ZAANSTAD- Jong AZ ging vrijdag met ruime cijfers langs de beloften van PSV. Op het AFAS Trainingscomplex opende Ernest Poku vlak voor rust de score en zorgden Nick Koster (2x) en Gonçalo Esteves na de pauze voor een ruimere marge: 4-1.

De openingsfase kende voor Jong AZ twee gezichten. De eerste kansen waren voor bezoekers, die Hobie Verhulst – in onderlinge beloftenduels speelgerechtigd – tot twee reddingen dwongen. Hierna nam de thuisploeg het initiatief over en ontstonden ook aan de overzijde mogelijkheden.

Panna
Zo werd een inzet van Esteves door doelman Kjell Peersman gekeerd en was ook Poku gevaarlijk. De aanvalsleider schoot in de korte hoek op de keeper. Daarna was hij na een panna in het strafschopgebied opnieuw gevaarlijk, maar ook ditmaal lag Peersman in de weg.

Vijfmeterlijn
Driemaal was scheepsrecht voor Poku, want in de 41e minuut haalde hij wel de trekker over. Na een actie van Ro-Zangelo Daal kwam Poku op de vijfmeterlijn vrij voor Peersman en schoot hij overtuigend binnen: 1-0. De bezoekers kreeg kort hierna ook een grote kans, maar die inzet ging naast.

Reflex
Kort na de pauze zette Jong AZ nadrukkelijk aan om de marge te verdubbelen. Ricuenio Kewal kreeg al snel goede kansen. Eerst ging zijn inzet in de korte hoek over, waarna hij een minuut later van korte afstand opnieuw kon uithalen. Peersman had een knappe reflex in huis.

Goede ingreep
Hierna was er weer een korte fase waarin Jong PSV de betere kansen kreeg. Verhulst wierp zich voor een hard schot en Jurre van Aken kon daarna met een goede ingreep een rebound voorkomen.

Snelle Van Aken
In de 67e minuut nam Jong AZ verder afstand van zijn tegenstander. Van Aken zag kansen in een dieptepass en was sneller dan de uitgekomen Peersman. De rechtsachter kreeg de bal voor doel en bereikte daar invaller Koster: 2-0. Kort daarna werd het ook 3-0. De Alkmaarders kwamen in een omschakelmoment met veel spelers eruit, waarna Gonçalo Esteves scoorde.

Tweede paal
In het laatste kwartier kwam Koster nogmaals tot scoren. Jong AZ kreeg een voorzet richting de tweede paal en daar stond Koster helemaal vrij: 4-0. De Eindhovenaren kwamen in de slotfase nog tot een behoorlijke kans, maar andermaal was daar Verhulst om redding te brengen. Toch wist Jong PSV in blessuretijd nog iets terug te doen. Jevon Simons maakte er 4-1 van, maar de punten bleven in Zaanstad.

Jong AZ - Jong PSV 4-1 (1-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Hobie Verhulst; Jurre van Aken, Finn Stam, Maxim Dekker (79. Misha Engel), Gonçalo Esteves (79. Sem Dekkers); Loek Postma, Kees Smit (59. Tom Kerssens), Enoch Mastoras; Ricuenio Kewal (59. Nick Koster), Ernest Poku (79. Jayen Gerold), Ro-Zangelo Daal.

Opstelling Jong PSV: Kjell Peersman; Emmanuel van de Blaak, Conrad Jaden Egan-Riley, Matteo Dams, Koen Jansen; Enzo Geerts (69 .Tay Abed), Mohamed Nassoh, Dantaye Gilbert (76. Bram Rovers); Jevon Simons, Jesper Uneken, Emir Bars.

Scoreverloop: 41. Poku 1-0, 67. Koster 2-0, 69. Esteves 3-0, 78. Koster 4-0, 90+2. Simons 4-1.
Gele kaarten: Simons (Jong PSV).