AZ Jeugd: Twee teams in halve finales KNVB Beker

17.02.2024

ZAANSTAD- Het was voor de AZ Jeugd een weekend met wisselende resultaten. Waar twee teams doordrongen tot de halve finales van de KNVB Beker, leden anderen duur puntverlies in de competitie. Een overzicht.

AZ Onder 18 - FC Groningen 1-3 (0-1)
Het AZ Onder 18 van trainer Michael van Zijtveld verloor in eigen huis van FC Groningen. Ondanks een grote Alkmaarse overmacht kwamen de noorderlingen op een 0-2 voorsprong. AZ maakte daarna de aansluitingstreffer, maar wist de inhaalrace niet te voltooien: 1-3. Klik hier voor het volledige verslag.

PSV - AZ Onder 17 2-0 (1-0)
AZ Onder 17 verloor zaterdagmiddag van PSV. Het duel op De Herdgang eindigde in 2-0 voor de Eindhovenaren.

In de openingsfase was PSV de beter ploeg en kregen de Alkmaarders moeilijk grip op hun tegenstander. Na iets minder dan een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong. Een fout in de opbouw van AZ leidde tot balverlies, waarna de Eindhovenaren de 1-0 binnenschoten.

In de fase erna kwam AZ beter in zijn spel en creëerde het een reeks kansen. Zo zag Tómas Johannessen zijn schot op de lat belanden en kreeg de IJslander even later een harde tackle te verwerken in het zestienmetergebied, maar de scheidsrechter besloot niet te fluiten voor een strafschop.

In de tweede helft waren het vooral de bezoekers die het spel maakten en wist AZ gevaarlijk te worden via Tycho de Wit, Melle Roede en Elias Hazir. Laatstgenoemde kreeg een vrije schietkans op de rand van het zestienmetergebied, maar tot een doelpunt leidde het niet. In de slotfase incasseerden de bezoekers nog een treffer. Uit een snelle omschakeling kwamen de Eindhovenaren tot een tweede goal en zo eindigde het duel in 0-2.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Sieb Jongens, Iain de Jongh, Kevin Van Ouytsel (58. Finn Larooi) , Saviola Saffoe; Elias Hazir, Melle Roede, Julian van Rijsdam (82. Mees Adrichem); Tómas Johannessen (65. Kenzo Riedewald), Thom Steenbergen, Tycho de Wit.

Scoreverloop: 13. PSV 1-0, 87. PSV 0-2.

NAC Breda - AZ Onder 16 2-3 (2-1)
AZ Onder 16 boekte een knappe uitzege op NAC Breda. De ploeg van Nick van der Velden wist met tien man terug te komen van een 2-1 achterstand en won het duel uiteindelijk met 2-3.

Op Sportpark Heksenwiel keken de Alkmaarders al vroeg tegen een achterstand aan. De Bredase openingstreffer viel namelijk al na zeven minuten spelen. Even later kwam de thuisploeg zelfs op 2-0 door een doelpunt van Pepijn Reulen. Aan het einde van het eerste bedrijf maakte AZ de aansluitingstreffer via Chavarello Hellings. De spits benutte een strafschop en zorgde voor de 2-1.

Kort na rust kreeg AZ opnieuw een tegenslag te verwerken. Doelpuntenmaker Hellings werd zwaar bestraft met een rode kaart na een overtreding. Ondanks een ondertal slaagde AZ erin om op gelijke hoogte te komen. Quincy Lede gaf een geweldige lange bal achter de defensie van de thuisploeg en bereikte invaller Gijs Groot. De spits rondde vervolgens fraai af met een lobje over de Bredase sluitpost: 2-2.

Tien minuten voor tijd kregen de bezoekers opnieuw een penalty. Ditmaal was het Rayan Zekri die achter de bal ging staan en van elf meter raak schoot. AZ zou de voorsprong niet meer uit handen geven en zo wist het met een man minder alsnog een 2-3 overwinning te behalen.

Opstelling AZ: Nick Homan; Latrell Aken, Calvin Carrilho, Quincy Lede, Luca Scorsolini (41. Gijs Groot); Julian Sijbrands (61. Onne de Flart), Adam Ouaziz, Yordi van der Velde; Derryl Hupsel (80+1. Jayden Hart Perez), Chavarello Hellings, Rayan Zekri.

Scoreverloop: 7. NAC Breda 1-0, 20. Reulen 2-0, 40. Hellings 2-1 (pen.), 59. Groot 2-2, 71. Zekri 2-3 (pen.).
Rode kaart: 51. Hellings (AZ).

AZ Onder 15 - Ajax 0-1 (0-0)
AZ Onder 15 ging zaterdagmiddag onderuit tegen Ajax door een tegendoelpunt in de slotminuten. Op het eigen AFAS Trainingscomplex eindigde het duel in 0-1.

De wedstrijd kende een gelijkopgaande eerste helft. De Alkmaarders leken echter al na vijf minuten de score te openen. Buitenspeler Nuur Mahamed Ahmed ontving de bal van spits Donny van der Lijcke en schoot vervolgens van dichtbij op de paal.

