Zrinjski onderuit tegen koploper

18.09.2023

ALKMAAR- De eerste wedstrijd van de UEFA Europa Conference League-groepsfase is in zicht. Donderdag 21 september gaat AZ op bezoek bij HŠK Zrinjski Mostar in Bosnië & Herzegovina. In tegenstelling tot AZ, dat zondag Sparta Rotterdam thuis op visite kreeg, hebben de andere Europese clubs op zaterdag een wedstrijd gespeeld. De prestaties van de Europese opponenten in hun nationale competities volg je via AZ.nl

Zrinjski heeft zaterdagavond een uitwedstrijd tegen FK Sarajevo in het Asim Ferhatovíc Hasestadion verloren. In de eerste helft wisten beide teams niet te scoren. Dit werd in de tweede helft lang doorgezet. Pas in de 90e minuut wist Sarajevo een doelpunt te maken. Renan Oliveira scoorde namelijk uit een penalty, nadat Damir Zlomislic een overtreding had begaan. Dit bleek ook de enige treffer van het duel, waardoor de uitslag 1-0 werd. Opvallend was overigens het aantal gele kaarten dat scheidsrechter Luka Bilbija uitdeelde. In totaal twaalf, hiervan waren er negen voor Zrinjski. In de extra tijd van de wedstrijd kreeg aanvoerder Matej Senic zijn tweede gele kaart, waardoor hij met rood het veld moest verlaten. Zrinjski is de huidige nummer negen van de Premijer Liga BiH, maar heeft wel wat wedstrijden te goed. Nummer tien in diezelfde competitie is FK Tuzla City, de ploeg die AZ vorig jaar trof in de Conference League.

Aston Villa
Aston Villa ontving zaterdag Crystal Palaca op Villa Park. Coach Roy Hodgson van Palace ontbrak op de bank. De 76-jarige coach was eerder die dag onwel geworden. Hierdoor nam assistent-manager Paddy McCarthy zijn taken over. Aston Villa begon de wedstrijd sterk, met 66 procent balbezit en zeven doelpogingen. Deze kansen werden echter niet benut, waardoor beide ploegen met een 0-0 ruststand aan de thee gingen. In de start van de tweede helft kwamen de gasten op 0-1 door een treffer van Odsonne Éduoard in de 47e minuut. Invaller Jhon Durán zorgde in de 87e minuut voor de gelijkmaker. Toch was het nog niet gedaan met de doelpunten in Birmingham, want de wedstrijd kende liefst zeventien minuten extra tijd. In de achtste (strafschop Douglas Luiz) en tiende minuut (Leon Bailey) van die extra tijd was Villa trefzeker en werd er met 3-1 gewonnen. Deze uitslag brengt Aston Villa op de zevende plek in de Premier League.

Legia Warschau
In de Poolse stad Gliwice nam Legia Warschau het zaterdag op tegen Piast Gliwice en keerde met één punt huiswaarts. De Poolse tegenstander van AZ speelde ruim een helft met tien man, nadat Josué in de 42e minuut zijnn tweede gele kaart en met rood vroegtijdig naar de kleedkamer moest. Nog voor de rust profiteerde de thuisploeg, door in de vijfde minuut van de extra tijd te scoren via Sergiy Krykun. Na de rust knokte Legia zich terug in het duel. In de 69e minuut ging een van richting veranderd schot van Ernest Muci tegen de touwen: 1-1. In zes gespeelde competitiewedstrijden heeft de aanvaller nu voor drie treffers gezorgd. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord in Gliwice en moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt. Na zes speelronden staat Legia Warschau op plek drie in de Ekstraklasa met 14 punten. De achterstand op koploper Slask Wroclaw is twee punten, maar Legia heeft ook twee duels minder gespeeld. Waar AZ donderdag op bezoek gaat bij Zrinsjki, ontvangen de Polen Aston Villa in Warschau.

AZ begint op donderdag 21 september aan de groepsfase van de Conference League, met de laatste speeldag op 14 december. Het programma van AZ luidt als volgt:

AZ - HSK Zrinjski

14 december 2023 | 18:45 uur | The Marshall Józef Piłsudski's Municipal Stadium of Legia Warsaw