Terug naar overzicht

AZ bekert door

Laatste Nieuws

17.01.2024

ALKMAAR- AZ heeft dinsdagavond de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker weten te bereiken ten koste van K.v.v. Quick Boys. Nadat het na 120 minuten voetbal 3-3 was geworden moest er een penaltyreeks aan te pas komen. Daarin trok AZ aan het langste eind.

AZ begon enigszins gewijzigd ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen FC Twente. Zo verving Maxim Dekker de geblesseerde David Møller Wolfe en begonnen ook Riechedly Bazoer, Tiago Dantas en Ruben van Bommel in de basis.

Kansjes
Na tien minuten viel het eerste schot op doel te noteren. Vangelis Pavlidis haalde van buiten het strafschopgebied uit, maar zijn poging was te zwak om Paul van der Helm in de problemen te brengen. Vijf minuten later kwam de spits opnieuw in scoringspositie nadat de bal bij een corner bleef hangen, maar een verdediger gooide zich voor de doellijn voor het schot. Ook Van Bommel kwam enkele minuten later net tekort om binnen te koppen en een schot van Dantas ging over.

Volley
Aan de andere kant liet Quick Boys zich na een halfuur spelen voor het eerst zien. Na een snelle aanval kon Nick Broekhuizen de bal net niet op de volley nemen. Aan de andere kant was het ook Pavlidis die tot een kans met een volley kwam, maar zijn poging vloog over. Met 0-0 gingen we aan de thee. Vlak voor de rust was Dekker geblesseerd uitgevallen, waardoor Gonçalo Esteves zijn officiële debuut maakte.

Counter
De tweede helft begon met een grote kans voor Quick Boys, dat snel counterde via Sem van Duijn. De aanvaller vond Broekhuizen voor het doel, maar hij punterde naast. Nadat een poging van Pavlidis voorlangs was gegaan was het aan de andere kant raak voor Quick Boys uit opnieuw een snelle counter. Nigel Nwankwo bleef rustig en schoot binnen voor de 0-1.

Omgedraaid
Na die 0-1 domineerde AZ het balbezit. Nadat de Alkmaarders al een paar keer gevaarlijk voor het doel van Quick Boys waren opgedoken was het in de 70e minuut De Wit die uit een voorzet van Martins Indi de 1-1 binnenkopte. Nog geen twee minuten later was de wedstrijd helemaal omgedraaid. AZ counterde na een corner snel via Esteves en Ernest Poku schoot na een goede actie de 2-1 binnen.

Voor Esteves betekende het zijn eerste assist in AZ 1, voor Poku zijn eerste goal.

Verlenging
Ondanks een aantal kansen wist AZ in de slotfase geen derde treffer te maken. Een poging van Dani de Wit ging in het zijnet en een poging van Poku werd in de korte hoek gepakt door Van der Helm. Een schot van Esteves werd geblokt door een Quick Boys-verdediger, evenals een inzet van De Wit. In de laatste seconde van de wedstrijd sloeg het noodlot toe. Na een corner was het uiteindelijk Leonard de Beste die binnen kopte voor de gelijkmaker. Daardoor werd het verlengen.

Van Brederode
In de verlenging pakte AZ snel de leiding weer. Nadat een poging van Kasius overvloog nam Van Brederode de 3-2 voor zijn rekening. De aanvaller speelde drie verdedigers uit en rondde vervolgens koelbloedig af. Een enorme kans voor Pavlidis ging naast en aan de andere kant sloeg Quick Boys opnieuw toe. Van Duijn scoorde en zorgde ervoor dat er een penaltyreeks aan te pas moest komen.

Penalty's
In die penaltyreeks trok uiteindelijk AZ aan het langste eind. Nadat De Wit de eerste strafschop had gemist, wisten Jordy Clasie, Pavlidis , Van Brederode en Odgaard allemaal te scoren. Quick Boys miste daarentegen twee keer. Daarmee staat AZ in de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Quick Boys 3-3 (4-2 in strafschoppen)
TOTO KNVB Beker

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Denso Kasius, Riechedly Bazoer(81. Alexandre Penetra), Bruno Martins Indi, Maxim Dekker (41. Gonçalo Esteves); Jordy Clasie, Tiago Dantas (120+1. Jens Odgaard), Dani de Wit; Mayckel Lahdo (56. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (56. Myron van Brederode).

Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm; Chima Bosman (82. Levi van Duijn), Ivailo Staal (71. Jan-Willem Kamp), Jason Meerstadt (82. Danny van den Meiracker), Tyrone Owusu, Nigel Nwankwo; Nick Broekhuizen (71. Leonard de Beste), Guus Offerhaus, Jesse Reinders (88. Bram Franken); Ravalin Junte, Sem van Duijn (115. Mees van Tol).

Scoreverloop: 59. Nwankwo 0-1, 70. D. De Wit 1-1, 72. Poku 2-1, 90+7. De Beste, 97. Van Brederode 3-2, 113. Van Duijn 3-3.