Aan de andere kant kwamen de Amsterdammers net zo dichtbij een goal en raakten ook zij het aluminium. Even later was de thuisploeg gevaarlijk via een afstandsschot van Lars Boer en kon Van der Lijcke net niet volledig uithalen in een druk zestienmetergebied. Vlak voor rust waren ook de bezoekers weer dicht bij de openingstreffer. Nafairon Landvreugd trof namelijk de paal.

Aan het begin van het tweede bedrijf was het spelbeeld hetzelfde, maar vanaf de zestigste minuut nam AZ de overhand en creëerde het een serie kansen. Zo kopte verdediger Janoa Elias een voorgegeven vrije trap van Ties Kemna rakelings naast het doel van Ajax-keeper Giovanni van der Wijst. Diezelfde doelman moest even later redding brengen op een geplaatst schot van Cas Jongeneelen. In de laatste minuut werd de enige goal van de wedstrijd echter gemaakt door de Amsterdammers: 0-1.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring, Janoa Elias, Aebe Morel, Lars Boer (41. Dante Blankendaal); Cas Klop (58. Ties Kemna), Cas Jongeneelen, Amani Imhangbe (14. Dex Klaverdijk); Nuur Mahamed Ahmed, Donny van der Lijcke, Jahmael Ampofo (74. Taecke van Dam van Isselt).

Scoreverloop: 80. Ajax 0-1.

Almere City FC - AZ Onder 14 1-5 (1-2)
Op Sportpark Fanny Blankers Koen wist AZ Onder 14 de halve finales van de KNVB Beker te bereiken. De ploeg van trainer Juryan Zandvliet was in de kwartfinale met 1-5 te sterk voor Almere City FC.

De wedstrijd had niet lang nodig om los te komen, want al in de derde minuut opende AZ de score. Henk Schuit werkte de bal op aangeven van Anton Agafonov tegen de touwen. Almere City deed twee minuten daarna wat terug, maar vlak voor de pauze maakte Charly van Oosterhout er weer 1-2 van. Zo zocht AZ halverwege met een voorsprong de kleedkamers op.

Na de pauze liepen de Alkmaarders uit en werd het verschil gemaakt. In de 48e minuut produceerde Abutalib Hamid Mohammad de 1-3, waarna Giel Kappelhof er tien minuten later zelfs 1-4 van maakte. In de slotfase maakte AZ ook nog een vijfde goal. Die kwam op naam van Bliss Peters.

Opstelling AZ: Jaycen Duijcker; Jesse van Ruler (48. Nick Perez Mutsaers), Henk Schuit, Giel Kappelhof, Jeremiah Oladoyinbo Ojomo; Merijn van Dijk, Anton Agafonov (48. Senna van Elst), Joey Plat (55. Jim Jansen); Abutalib Hamid Mohammad (60. Ty Tosch), Charly van Oosterhout (60. Jessey Jay van der Mije), Mawulom Gota-Toudji (55. Bliss Peters).

Scoreverloop: 3. Schuit 0-1, 5. Almere City FC 1-1, 29. Van Oosterhout 1-2, 48. Hamid Mohammad 1-3, 57. Kappelhof 1-4, 65. Peters 1-5.

NAC Breda - AZ Onder 13 0-7 (0-3)
Ook AZ Onder 13 heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. In Noord-Brabant had de ploeg van trainer Dico Blei geen kind aan tegenstander NAC Breda: 0-7.

De wedstrijd was slechts twee minuten oud toen Musie Mesfun op aangeven van ploeggenoot Musabe Iliyas Abdusalam de score opende. Een klein half uur later wisten de Alkmaarders de score te verdubbelen. Opnieuw kwam de assist van Iliyas Abdusalam en het doelpunt op naam van Mesfun. Vlak voor rust maakte AZ nog een derde treffer. Mesfun - eerder tweemaal trefzeker - vond Dinar Ait Errami die vervolgens de 0-3 tegen de touwen schoot.

In het tweede bedrijf namen de bezoekers geen gas terug en maakte Ait Errami al snel zijn tweede van de wedstrijd. Invaller Valentijn van Thiel tekende later voor de 0-5 en ook Ait Errami was nog niet klaar. De AZ-aanvaller was in de slotfase nog tweemaal trefzeker. Hiermee gaf hij in Breda zijn visitekaartje af met vier doelpunten en won AZ de bekerwedstrijd met maar liefst 0-7.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Erray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 2. Mesfun 0-1, 26. Mesfun 0-2, 33. Ait Errami 0-3, 39. Ait Errami 0-4, 54. Van Thiel 0-5, 64. Ait Errami 0-6, 67. Ait Errami 0-7.

AZ Onder 12 - sc Heerenveen 5-0
AZ Onder 12 toonde zich op het AFAS Trainingscomplex te sterk voor tegenstander sc Heerenveen. De selectie van trainers Tim Appel en Ivar de Boer - die dit keer geen Twin Games maar op groot veld elf-tegen-elf speelde - versloeg de Friezen met 5-0.

Selectie AZ: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Dayne Spaander, De'Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.