AZ - NEC gestaakt

29.10.2023

ALKMAAR- AZ - NEC is zondag definitief gestaakt. AZ stond na 90 minuten op een 1-2 achterstand, toen Bas Dost op het veld bleef liggen. De AZ- en NEC-spelers schermden de spits, die medische hulp nodig had, direct af. Dost was gelukkig bij kennis en werd per brancard van het veld gedragen. Daarop werd de wedstrijd definitief gestaakt.

Bij AZ keerde Mayckel Lahdo terug in de basis in de 150e wedstrijd als AZ-trainer van Pascal Jansen.

Achterstand
De eerste kans was meteen raak. Na elf minuten nam Dost de bal ineens op de pantoffel en schoot de spits fraai raak voor de 0-1. AZ kwam een minuut later heel dicht bij een snelle reactie, maar Vangelis Pavlidis raakte de lat. Na een halfuur spelen kwam NEC met de tweede kans direct op 0-2. Magnus Mattsson tikte binnen, op aangeven van Dost.

Achtervolging
AZ moest in de achtervolging en deed dat ook. Een poging van Alexandre Penetra was echter een makkelijke prooi voor Jasper Cillessen en ook een kopbal van Dani de Wit verdween in de handen van de doelman. Met een 0-2 achterstand ging AZ aan de thee.

Tweede helft
AZ kwam goed uit de kleedkamer. Invaller Kenzo Goudmijn stuitte uit een moeilijke hoek op Cillessen en ook een poging van De Wit uit een hoekschop ging in de handen van de goalie. In de 57e minuut viel die langverwachte aansluitingstreffer dan eindelijk. De Wit verlengde een hoekschop richting de tweede paal. Daar kopte invaller Bruno Martins Indi de bal richting Pavlidis en de spits werkte 'm met zijn knie in het doel: 1-2.

Doordrukken
Op aangeven van invaller Jens Odgaard stuitte Pavlidis uit een moeilijke hoek op Cillessen. Uit de daaropvolgende corner kopte De Wit maar nét voorlangs. Een poging van afstand van Riechedly Bazoer ging over. In de 78e minuut lag opnieuw Cillessen in de weg op een inzet van Pavlidis. AZ was nadrukkelijk aan het drukken. Met nog vijf minuten te gaan kopte Odgaard maar net naast uit een voorzet van Clasie. Ook even later kwam AZ dichtbij, maar Pavlidis kopte over.

Doodse stilte
In de slotfase volgde een absoluut schrikmoment dat voor een doodse stilte in het AFAS Stadion zorgde. Dost bleef op het veld liggen en had medische verzorging nodig. De AZ- en NEC-spelers gingen in een kring om de spits heen staan om hem af te schermen. De spits was gelukkig bij kennis toen hij per brancard van het veld ging, waarna de wedstrijd definitief werd gestaakt. AZ wenst Dost en alle betrokkenen veel kracht en sterkte toe bij het herstel.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN (GESTAAKT IN 91e MINUUT)
AZ - NEC Nijmegen 1-2 (0-2)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara (73. Denso Kasius), Riechedly Bazoer, Alexandre Penetra (46. Bruno Martins Indi), David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans (46. Kenzo Goudmijn), Dani de Wit; Mayckel Lahdo (73. Jens Odgaard), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (46. Ruben van Bommel).

Opstelling NEC: Jasper Cillessen; Sai van Wermeskerken (87. D'Leanu Arts), Mathias Ross, Calvin Verdonk, Youri Baas; Mees Hoedemakers, Dirk Proper, Magnus Mattsson; Sontje Hansen (63. Elayis Tavsan), Bas Dost, Lars Olden Larsen (63. Lasse Schöne).

Scoreverloop: 11. Dost 0-1, 31. Mattsson 0-2, 57. Pavlidis 1-2.