AZ Vrouwen verliezen bekerwedstrijd van FC Twente

16.02.2024

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen verloren vrijdagavond een KNVB-bekerwedstrijd van FC Twente. De koploper van de Azerion Vrouwen Eredivisie was na negentig minuten spelen met 0-4 te sterk voor de Alkmaarders.

AZ-coach Wouter de Vogel voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen ADO Den Haag. Zo startte Djoeke de Ridder in het centrum van de verdediging en kon ook Yaël Mollink rekenen op een basisplaats.

Moeilijke openingsfase
De thuisploeg kende een lastige openingsfase waarin FC Twente hoog druk zette en gevaarlijk was met een serie voorzetten. Tot serieuze doelpogingen kwam het echter nog niet. Het eerste Alkmaarse schot van de wedstrijd kwam na tien minuten spelen van de voet van Romaissa Boukakar. De buitenspeelster ontving de bal vanuit het middenveld op de rand van het zestienmetergebied en besloot direct uit te halen. Keepster Daniëlle de Jong bracht echter redding op de inzet.

FC Twente opent de score
Na twintig minuten spelen kwam de ploeg uit Enschede op voorsprong via aanvoerster Renate Jansen. Een voorzet van Marisa Olislagers kon niet worden weggewerkt door de Alkmaarse defensie, waarna Jansen vervolgens hard uithaalde. AZ-keepster Femke Liefting zat er nog aan, maar het was niet genoeg om een doelpunt te voorkomen: 0-1.

Opnieuw een tegenslag
Vrijwel direct na de tegentreffer werd AZ gevaarlijk via Camie Mol. De rechtsback zag de Enschedese sluitpost een stukje voor haar doel staan en had een prachtig afstandsschot in huis. De Jong tikte de bal echter ternauwernood over het doel. Even later creëerden de Alkmaarders opnieuw een kans. Een voorzet van Floor Spaan bereikte Desiree van Lunteren, maar de kopbal van de aanvoerster werd geblokt door een Twentse verdedigster. Vlak voor rust wisten de bezoekers wél te scoren. Jansen ontving de bal per toeval vanuit het middenveld en rondde vervolgens af met een lobje. Dit resulteerde in een 0-2 ruststand.

Op de lat
Aan het begin van het tweede bedrijf toonden de Alkmaarders direct een aanvallende intentie en kwam FC Twente met de schrik vrij nadat een voorzet van AZ-middenveldster Isa Colin op de lat belandde.

Nog twee tegentreffers
Ondanks een goed begin aan de tweede helft kreeg de thuisploeg opnieuw een doelpunt te verwerken. Twente-aanvalster Liz Rijsbergen begon aan een lange solo en werd niet voldoende afgestopt. Met een schot binnen het zestienmetergebied tekende Rijsbergen vervolgens de 0-3 aan. In de slotfase van de wedstrijd was ook invalster Eva Oude Elberink nog trefzeker en bepaalde zij de eindstand op 0-4.

Revanche in het AFAS Stadion
De AZ Vrouwen kunnen revanche nemen op zaterdag 23 maart. Na 12 jaar keert het elftal namelijk terug in het AFAS Stadion in Alkmaar, waar de AZ Vrouwen het opnieuw zullen opnemen tegen FC Twente. Ditmaal betreft het een competitieduel in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

AZ Vrouwen - FC Twente 0-4 (0-2)
KNVB Beker

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons, Djoeke de Ridder, Robin Blom; Isa Colin, Desiree van Lunteren, Manique de Vette; Yaël Mollink (63. Veerle van der Most), Floor Spaan (81. Isa Dekker), Romaissa Boukakar (63. Bo op de Weegh)

Opstelling FC Twente Vrouwen: Daniëlle de Jong; Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers, Ella Peddemors (77. Kayleigh van Dooren); Danique van Ginkel, Wieke Kaptein, Leonie Vliek; Renate Jansen, Liz Rijsbergen (77. Eva Oude Elberink), Taylor Marie Ziemer, Sophie te Brake (77. Lieske Carleer)

Scoreverloop: 20. Jansen 0-1, 44. Jansen 0-2, 61. Rijsbergen 0-3, 85. Oude Elberink 0-4.
Gele Kaarten: Mol (AZ), De Jong (FC Twente)