AZ na verlenging door in beker

20.12.2023

HARDENBERG- AZ heeft zich op een natte woensdagavond verzekerd van een plek in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. Op Sportpark De Boshoek werd na verlenging HHC Hardenberg met 2-3 verslagen, dankzij doelpunten van Vangelis Pavlidis, Jens Odgaard en Ruben van Bommel.

Bij AZ maakte Jayden Addai zijn basisdebuut en keerde Rome-Jayden Owusu-Oduro terug onder de lat. In de laatste wedstrijd tegen PSV ontbrak de doelman met een lichte blessure.

Maats
Het veld was door de hevige regenval direct een waterballet. Dat weerhield AZ er niet van te voetballen. Dani de Wit testte na negen minuten doelman Jorick Maats, maar hij pakte het schot. Ook na een kwartier spelen zat de doelman de Alkmaarders in de weg. Jayden Addai speelde een goeie bal op Myron van Brederode, die naar binnen kwam en uithaalde. Maats tikte de bal echter naast. Ook een poging van Pavlidis in de korte hoek werd gepakt door de sluitpost.

Voorsprong
Waar kort daarvoor Van Brederode naast had geschoten op een rebound van een schot van Denso Kasius, was het na 22 minuten wel raak. Het was een heerlijke aanval van AZ die begon bij Jordy Clasie. Via Yukinari Sugawara was het uiteindelijk Addai die de bal lekker meegaf op Pavlidis. De spits schoot uit de draai raak voor de 0-1.

Kansen
Nog voor de rust kregen de Alkmaarders een aantal kansen op de 0-2. Zo bleef de bal in de modder hangen en kon De Wit net niet binnenwerken. In de laatste minuut voor rust kwam dan ook HHC gevaarlijk dicht bij, maar Owusu-Oduro pakte in de korte hoek een inzet van Jesper Drost. Vervolgens zette de keeper met een perfecte uittrap Addai alleen voor Maats. De doelman kwam echter als winnaar uit de strijd en daarmee was het ook rust.

Tweede helft
In de tweede helft kwam de thuisploeg beter in het spel. Pavlidis had nog wel een schot gelost dat maar nét over ging, maar aan de andere kant moest Owusu-Oduro ingrijpen op een kopbal van Van der Leij. Met 63 minuten op de klok kwam HHC langszij. Uit een vrije trap was het Serginho Fatima die via de binnenkant van de paal binnenkopte.

Odgaard
AZ moest weer opnieuw begonnen. Daarbij deed Pascal Jansen in de nog altijd stromende regen een beroep op onder andere Jens Odgaard. De Deen viel in en had slechts drie minuten nodig om impact te maken. Hij dribbelde naar binnen en haalde van net buiten de zestien uit. Zijn schot verdween precies in de hoek van het doel om AZ weer op voorsprong te zetten: 1-2.

Verlenging
Een gekrulde poging van een andere invaller, Ruben van Bommel, werd knap gepakt door Maats en diep in de blessuretijd kreeg AZ een forse klap te verwerken. Nota bene oud-AZ'er Joerie Church, die net vijf minuten in het veld stond, schoot van afstand knap raak voor de 2-2. Daarmee werd het verlengen op De Boshoek.

Van Bommel
In de eerste helft van de verlenging pakten de Alkmaarders weer de leiding. Na een scrimmage bleef de bal in de modder voor het doel van HHC liggen. De Wit kon net niet binnentikken, maar Van Bommel kreeg zijn voet er wel tegenaan en zette AZ voor de derde keer deze avond op voorsprong. AZ wilde het duel beslissen, maar een poging van Sugawara werd gepakt door Maats en een vrije trap van Odgaard ging via een verdediger nét naast. In het tweede bedrijf van de verlenging gebeurde er weinig noemenswaardigs en dus bekert AZ verder.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
HHC Hardenberg - AZ 2-3
TOTO KNVB Beker

Opstelling HHC: Jorick Maats; Serginho Fatima, Ashwin Manuhutu, Pascal Mulder (96. Finn Berends), Rob van der Leij, Jesper Drost (89. Sander Egbers), Thijmen de Lange, Steijn Strijker (46. Kay Wissink (89. Joerie Church), Danny Bouws, Thomas Reinders, Matias Jones Mourigan (67. Thom Olde Weghuis (80. Noah ten Brinke).

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer (79. Wouter Goes), Alexandre Penetra, Denso Kasius (105. Maxim Dekker); Jordy Clasie, Kenzo Goudmijn (74. Jens Odgaard), Dani de Wit; Jayden Addai (52. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (74. Ruben van Bommel).

Scoreverloop: 22. Pavlidis 0-1, 63. Fatima 1-1, 77. Odgaard 1-2, 90+3. Church 2-2, 102. Van Bommel 2-3.