06.02.2024

ZAANSTAD- Net als de Alkmaarse hoofdmacht speelden dit weekend ook twee jeugdteams tegen Feyenoord. Daarin werden wisselende resultaten geboekt. De drie jongste teams van de AZ Jeugdopleiding wisten op hun beurt wel te winnen. Zo was AZ Onder 13 te sterk voor ADO Den Haag en werden ook Vitesse en de FC Twente/Heracles Academie verslagen.

DINSDAG:
FC Utrecht - AZ Onder 13 1-2 (0-1)
Een midweeks competitieduel met FC Utrecht is prooi voor AZ Onder 13 geworden. De ploeg van trainer Dico Blei was op Sportcomplex Zoudenbalch met 1-2 te sterk voor de Domstedelingen.

De eerste goal van de wedstrijd viel in de 33e minuut en die kwam op naam van Musabe Iliyas Abdusalam. Na de pauze wist FC Utrecht langszij te komen, waardoor de ploegen weer in balans waren.

Lang leek het erop dat het duel geen winnaar zou krijgen, maar in de slotfase sloeg AZ nogmaals toe. Op aangeven van Iliyas Abdusalam zorgde Musie Mesfun voor de 1-2 en daarmee ook de Alkmaarse zege.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Erray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 33. Iliyas Abdusalam 0-1, 53. FC Utrecht 1-1, 64. Mesfun 1-2.

ZATERDAG:
AZ Onder 18 - Ajax 1-2 (0-1)
AZ Onder 18 ging met 1-2 onderuit tegen Ajax. De formatie van Michael van Zijtveld kwam door een vroege rode kaart met tien man te staan en zag Ajax in de tweede helft op 0-2 komen. In de slotfase kwam AZ door een benutte strafschop van Yoël van den Ban helemaal terug in de wedstrijd en liet de thuisploeg het flink spoken. Ajax moest onder meer twee ballen van de lijn halen, maar diende AZ toch een nederlaag toe. Klik hier voor het volledige wedstrijdverslag.

Feyenoord - AZ Onder 17 1-1 (0-0)
AZ Onder 17 hield slechts één punt over aan het duel met Feyenoord. De ploeg van Tim Roest kwam vlak na rust op voorsprong, maar kreeg in de slotminuten een tegentreffer te verwerken. Eindstand: 1-1.

Op Sportpark Varkenoord was een eerste helft te zien waarin beide ploegen elkaar in evenwicht hielden. Met kansen over en weer ging de wedstrijd gelijk op, maar waren de Alkmaarders vanuit de omschakeling het dichtst bij de openingstreffer. Na 45 minuten spelen was het echter nog steeds 0-0.

Vlak na rust viel de eerste goal van de wedstrijd. Na een goede onderschepping volgde een Alkmaarse counter waaruit Tycho de Wit op aangeven van invaller Thom Steenbergen de 1-0 maakte.

De bezoekers bleven ook na de voorsprong goed voetballen en kregen nog een aantal kansen om de score te verdubbelen, maar de 2-0 viel niet. De thuisploeg werd vervolgens sterker en kwam vaker de bal, maar de Rotterdammers kwamen nauwelijks tot kansen. In de laatste seconden van het duel viel de gelijkmaker echter alsnog via Diego Rambocus, waardoor de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Latrell Aken, Sieb Jongens (80. Iain de Jongh), Kevin Van Ouytsel, Finn Larooi; Elias Hazir, Melle Roede (80. Mees Adrichem) Julian van Rijsdam; Kenzo Riedewald (46. Thom Steenbergen), Tómas Johannessen, Tycho de Wit (87. Nigel Fraenk).

Scoreverloop: 48. De Wit 0-1, 90+5. Rambocus 1-1.

AZ Onder 14 - Feyenoord 2-3 (1-3)
AZ Onder 14 kende een lastige zaterdagochtend. Op het AFAS Trainingscomplex werd nipt met 2-3 verloren van tegenstander Feyenoord.

De Alkmaarders schoten uit de startblokken en openden de score na slechts vier minuten spelen. Buitenspeler Mawulom Gota-Toudji werd aangespeeld door Merijn van Dijk en krulde de bal vanaf de flank vervolgens prachtig in de verre hoek: 1-0.

Het was daarna echter een fysiek sterk Feyenoord dat de kansen creëerde en ook doeltreffend was. Na een kwartier spelen kwamen de Rotterdammers op gelijke hoogte na een goal van spits Jonathan Nedd. Even later werd het 1-2 via middenvelder Michael Kramp. Kort voor rust werd het zelfs 1-3 nadat Milan Verhoeven namens de bezoekers een voorzet binnenkopte.

