Terug naar overzicht

Wegen AZ en Jansen scheiden, Martens opvolger

Laatste Nieuws

17.01.2024

ALKMAAR- AZ en Pascal Jansen hebben een punt gezet achter de samenwerking. De 50-jarige hoofdtrainer stond ruim drie jaar aan het roer van de hoofdmacht van AZ. Maarten Martens maakt het seizoen af als hoofdtrainer.

Jansen trad in de zomer van 2018 in Alkmaarse dienst. Na ruim twee jaar als assistent-trainer werd Jansen in december 2020 benoemd tot hoofdtrainer van AZ. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer eindigde AZ als derde in de Eredivisie. Ook reikte AZ onder leiding van Jansen vorig seizoen tot de halve finale van de UEFA Europa Conference League. Jansen is met 162 officiële duels na George Kessler, Louis van Gaal en John van den Brom de langstzittende trainer van AZ geweest.

Huiberts: ‘Besloten uit elkaar te gaan’
Directeur Voetbalzaken Max Huiberts: “Gedurende het seizoen hebben we meerdere momenten waarop we als directie en hoofdtrainer de zaken doornemen en uiteindelijk hebben we besloten om uit elkaar te gaan. Ondanks het lastige en ingrijpende besluit zijn we Pascal dankbaar voor wat hij de afgelopen ruim vijf jaar voor de club heeft betekend. We wensen hem dan ook veel succes in zijn verdere carrière.”

Jansen: ‘Strijdbaar’
Jansen over het besluit: “Ik loop lang genoeg mee in de voetbalwereld dat ik weet dat dit erbij kan horen. Het is uiteraard erg jammer en teleurstellend, want ik was heel strijdbaar om het seizoen met AZ succesvol af te ronden. Ondanks deze teleurstelling ben ik trots op mijn periode bij de club en de kansen die ik hier heb gekregen. En bovenal wil ik mijn spelers en stafleden bedanken voor de prettige en intensieve samenwerking. Ik wens de club en de mensen het allerbeste toe in de toekomst.”

Opvolger
Maarten Martens maakt het seizoen af als hoofdtrainer. De 39-jarige Belg behoorde als assistent- en transitiecoach reeds tot de technische staf van de A-selectie. De afgelopen twee seizoenen was de oud-speler trainer van Jong AZ. Met de beloftenploeg noteerde hij een puntenrecord in de Keuken Kampioen Divisie. Als speler van AZ won Martens in 2009 zowel het landskampioenschap als de Johan Cruijff Schaal en in 2013 eveneens de KNVB Beker. De negenvoudig Belgisch international staat per direct als hoofdtrainer voor de groep. Hij zit zodoende op de bank vanaf de eerstvolgende wedstrijd, komende zaterdag in het eigen AFAS Stadion tegen PEC Zwolle.