Tiental AZ pakt punt in Heerenveen

28.01.2024

HEERENVEEN- AZ heeft zondagmiddag een punt overgehouden aan het treffen met sc Heerenveen. Nadat de Alkmaarders op voorsprong waren gekomen dankzij Vangelis Pavlidis, draaide Heerenveen de wedstrijd om. Met tien man wist AZ in de slotfase echter nog een punt aan het duel over te houden dankzij een eigen doelpunt: 2-2.

Bij AZ keerde Sven Mijnans terug in de basis.

Onderbreking
Na slechts vijf minuten voetballen werd de wedstrijd onderbroken vanwege vuurwerk dat op het veld werd gegooid. De onderbreking duurde bijna een halfuur. Met het hervatten van de wedstrijd kwam AZ kwam tot een paar kansjes. Een voorzet van Mijnans kon net niet worden verlengd door Dani de Wit en diezelfde Mijnans kopte even later over.

Doelpunten
Met twintig minuten op de klok viel het eerste doelpunt van de wedstrijd. Een briljante pass van Denso Kasius werd door Pavlidis over Andries Noppert heen gekopt. Voor de Griek betekende het zijn twintigste Eredivisie-goal van het seizoen in zijn in totaal 150e Eredivisie-wedstrijd. Lang kon er echter niet van worden genoten. Slechts vier minuten later viel een lage voorzet van Patrik Wålemark zomaar binnen en was het alweer 1-1. Jordy Clasie had de bal licht aangeraakt en zodoende telde het als eigen doelpunt.

Rood
Vlak voor de rust kwam AZ met tien man te staan. Kasius stapte door op zijn tegenstander en mocht na een VAR-ingreep gaan douchen met een rode kaart. Met een 1-1 stand zochten beide teams de kleedkamer op. In de rust greep Maarten Martens in en bracht hij Wouter Goes en Ernest Poku voor Dani de Wit en Mayckel Lahdo.

Heerenveen
Tegen tien man draaide Heerenveen de wedstrijd om. In de 51e minuut schoot Luuk Brouwers van dichtbij binnen voor de 2-1. Met iets meer dan een uur gespeeld kwam Poku tot een grote kans. De aanvaller was weg op rechts en kwam naar binnen om met links uit te halen. In de korte hoek ging de bal via Noppert tegen de paal.

Slotfase
In de slotfase nam AZ de regie van de wedstrijd over. Een lobje van invaller Ruben van Bommel vloog over en een schot van Poku werd geblokt door een verdediger. Uit een corner kwam Pavlidis van heel dichtbij tot een kopkans, maar Noppert bracht redding. AZ zou echter toch op gelijke hoogte komen. Noppert schoot de bal tegen Pawel Bochniewicz aan en de verdediger zag de bal zo het doel in gaan. Zodoende eindigde het in 2-2.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
sc Heerenveen - AZ 2-2 (1-1)
Eredivisie

Opstelling Heerenveen: Andries Noppert; Oliver Braude, Sven van Beek, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert; Syb van Ottele (64. Thom Haye), Simon Olsson, Patrik Wålemark (75. Ché Nunnely), Luuk Brouwers, Osame Sahraoui; Pelle van Amersfoort (64. Daniel Karlsbakk).

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Denso Kasius, Riechedly Bazoer (80. Mees de Wit), Alexandre Penetra, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans (80. Jens Odgaard), Dani de Wit (46. Wouter Goes); Mayckel Lahdo (46. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (69. Ruben van Bommel).

Scoreverloop: 20. Pavlidis 0-1, 24. Clasie (e.d.) 1-1, 51. Brouwers 2-1, 88. Bochniewicz 2-2.