Vanuit de daaropvolgende aftrap creëerde AZ vervolgens een grote kans, waarbij Abutalib Hamid Mohammad oog in oog kwam met Feyenoord-doelman Valentijn Frenken. De Alkmaarse aanvaller schoof de bal echter net naast het doel. Zo bleef het 1-3 bij rust.

In het tweede bedrijf werd AZ sterker. Al gauw viel de aansluitingstreffer via Jeremiah Oladoyinbo Ojomo. Hij rondde beheerst af en zette hiermee de 2-3 op het scorebord. De thuisploeg bleef aandringen op de gelijkmaker. Zo schoot Hamid Mohammad van binnen het zestienmetergebied net over het Rotterdamse doel en trof doelpuntenmaker Oladoyinbo Ojomo de onderkant van de lat. In de slotfase kwam Hamid Mohammad nogmaals in scoringspositie, maar zijn inzet werd gestopt door keeper Frenken. Hiermee eindigde de wedstrijd in 2-3.

Opstelling AZ: Jaycen Duijker; Jesse van Ruler (55. Bliss Peters), Joey Plat, Giel Kappelhof, Jeremiah Oladoyinbo Ojomo; Jim Jansen (36. Nick Perez Mutsaers), Merijn van Dijk, Senna van Elst (36. Ty Tosch); Abutalib Hamid Mohammad, Jessey Jay van der Mije (36. Jeano Vos), Mawulom Gota-Toudji.

Scoreverloop: 4. Gota-Toudji 1-0, 15. Nedd 1-1, 31. Kramp 1-2, 35. Verhoeven 1-3, 43. Oladoyinbo Ojomo 2-3.

ADO Den Haag - AZ Onder 13 0-5 (0-1)
Op een winderig Sportpark De Aftrap rekende AZ Onder 13 overtuigend af met ADO Den Haag. De ploeg van trainer Dico Blei kwam in de eerste helft op voorsprong en boekte met vier goals na rust een grote zege: 0-5.

De Alkmaarders braken in de negende minuut al de ban. Hatim Elfargoussi bracht spits Musie Mesfun in stelling en laatstgenoemde haalde de trekker over. Kort na de pauze nam AZ verder afstand. Na voorbereidend werk van Timo van der Schaar wist Dinar Ait Errami de 0-2 te maken. Na goals in de 46e en 49e minuut - van Elfargoussi en Timo van der Schaar - zorgde AZ voor de beslissing. Het laatste woord weer kort daarna van Marrouane Iklil. Hij zorgde voor de 0-5 eindstand.

Scoreverloop: 9. Mesfun 0-1, 38. Ait Errami 0-2, 46. Elfargoussi 0-3, 49. Van der Schaar 0-4, 52. Iklil 0-5.

AZ Onder 12 - FC Twente/Heracles Academie 14-7 | Twin Games
AZ Onder 12 won overtuigend van de FC Twente/Heracles academie. In een Twin Games-confrontatie in eigen huis kwam de ploeg van Ivar de Boer en Tim Appel veertien maal tot scoren en eindigde het in 14-7.

Zo boekten de Alkmaarders een ruime overwinning, maar zien AZ-spelers Sam van Wijk, Willem den Heten en Milan Machielsen ook ruimte voor ontwikkeling. 'Bij vlagen waren we erg goed en speelden we met lef door het midden, maar we stapten te vaak in waardoor er tegenstanders vrij kwamen', vertelt Van Wijk. Ploeggenoot Den Heten zag eveneens verbeterpunten. 'We waren niet hard genoeg in de duels als we in één-tegen-één situaties kwamen'. Tot slot sprak Machielsen over het gevoel bij deze wedstrijd. 'We zijn natuurlijk blij met de winst, maar hadden nog meer kansen moeten afmaken.'

Selectie AZ: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Dayne Spaander, De'Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.

Vitesse - AZ Onder 11 3-5 | Twin Games
De jongste AZ'ers boekten zaterdag een uitzege. De ploeg van Dennis Zwagerman en Dimitri Jolly was in een Twin Games-duel met 3-5 te sterk voor Vitesse. De Alkmaarders speelden een zeer goede partij, lieten goed combinatiespel zien en domineerden de wedstrijd. Veel mogelijkheden gingen echter verloren, waardoor de score niet verder opliep. Toch won AZ.

Selectie AZ: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick vander Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Mahmoud Al Darwish, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.