit commercie@az.nl. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met uw accountmanager.