Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | AZ - RKC

Laatste Nieuws

12.04.2024

ALKMAAR- AZ maakt zich op voor het treffen met RKC Waalwijk. In eigen huis wordt de wedstrijd zaterdagavond om 18:45 uur afgetrapt. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

AZ speelt voor de 38ste keer in de Eredivisie tegen opponent RKC Waalwijk. 

De laatste thuiswedstrijd werd door de Alkmaarders gewonnen met een uitslag van 3-0. Doelpuntenmakers waren Mayckel Lahdo, Sven Mijnans en Myron van Brederode.

AZ won elf van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen RKC Waalwijk in de Eredivisie. De 
Alkmaarders hielden hierin tien keer de nul en waren zelf gemiddeld 3,2 keer trefzeker.

RKC Waalwijk heeft de laatste acht uitduels in de Eredivisie niet gewonnen (G2, V6). Hun één-na-langste zegeloze reeks sinds hun laatste promotie in 2019.

Laatste vijf ontmoetingen:
2023-2024 RKC - AZ 1-3 (Doelpunten: D. De Wit en Pavlidis 2x)
2022-2023 | AZ - RKC Waalwijk 3-0 (Doelpunten: Mijnans, Lahdo, Van Brederode)
2022-2023 | RKC Waalwijk - AZ 3-1 (Doelpunt: Karlsson)
2021-2022 | AZ - RKC Waalwijk 1-3 (Doelpunt: D. De Wit)
2021-2022 | RKC Waalwijk - AZ 0-4 (Doelpunten: D. De Wit, Pavlidis, Karlsson, Aboukhlal) (TOTO KNVB Beker)

 

 

 

De twee clubs ontmoetten elkaar eerder nog maar 37 keer in de competitie. In 1988 degradeerde AZ naar de eerste divisie en RKC promoveerde naar de Eredivisie. De twee liepen elkaar dus net mis. 

In het seizoen 1996-1997 speelde AZ voor het eerst in de competitie tegen RKC. AZ wist die wedstrijd door doelpunten van Donny Huysen en Danny Hesp met met 2-1 te winnen. 

Tijjani Reijnders werd vanuit AZ verhuurd aan RKC. Reijnders speelde acht wedstrijden voor de club, tot corona in de weg kwam. 

In maart 2004 won AZ met 7-0 van RKC Waalwijk. Martijn Meerdink, de vader Mexx Meerdink, maakte namens AZ een hattrick. AZ ging hierdoor Europa in.

Van de huidige RKC-selectie hebben twee spelers een verleden bij AZ. Denilho Cleonise en Richonell Margaret speelden in de AZ Jeugdopleiding. 

AZ-trainer en oud-voetballer van de Alkmaarders Maarten Martens maakte zijn eerste minuten op de Nederlandse velden tussen 2004 en 2006 voor RKC Waalwijk (48 wedstrijden 8 goals). Vervolgens maakte de Belgisch international de overstap naar AZ, waar hij onder meer landskampioen werd in 2009 en nu dus aan het roer staat. Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere Mike Grim, Lars Nieuwspoort, James Efmorfidis, Patrick van Diemen, Iliass Bel Hassani, Maarten Martens, Ryan Donk, Milano Koenders, Joey Gudjónsson, Tarik Sektioui, Danny Muller, Theo Zwarthoed, Rogier Molhoek, Ray Richardson, Paul Nortan, Danny Matthijssen, Michael Lamey, Gerrie Kleton, Nico Jalink, Pius Ikedia, Rudi Das, Peter van de Berg, Charlison Benschop, Nourdin Boukhari, Stijn Spierings, Ezra Walian, Daan Rienstra, Tijjani Reijnders, Mats Seuntjens en Thijs Oosting. 

AZ - RKC Waalwijk staat zaterdagavond onder leiding van Marc Nagtegaal. Hij wordt geassisteerd door Roy de Nas en Sjoerd Nanninga. Richard Martens is de vierde official. Ingmar Oostroom is de VAR van dienst en krijgt assistentie van Michael Ossenwijer. 

Live
AZ- RKC Waalwijk begint zaterdag om 18:45 uur en is live te zien bij ESPN. Ook is het duel live te beluisteren met AZ Radio en mis je niets met de social media-kanalen van de club, zoals Instagram, Facebook en X ( Twitter).