Terug naar overzicht

Jong AZ sluit het seizoen af met ruime zege op Jong Ajax

Jong AZ

10.05.2024

AMSTERDAM- Jong AZ boekte een ruime zege op Ajax. In de laatste wedstrijd van het seizoen waren de Alkmaarders met 1-4 te sterk voor de ploeg uit Amsterdam. Met deze overwinning eindigt Jong AZ op 56 punten in de Keuken Kampioen Divisie en verbreekt het een puntenrecord van 51, behaald in het seizoen 2022-2023.

Net als vorig seizoen speelde Jong AZ zijn laatste uitwedstrijd in Amsterdam tegen Jong Ajax. Destijds eindigde deze confrontatie in een 1-2 overwinning voor de ploeg uit Alkmaar, dankzij doelpunten van Zico Buurmeester en Iman Griffith.

AZ direct gevaarlijk
Op Sportpark de Toekomst was de eerste kans voor de Alkmaarders. De wedstrijd was pas twee minuten oud toen Dave Kwakman zijn ploeggenoot Ro-Zangelo Daal bereikte. De buitenspeler tikte de bal eerst over zijn directe tegenstander heen en vervolgens ook over Ajax-keeper Sten Kremers, waarna Daal uiteindelijk net naast schoot.

Verhulst belangrijk
Na iets minder dan een kwartier spelen kwam het eerste Amsterdamse wapenfeit van Julian Rijkhoff. Op aangeven van Kian Fitz-Jim haalde de spits uit, maar AZ-keeper Hobie Verhulst wist de bal uit het doel te houden met een knappe redding. Even later moest Verhulst weer in actie komen en verrichtte hij opnieuw een goede redding op een inzet van de Ajax-spits.AZ trefzeker via Stam & Kewal
Ondanks twee kansen voor Ajax via Rijkhoff, speelde Jong AZ een betere wedstrijd. Na 33 minuten kwamen de bezoekers dan ook op voorsprong. Een goede voorzet van Dave Kwakman werd knap door aanvoerder Finn Stam in de verre hoek gekopt: 0-1. Nog voor de rust slaagde AZ erin de voorsprong te verdubbelen. Een lage voorzet van Jurre van Aken bereikte Ricuenio Kewal, waarna de buitenspeler van binnen het strafschopgebied geplaatst raak schoot: 0-2

Kanonskogel van Van Aken
In het tweede bedrijf werd het al snel nog mooier voor de ploeg uit Alkmaar. Van Aken, eerder aangever, kwam aan de bal in zestienmetergebied. Met een kanonskogel schoot de vleugelverdediger de bal in de bovenhoek achter doelman Kremers om de score naar 0-3 te tillen.

Tegentreffer
Ook de thuisploeg kwam nog tot kansen. Zo schoot Yoram Boerhout naast en kwam Ajax even later toch tot scoren via Jaydon Banel. De buitenspeler kapte naar binnen en vond de kort hoek: 1-3. De bezoekers waren direct na de tegentreffer opnieuw dichtbij een goal. Na een goede combinatie tussen Damienus Reverson en Kewal, schoot laatstgenoemde net over het Amsterdamse doel. 

Goal Reverson, Debuut Kabba
In de slotfase van het duel kwam AZ alsnog op 1-4. Spits Reverson kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied, kapte zijn directe tegenstander uit en schoot de bal hard tegen de touwen. Vlak voor het einde viel er nog iets te vieren voor de Alkmaarders. AZ-trainer Leeroy Echteld besloot namelijk om doelman Verhulst te wisselen, waardoor Arouna Kabba zijn debuut maakte onder de lat in de Keuken Kampioen Divisie in de 1-4 uitoverwinning op Jong Ajax.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong Ajax - Jong AZ 1-4 (0-2)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong Ajax: Sten Kremars; Henry Alvaro, Nick Verschuren, Oualid Agougil, Rida Chahid (68. Sean Steur); Silvano Vos, Rico Speksnijder (82. Don O'Niel), Kian Fitz-Jim; Yoram Boerhout (61. Luca Messori, Julian Rijkhoff (61. Emre Ünuvar), Jaydon Banel.

Opstelling Jong AZ: Hobie Verhulst (90. Arouna Kabba); Jurre van Aken, Finn Stam, Jorn Berkhout, Sem Dekkers (71. Misha Engel); Dave Kwakman (46. Tom Kerssens), Job Kalisvaart (71. Nick Koster), Loek Postma; Ricuenio Kewal, Damienus Reverson, Ro-Zangelo Daal (76. Ilias Splinter). 

Scoreverloop: 33. Stam 0-1, 43. Kewal 0-2, 51. Van Aken 0-3, 70. Banel 1-3, 83. Reverson 1-4.
Gele kaarten: Van Aken (AZ).
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Nick Smit

Foto's: Orange Pictures