Terug naar overzicht

Pavlidis vertrekt naar Benfica

AZ 1

01.07.2024

ALKMAAR- Vangelis Pavlidis vertrekt bij AZ. Na drie jaar in Alkmaarse dienst ruilt hij Nederland in voor Portugal, waar hij gaat spelen voor SL Benfica uit Lissabon.

Pavlidis werd in de zomer van 2021 aangetrokken door AZ, dat hem overnam van Willem II. In Tilburg maakte hij een dusdanig goede indruk dat hij de overstap naar Alkmaar verdiende. Hij veroverde al snel een basisplaats in de spits, een rol die de Griek met verve heeft vervuld.

Aanvalsleider
Gedurende zijn drie seizoenen in het AFAS Stadion groeide Pavlidis uit tot één van de aanvalsleiders van de Alkmaarse equipe. Zo wist AZ met Pavlidis in het elftal in het seizoen 2022-2023 de halve finale van de UEFA Europa Conference League te bereiken. Een Europese campagne die de Griekse spits afsloot met vijf doelpunten in zeven wedstrijden, inclusief een dubbelslag in de op penalty's gewonnen returnwedstrijd tegen RSC Anderlecht in de kwartfinale.

Topscorer
Als kers op de taart wist Pavlidis in het afgelopen seizoen de (gedeelde) topscorerstitel van de Eredivisie te bemachtigen, met 29 doelpunten in 34 wedstrijden. In totaal speelde Pavlidis 137 wedstrijden voor AZ, waarin hij goed was voor 80 doelpunten en 27 assists.

Champions League
In Portugal komt Pavlidis te spelen onder de Duitse trainer Roger Schmidt. Benfica bemachtigde afgelopen seizoen de tweede plaats in de Portugese Primeira Liga. Dit betekent dat de club in het aanstaande seizoen wederom uitkomt in de Champions League.

Pavlidis: 'Kippenvel als ze mijn naam riepen'
Pavlidis is dankbaar voor zijn jaren in Alkmaarse dienst. “Ik wil de club en mijn teamgenoten heel erg danken, voor de mogelijkheid om herinneringen voor het leven te maken en de kans om op Europees niveau te hebben gespeeld. Ook ben ik de supporters dankbaar, die mij echte liefde hebben getoond. Elke keer bezorgden zij mij kippenvel als ze in het stadion mijn naam riepen. En natuurlijk een dankwoord naar Max en de staf, die mij de afgelopen drie jaar geholpen hebben om een beter mens en een betere speler te worden. In alle opzichten was de keuze om naar AZ te gaan drie jaar geleden een uitstekende keuze. Ik wens iedereen die betrokken is bij AZ het allerbeste voor de toekomst.”

Huiberts: 'Mentaliteit, instelling en werklust'
Directeur Voetbalzaken Max Huiberts over Pavlidis: “Vangelis heeft de afgelopen jaren een bewonderenswaardige ontwikkeling doorgemaakt. Na een korte gewenningsperiode heeft hij de afgelopen jaren heel veel impact gemaakt. Niet alleen met de vele doelpunten, maar ook als mens en professional. Met zijn mentaliteit, instelling en werklust kreeg hij zijn teamgenoten mee. Als topscorer van de Eredivisie is dit zijn moment om zijn vleugels uit te slaan. De voetbalwereld gaat de komende jaren nog veel meer horen van Vangelis, daar zijn wij van overtuigd. Wij zijn trots op zijn ontwikkeling en de stappen die hij elke dag zet. We wensen hem veel succes in zijn verdere carrière en blijven hem met veel plezier volgen.”

Foto's: Ed van de Pol