AZ en PEC Zwolle in evenwicht

20.01.2024

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond in eigen huis op de valreep een punt gepakt tegen PEC Zwolle. De eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Maarten Martens eindigde in 2-2. De doelpunten aan Alkmaarse zijde kwamen op naam van Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans.

Martens koos in zijn eerste wedstrijd direct voor Kristijan Belić. De Serviër maakte eerder deze week de overstap van FK Partizan naar AZ en mocht het direct laten zien. Mijnans en Mees de Wit zaten op de bank en keerden daarmee dus terug bij de selectie na een langdurige blessure.

Aluminium
Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van PEC Zwolle. Na een splijtende pass kwam Odysseus Velanas oog in oog te staan met Rome-Jayden Owusu-Oduro. De Griek schoot echter tegen de lat. Aan de andere kant onderscheidde oud-AZ'er Jasper Schendelaar zich. Hij hield van dichtbij een inzet van Pavlidis uit zijn doel en tikte een schot van Mayckel Lahdo over. Nadat een bal van bij een corner bleef hangen kon Pavlidis van dichtbij snoeihard uithalen, maar ook zijn poging verdween tegen het aluminium.

Kansjes
Er zouden nog een aantal kansen volgen. Zo legde Eliano Reijnders aan voor een schot van afstand, maar in de korte hoek redde Rome-Jayden Owusu-Oduro knap. Aan de andere kant dook Denso Kasius op, maar zijn poging vloog naast. Een kopbal van Belić en een schot van Myron van Brederode waren eenvoudige prooien voor Schendelaar. Zodoende stond bij de rust de brilstand nog op het scorebord.

Achterstand
Vlak na de rust kwam AZ tot twee enorme kansen. Eerst was het Alexandre Penetra die uit een corner tegen de paal kopte. De bal kwam vervolgens terecht bij Pavlidis, maar van dichtbij maakte Schendelaar een knappe redding. Enkele minuten later had Jordy Clasie een prachtige pass op Lahdo in huis, maar oog in oog met Schendelaar wist hij de bal niet in het doel te krijgen. Het was vervolgens PEC Zwolle dat op voorsprong kwam. Lennart Thy tikte van dichtbij binnen voor de 0-1.

Pavlidis
AZ moest in de achtervolging en in de 61e minuut veerde het stadion op toen Dani de Wit de 1-1 leek te maken, maar er was buitenspel geconstateerd en dus ging de treffer niet door. In de 77e minuut kwam AZ dan langszij. De scheidsrechter werd naar het VAR-scherm geroepen voor een mogelijke handsbal en gaf uiteindelijk ook een penalty. Pavlidis faalde niet vanaf elf meter.

Counter
AZ voerde de druk nog meer op en dook meermaals op voor het doel van Schendelaar. Echter zat er elke keer een PEC Zwolle-voetje in de weg of wist Schendelaar de bal veilig te pakken. PEC Zwolle had daarentegen maar één goede counter nodig om opnieuw op voorsprong te komen. Een schot van Younes Namli werd gepakt door Owusu-Oduro, maar in de rebound tikte Velanas binnen voor de 1-2.

Valreep
Op de valreep wist AZ wel nog een punt te pakken. In de laatste minuut bleef de bal na een corner hangen en was het uiteindelijk Mijnans die binnenschoot. De middenvelder betrad in de 65e minuut het veld en maakte zodoende zijn comeback na zijn knieblessure. Met een 2-2 gelijkspel eindigde het duel in het AFAS Stadion.