Terug naar overzicht

Youth League: AZ tegen Klaipeda FM

Laatste Nieuws

05.09.2023

NYON- Het Litouwse Klaipeda FM is AZ's tegenstander in eerste ronde van de UEFA Youth League. De Alkmaarse talenten beginnen op 4 oktober met een thuiswedstrijd, waarna de return op 25 oktober in Litouwen volgt. Deze data staan nog onder voorbehoud.

Klaipeda FM debuteert dit seizoen in de Youth League. Voor die club is het zelfs de eerste keer dat het actief is op het Europese toneel. 

Voorwaarde
Hoewel AZ Onder 18 de landstitel misliep, doet de club toch mee aan de Youth League. Dat komt door een speciale regeling, waarin de titelhouder van het toernooi een overgebleven ticket krijgt. De voorwaarde hiervoor is dat minstens één club in Europa met zijn Onder 18- of Onder 19-team landskampioen wordt en zich tegelijk met zijn hoofdmacht voor de Champions League plaatst. Dat laatste betekent automatisch ook deelname aan de Youth League. 

Domestic Champions Path
Aan die voorwaarde is voldaan, waardoor AZ - net als de afgelopen twee seizoenen - instroomt in het Domestic Champions Path. Dat is één van de twee toernooiroutes waartussen onderscheid wordt gemaakt in de eerste twee rondes. AZ moet twee knockoutrondes overleven om de play-offs te bereiken. Daar kruisen de wegen met de runners-up van het Champions League Path. Voor deelnemers van die route begint het toernooi met een poulefase. 

Historie
De vorige jaargang schreef AZ historie met het winnen van de Youth League. Zo waren de Alkmaarders de eerste Nederlandse club ooit die de trofee omhoog hielden. De imposante zegetocht leidde onder meer langs Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (0-3), Real Madrid (4-0) en Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen). In de finale werd Hajduk Split met 5-0 geklopt.

Intercontinental Cup
Aanvullend mag AZ zaterdag met een Onder 20-selectie spelen om de Intercontinental Cup. In deze Finalissima - georganiseerd door voetbalbonden UEFA en CONMEBOL - is Boca Juniors de opponent. De Argentijnen wonnen half juli de U20 Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Youth League. De strijd om de wereldbeker wordt op Argentijnse bodem afgewerkt in het legendarische La Bomonera, de thuishaven van Boca Juniors. De aftrap is om 21:00 uur (Nederlandse tijd). De Alkmaarse selectie vertrekt dinsdag naar Buenos Aires.