Terug naar overzicht

Maikuma eerste zomeraanwinst AZ

AZ 1

21.06.2024

ALKMAAR- Seiya Maikuma is de eerste aanwinst van het nieuwe seizoen voor AZ. De 26-jarige Japanner komt over van Cerezo Osaka uit zijn geboorteland en heeft een contract getekend tot medio 2028.

Maikuma is een rechtsback die in 2020 doorbrak bij V-Varen Nagasaki, dat uitkomt in de J2 League - het tweede niveau van Japan. In januari 2022 maakte de in Nagasaki geboren Maikuma een transfer naar de J1 League, toen hij ging spelen bij Cerezo Osaka. 

International
De verdediger wist een dusdanig goede indruk te maken bij Cerezo Osaka dat hij in 2023 voor het eerst werd geselecteerd voor het Japanse nationale elftal. Op 12 september maakte Maikuma zijn internationale debuut. Als basisspeler deed hij 45 minuten mee in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Turkije, waarin hij tevens goed was voor één assist. Sindsdien maakte Maikuma nog zevenmaal zijn opwachting voor Japan.

Maikuma: 'Veel geleerd'
"Ik heb erg veel zin om voor de fans in dit stadion te mogen spelen. Ik heb veel geleerd bij mijn vorige club en heb me daar goed kunnen doorontwikkelen. En ik kreeg zelfs de kans om voor het Japanse elftal uit te komen." De vergelijkingen met zijn landgenoot op dezelfde positie, Yukinari Sugawara, zijn snel gemaakt. De twee hebben contact gehad over de stap, zo vertelt Maikuma: "Hij stuurde mij een berichtje toen ik in Japan was. Ik hoop hem hier snel te zien in Nederland."

Huiberts: 'Aanvallend ingesteld en comfortabel aan de bal'
Maikuma, die door zijn omgeving ook wel Mike genoemd wordt, kwam volgens Directeur Voetbalzaken Max Huiberts naar voren uit het scoutingsapparaat van AZ: "Hij was beschikbaar als concurrent voor de positie van rechtervleugelverdediger. Met de verwachting dat Yukinari Sugawara waarschijnlijk een stap gaat maken, was het goed om daar alvast op in te spelen." Hun geboorteland en positie zijn dan ook niet de enige dingen die de twee Japanners met elkaar gemeen hebben, vertelt Huiberts: "Ik denk dat Mike zeker ook veel gelijkenissen heeft met Yuki. Hij is aanvallend ingesteld. Comfortabel aan de bal. Misschien zelfs in het verdedigende deel nog iets volwassener. Hij zal de concurrentie aan moeten gaan met Denso Kasius. Die hebben we vorig jaar ook naar AZ gehaald en die heeft ook veel kwaliteit, dus dat wordt een interessante strijd."

 

 

Foto's: Ed van de Pol.