AZ Jeugd: Onder 18 & Onder 13 zijn kampioen, Onder 15 wint belangrijk duel

Jeugdopleiding

11.05.2024

ZAANSTAD- De AZ Jeugdopleiding beleefde een memorabel weekend. AZ Onder 18 werd kampioen van Nederland na een knappe uitoverwinning op Ajax, terwijl AZ Onder 13 zich ook tot kampioen kroonde met een thuiszege op FC Utrecht. Verder boekte AZ Onder 15 goede resultaten door koploper Go Ahead Eagles te verslaan, speelde AZ Onder 16 gelijk tegen NAC Breda, en kwam er een einde aan het KNVB Bekeravontuur voor AZ Onder 17.

Ajax- AZ Onder 18 | 0-2 (0-0)
AZ Onder 18 won zaterdagmiddag met 0-2 van Ajax in een rechtstreeks duel om de landstitel. Klik hier voor het volledige verslag.

ADO Den Haag - AZ Onder 17 | 3-3 (0-1) (*w.n.s.)
Voor AZ Onder 17 kwam zaterdagmiddag een einde aan het KNVB Bekertoernooi. De ploeg van trainer Tim Roest leek lange tijd aan de winnende hand te zijn, maar de thuisploeg kwam in blessuretijd op gelijke hoogte. Hierdoor eindigde de reguliere speeltijd in 3-3. De Hagenezen wonnen vervolgens de penaltyserie met 4-3.

Het duel begon aanvankelijk veelbelovend voor de Alkmaarders. Na een half uur spelen opende AZ namelijk de score via Tycho de Wit. Na een succesvolle onderschepping door Hessel de Wit, bereikte hij zijn broer met een goede steekpass, waarna Tycho de Wit van dichtbij raak schoot.

Een kwartier voor tijd slaagde AZ erin de voorsprong te verdubbelen. Buitenspeler Melle Roede rondde goed af op aangeven van Julian van Rijsdam: 0-2. Het antwoord van ADO Den Haag volgde slechts drie minuten later, toen Özder Ozcan de aansluitingstreffer maakte: 1-2.

De bezoekers namen even later opnieuw afstand toen Tómas Johannessen de achterlijn haalde na een fraaie individuele actie en vervolgens de bal klaarlegde voor Mees Adrichem. De invaller drong het zestienmetergebied binnen en passeerde ADO-keeper Sam Verheggen met een geplaatst schot.

Vlak voor tijd kwam de thuisploeg echter opnieuw terug in de wedstrijd. Ozcan maakte zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en zorgde voor de 2-3. In blessuretijd werd het zelfs nog gelijk door een Haags doelpunt van Bas Roeten. Met deze treffer eindigde de reguliere speeltijd in 3-3, waarna een strafschoppenserie zou bepalen wie naar de finale van de KNVB Beker zou gaan. AZ miste twee van de vijf genomen penalty's, waardoor ADO Den Haag uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Iain de Jongh, Finn Larooi, Jaden Walden (64. Kevin van Ouytsel); Julian van Rijsdam (90+1. Sieb Jongens), Hessel de Wit, Tómas Johannessen; Tycho de Wit (90+1. Kenzo Riedewald), Thom Steenbergen, Melle Roede (79. Mees Adrichem).

Scoreverloop: 30. T. De Wit 0-1, 73. Roede 0-2, 76. Ozcan 1-2, 83. Adrichem 1-3, 87. Ozcan 2-3, 90+3. Roeten 3-3.

AZ Onder 16 - NAC Breda | 2-2 (1-1)
AZ Onder 16 hield zaterdagmiddag een punt over in het duel met NAC Breda. Op het AFAS Trainingscomplex kwam de ploeg van trainer Nick van der Velden tot twee keer toe terug van een achterstand, maar slaagden zij er niet in de winnende treffer te maken. De confrontatie eindigde in 2-2.

De thuisploeg keek al snel tegen een achterstand aan. Na vier minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong via Julian Schaliboom. In de omschakeling kwam de buitenspeler oog in oog met keeper Finn Molenaar en schoof hij de bal langs de Alkmaarse sluitpost.

