Terug naar overzicht

Martens: 'Hij zit er voor het eerst bij'

AZ 1

26.04.2024

ZAANSTAD- Na een korte onderbreking vanwege de bekerfinale neemt AZ het zondag tegen de verliezer van die bekerfinale op. In Nijmegen is NEC de tegenstander. Maarten Martens blikt vooruit op het duel, geeft een update over de fitheid en verklapt een debutant in de wedstrijdselectie.

"Het was een wedstrijd die redelijk close was", vertelt Martens over de bekerfinale die hij zelf uiteraard ook heeft bekeken. "NEC had een paar goede kansen in de eerste helft, maar uiteindelijk viel het de verkeerde kant op voor ze. Je zag wel dat ze hard werkte en het heel compact hielden."

Oefenwedstrijd
In de week zonder wedstrijd plande AZ een oefenduel met Sparta Rotterdam in. De ploeg van Martens won met 4-1, dankzij doelpunten van Ruben van Bommel, Ibrahim Sadiq, Sven Mijnans en Myron van Brederode. "Dat was een prima partij", analyseert Martens. "Ik zag veel goede dingen aan de bal. De intensiteit had wat hoger kunnen zijn en we gaven verdedigend iets te veel weg, maar uiteindelijk was het een goede overwinning."

Clasie
In de laatste Eredivisie-wedstrijd tegen RKC Waalwijk viel Jordy Clasie uit in de warming-up. "Hij werkt goed aan zijn herstel", gaat de Belg verder. "Het neemt wel wat tijd in beslag, maar wij en hijzelf ook hebben goede hoop dat hij dit seizoen nog van waarde gaat zijn." Dave Kwakman mocht tegen RKC zijn basisdebuut maken, maar hij hield daar een lichte blessure aan over. "Het was een drukke week voor hem. Hij was niet opgetraind voor een basisplek en moest er toch in. Daar heeft hij wat klachten aan overgehouden." 

Ontbreken
Behalve Kwakman en Clasie ontbreken ook Bruno Martins Indi, Mayckel Lahdo, Wouter Goes en Lewis Schouten. De laatstgenoemde twee zijn geschorst. "Bruno heeft helaas een terugval", vertelt Martens. "Dat is heel vervelend voor hem en voor ons. Het zijn een beetje dezelfde klachten. Lequincio Zeefuik zit wel heel dichtbij een rentree, maar NEC wordt heel krap. We moeten dat morgen even bekijken."

Mastoras
Een speler die zich de laatste tijd nadrukkelijk laat gelden bij Jong AZ is Enoch Mastoras. "Hij zit er zondag voor het eerst bij", bevestigt Martens. "Enoch presteert goed. Hij heeft veel voetballend vermogen en is fysiek sterk. Daarnaast heeft hij ondanks zijn leeftijd al een bepaalde volwassenheid. Ook is hij heel rustig aan de bal en redelijk onverstoorbaar. Hij draait makkelijk weg en heeft een goede aanname."

Toekomst
De trainer wordt ook nog gevraagd naar zijn toekomst. "We moeten nu eerst punten pakken en de druk opvoeren naar boven. Dat begint met een overwinning in Nijmegen. Dat is het enige waar we nu mee bezig zijn. Gesprekken over mijn toekomst zouden alleen maar afleiden nu. We moeten ons eerst focussen op dingen halen. We willen zo hoog mogelijk eindigen."