Late gelijkmaker bezorgt AZ Vrouwen één punt

AZ Vrouwen

31.03.2024

ZAANSTAD- Een late gelijkmaker van Floor Spaan leverde de AZ Vrouwen zondagmiddag één punt op. Op Eerste Paasdag eindigde een enerverende wedstrijd tussen AZ en PSV in een 3-3 gelijkspel. Na een 0-2 achterstand bij rust, kwam AZ terug in de wedstrijd via doelpunten van Desiree van Lunteren en Maudy Stoop. Na een tegentreffer van de Eindhovenaren, schoot Spaan haar ploeg in de slotmunten weer op gelijke hoogte.

Onder begeleiding van aanvoerster Van Lunteren, begonnen de AZ Vrouwen met dezelfde elf als in de laatste confrontatie met FC Twente in het AFAS Stadion. Afgelopen donderdag verlengde Van Lunteren haar contract bij de club uit Alkmaar, wat betekent dat zij ook het komende seizoen in rood-wit zal spelen.

Eerste minuut, eerste kans
De wedstrijd was nog geen minuut oud toen de bezoekers de eerste kans creëerden. Joëlle Smits ontving de bal in het zestienmetergebied en haalde van dichtbij uit. AZ-keepster Femke Liefting stond echter goed en stopte de inzet van de Eindhovense spits.

Kans Van Lunteren
Het eerste wapenfeit van de Alkmaarders kwam na iets meer dan een kwartier spelen via Van Lunteren. Na een mooie hoge steekpass van Floor Spaan slaagde Van Lunteren erin haar directe tegenstander van zich af te houden en tot een schot te komen. Net als Liefting in de eerste minuut had ook PSV-goalie Lisan Alkemade een antwoord op de doelpoging.

Tegentreffers voor rust
De score werd geopend door de bezoekers. Een mislukt schot van rechtsback Veerle Buurman kon niet goed worden weggewerkt door de Alkmaarse defensie, waarna de bal bij Indiah-Paige Riley terecht kwam en zij gemakkelijk kon afronden: 0-1. Na de openingstreffer kwamen er meer kansen voor PSV en was het Liefting die haar ploeg in de wedstrijd hield. Vlak voor rust werd Liefting echter toch gepasseerd. Een te korte terugspeelbal van Isa Colin werd onderschept door Ripa, waarna de middenveldster Karlijn Woons omspeelde en de bal breed legde op Smits. De PSV-aanvalster schoot eenvoudig van dichtbij raak en zorgde voor een 0-2 stand bij rust.

romaissa balend

Aansluitingstreffer AZ
Aan het begin van de tweede helft voerde AZ-trainer De Vogel twee wijzigingen door en bracht hij Djoeke de Ridder en Isa Dekker binnen de lijnen. Deze ingreep bleek een goede zet, aangezien Dekker direct bepalend was. Het tweede bedrijf was namelijk nog geen tien minuten onderweg toen Dekker voor haar directe tegenstander kwam en een voorzet afleverde op Van Lunteren. De AZ-aanvoerster liep zich vrij in het strafschopgebied en schoot de 1-2 tegen de touwen.

Gelijkmaker via Stoop
De Alkmaarders kregen steeds meer grip op de wedstrijd en kwamen een aantal keer dichtbij de gelijkmaker met pogingen van Van Lunteren en Spaan. In de slotfase van het duel kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte. Een indraaiende hoekschop van Spaan werd door Maudy Stoop hard in het doel gekopt. De verdedigster maakte hiermee haar eerste goal in Alkmaarse dienst.

Stoop goal

Knotsgekke slotfase
De 2-2 zou echter niet lang op het scorebord staan. Aan de andere kant van het veld kwamen de Eindhovenaren namelijk opnieuw op voorsprong toen Riley haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte. Met deze tegentreffer leek PSV de drie punten mee naar huis te nemen, maar in de dying seconds was daar AZ-topscorer Spaan. De spits controleerde een afvallende bal net buiten het strafschopgebied en haalde vervolgens verwoestend uit. PSV-keepster Alkemade had geen antwoord op de inzet, waardoor het doelpunt werd gevierd en het duel eindigde in een 3-3 gelijkspel.

AZ Vrouwen - PSV Vrouwen 3-3 (0-2)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons (46. Djoeke de Ridder), Maudy Stoop, Robin Blom; Isa Colin, Floor Spaan, Manique de Vette (45. Mirte van Bentum); Romaissa Boukakar, (76. Yaël Mollink) Veerle van der Most (46. Isa Dekker), Desiree van Lunteren.

Opstelling PSV Vrouwen: Lisan Alkemade; Sara Thrige, Gwyneth Hendriks, Veerle Buurman, Melanie Bross; Nina Nijstad, Laura Strik, Chimera Ripa; Zera Hulswit (83. Maxime Snellenberg), Joëlle Smits (83. Fleur Stoit), Indiah Paige-Riley (88. Senna Koeleman).

Scoreverloop: 20. Riley 0-1, 45. Smits 0-2, Van Lunteren 1-2, 81. Stoop 2-2, 84. Riley 2-3, 90+2. Spaan 3-3.
Gele Kaarten: Van Bentum, Dekker (AZ)