AZ Vrouwen winnen opnieuw van Fortuna Sittard

AZ Vrouwen

09.03.2024

SITTARD- De AZ Vrouwen behaalden zaterdagmiddag een overwinning op Fortuna Sittard. In Limburg eindigde de wedstrijd na negentig minuten spelen in 0-1 voor de bezoekers. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door AZ-spits Floor Spaan.

AZ-coach Wouter de Vogel voerde slechts één wijziging door ten opzichte van de vorige wedstrijd, waarin gelijk werd gespeeld tegen FC Utrecht. Zo verscheen Mirte van Bentum aan de basis en moest Annemiek Kruijthof het ditmaal doen met een invalbeurt. Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van oud-international Kees Rijvers.

Direct gevaarlijk
De wedstrijd was nog geen twee minuten oud toen AZ de eerste grote kans creëerde. Desiree van Lunteren bereikte Romaissa Boukakar met een voorzet vanaf de flank. De buitenspeelster controleerde de bal in het zestienmetergebied en haalde vervolgens uit. Fortuna-keepster Diede Lemey wist de inzet ternauwernood uit het doel te houden.

Kansen aan beide kanten
Wat volgde was een fase waarin beide ploegen tot kansen kwamen. Zo kwam de thuisploeg dichtbij een doelpunt via Hanna Huizenga. De buitenspeelster schoot namelijk van afstand op de paal. Aan de andere kant van het veld werd AZ gevaarlijk via Camie Mol en Isa Colin. Beide speelsters zagen hun doelpogingen echter worden gestopt door de Limburgse goalie. Even later gaf Van Lunteren een fraaie pass achter het standbeen langs waarmee zij Karlijn Woons bereikte in het strafschopgebied. De uithaal van de verdedigster werd echter geblokt.

Dichtbij de openingstreffer
Na iets meer dan een half uur spelen diende zich voor AZ een grote mogelijkheid aan. De Limburgse keepster maakt een fout in de opbouw, waarna Spaan in scoringspositie kwam. De spits probeerde Lemey te verschalken met een bekeken lobje, maar de bal ging langs de verkeerde kant van de paal. Nog voor rust kwam AZ met de schrik vrij. Een vrije trap van Alieke Tuin werd in één keer genomen en belandde in het Alkmaarse doel. AZ-keepster Femke Liefting werd echter nadrukkelijk gehinderd door Fortuna-aanvalster Hildur Antonsdóttir waardoor de goal werd afgekeurd en zo bleef het 0-0 bij rust.

Rakelings naast
Aan het begin van de tweede helft was de eerste kans voor de bezoekers. Marokkaans jeugdinternational Boukakar kopte voorlangs het Limburgse doel na een goede voorzet van Spaan. Tegenstander Fortuna Sittard wist kort daarna eveneens tot kansen te komen. Zo werd een indraaiende corner rakelings naast het doel gekopt door Lára Kristín Pedersen en was ook Tessa Wullaert dichtbij een treffer.

Doelpunt AZ
In het laatste kwartier viel dan toch het openingsdoelpunt. Een ingooi van Mol bereikte Van Lunteren in het strafschopgebied van de thuisploeg. Ondanks druk van haar directe tegenstander bleef de AZ-aanvoerster aan de bal, haalde zij de achterlijn en legde ze de bal terug op Spaan. De Alkmaarse spits schoot vervolgens van dichtbij de 0-1 tegen de touwen.

Cruciale redding Liefting
Enkele minuten na de openingstreffer was Spaan opnieuw gevaarlijk. De doelpuntenmaakster probeerde het met een poging van afstand, maar het schot ging over het doel. In de slotfase van de wedstrijd was de thuisploeg nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. Liefting voorkwam een tegentreffer met een geweldige reflex op een kopbal van Fortuna-speelster Jarne Teulings. Zo bleef de gelijkmaker uit en toonde het scorebord na iets meer dan negentig minuten spelen een 0-1 eindstand.

Fortuna Sittard Vrouwen - AZ Vrouwen 0-1 (0-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling Fortuna Sittard Vrouwen: Diede Lemey; Maria Catharina Olafsd Gros (81. Moïsa van Koot), Anna Vera Knol, Lára Kristín Pedersen, Alieke Tuin; Feli Delacauw, Jarne Teulings, Hildur Antonsdóttir; Charlotte Hulst, Tessa Wullaert, Hanna Huizenga.