Terug naar overzicht

AZ lijdt puntenverlies tegen Heracles

Laatste Nieuws

28.09.2023

ALKMAAR- AZ heeft donderdagavond voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden in de Eredivisie. In eigen huis werd het 1-1 tegen Heracles Almelo. Vangelis Pavlidis had AZ in de eerste helft op voorsprong gezet, maar de gasten maakten in de tweede helft gelijk.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Pavlidis gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in het AZ-shirt. Na de wedstrijd tegen PEC Zwolle stond de teller op 101 wedstrijden voor de Griek, waarin hij 54 doelpunten maakte en 24 assists gaf.

Dominant
AZ schoot direct uit de startblokken en na twee minuten was het Myron van Brederode die een schotje lost. Via een Heracles-been ging deze echter hoog over. In de vijfde minuut kwam Pavlidis tot een kopkans, maar hij knikte uit een goede voorzet van Yukinari Sugawara voorlangs.

Record
Na dertien minuten was het dan wel raak. Het was opnieuw Sugawara die de bal voorgaf op Pavlidis en dit keer drukte de spits overtuigend af. Met die goal verbrak de spits een stokoud record uit 1977-1978 van John Metgod. Pavlidis is nu de eerste AZ'er ooit die in elk van zijn eerste zes Eredivisie-wedstrijden van een seizoen trefzeker is. AZ kreeg kansen op een tweede goal, maar pogingen van Mayckel Lahdo, Van Brederode en Pavlidis leverden geen tweede treffer op.

Blessure
De tweede helft begon met slecht nieuws voor AZ. Riechedly Bazoer moest het veld met een blessure verlaten. Het betekende voor Bruno Martins Indi zijn rentree in het AFAS Stadion na meer dan een jaar. Kort daarop zou nog meer slecht nieuws volgen. Anas Ouahim ontsnapte aan buitenspel en tikte een scherpe voorzet van dichtbij binnen om de bezoekers op gelijke hoogte te zetten.

Kansen
De Alkmaarders moesten weer op jacht naar de voorsprong en slechts vijf minuten later was er bijna direct een reactie gekomen, maar een schot van Dani de Wit werd geblokt en vervolgens schoot Pavlidis uit de draai tegen de keeper. AZ bleef aanzetten, maar tot echte kansen kwam het ondanks het overwicht maar nauwelijks.

Slotfase
In de slotfase veranderde dat. Een schotje van Jordy Clasie ging naast en kort daarna kreeg Pavlidis dé kans op de 2-1 na een pass van Ibrahim Sadiq, maar oog in oog met Michael Brouwer kwam de doelman als winnaar uit de strijd. Slechts een minuut later probeerde invaller Kenzo Goudmijn het op fraaie wijze, maar zijn poging werd geblokt. AZ hield Heracles onder druk, maar wist de winnende goal niet te maken. Het eindigde in 1-1 in Alkmaar.