AZ ging echter direct op zoek naar de gelijkmaker. Zo ging Massimiliano Frassino de combinatie aan met Gijs Groot, waarna Frassino op de rand van het zestienmetergebied net naast het Bredase doel schoot. Even later belandde een vrije trap van Yordi van der Velde in de handen van NAC Breda-keeper Jort Nelis en raakte Latrell Aken van dichtbij de paal.

Kort voor rust kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte. Gijs Groot onderschepte een te korte terugspeelbal van NAC-verdediger Djamylo Ramos op keeper Nelis, waarna de spits vervolgens afrondde in een leeg doel: 1-1.

Aan het begin van de tweede helft waren de bezoekers voor de tweede keer trefzeker, nadat verdediger Ramos vanuit een corner de 1-2 binnenkopte. Ondanks deze nieuwe tegenslag toonden de Alkmaarders zich veerkrachtig en waren ze veelvuldig in de aanval. Tien minuten voor tijd bracht invaller Chevarello Hellings AZ op spectaculaire wijze weer naast NAC Breda. Rechtsback Latrell Aken gaf een voorzet vanaf de flank, waarna Hellings de bal op de volley nam en keeper Nelis passeerde. In de slotfase was de thuisploeg nog dichtbij de winnende treffer opnieuw via Hellings, maar zijn inzet werd gestopt, waardoor de Alkmaarders genoegen moesten nemen met een 2-2 gelijkspel.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Latrell Aken, Calvin Carrilho, Quincy Lede, Eliav Adjedj (41. Jayden Hart Perez); Yordi van der Velde (53. Derryl Hupsel), Massimiliano Frassino (67. Fadil Alimi), Julian Sijbrands; Rayan Zekri, Gijs Groot (41. Chavarello Hellings), Adam Ouaziz.

Scoreverloop: 4. Schaliboom 0-1, 37. Groot 1-1, 46. Ramos 1-2, 66. Hellings 2-2.

Go Ahead Eagles - AZ Onder 15 | 0-1 (0-1)
AZ Onder 15 boekte zaterdagmiddag een knappe uitzege op koploper Go Ahead Eagles. Op Sportpark Zuiderlaan wist de ploeg van trainer Sander Veraart een vroege voorsprong vast te houden, waardoor het duel eindigde in 0-1 voor de club uit Alkmaar

Net als het eerste elftal reisde ook AZ Onder 15 dit weekend af naar de provincie Gelderland voor een confrontatie met Go Ahead Eagles. De wedstrijd was slechts vijf minuten oud toen aanvaller Nuur Mahamed Ahmed de bezoekers op voorsprong schoot: 0-1.

In het verdere verloop van de wedstrijd creëerde AZ de betere kansen, maar bleven de doelpunten uit. Vlak voor rust kregen de Alkmaarders ook nog een strafschop toegekend, maar topscorer Donny van der Lijcke slaagde er niet in de score te verdubbelen vanaf elf meter. Zo werd de voorsprong niet verder uitgebouwd, maar hield doelman Quenten Attigah wel zijn doel schoon en eindigde het duel in 0-1

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Job Tiebie, Aebe Morel, Amani Imhangbe, Dante Blankendaal (73. Lars Boer); Milo Kadyla, Cas Klop, Donny van der Lijcke; Ties Kemna (59. Taecke van Dam van Isselt) Nuur Mahamed Ahmed, Jahmael Ampofo.

Scoreverloop: 5. Mahamed Ahmed 0-1.

AZ Onder 13 - FC Utrecht | 1-0 (1-0)
AZ Onder 13 kroonde zich zaterdagochtend officieel tot voorjaarskampioen na een zege op FC Utrecht. Klik hier voor het volledige verslag.

FC Twente/Heracles Almelo Academie - AZ Onder 12 | 6-1 (8v8) & 1-2 (11v11)
AZ Onder 12 speelde dit weekend twee verschillende wedstrijden tegen de FC Twente/Heracles Almelo Academie. Een acht tegen acht confrontatie ging verloren met 6-1, maar de selectie onder leiding van trainers Tim Appel en Ivar de Boer wist vervolgens het elf tegen elf duel met 1-2 te winnen.

Selectie AZ: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Dayne Spaander, De'Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.