AZ opent oefencampagne met gelijkspel

08.07.2023

DIRKSHORN- AZ is zijn serie oefenwedstrijd ter voorbereiding op het seizoen 2023-2024 begonnen met een gelijkspel. Op het complex van VV Dirkshorn werd het tegen Shakhtar Donetsk 3-3. Mees de Wit, Yusuf Barasi en Ruben van Bommel maakten de Alkmaarse goals.

Na het volkslied van Oekraïne en een minuut stilte voor de oorlogsslachtoffers in het land van de bezoekers begon het duel. Niet lang daarna kwam AZ op voorsprong. Mees de Wit profiteerde van een klutssituatie voor het doel van keeper Denys Tvardovski en schoot met buitenkantlinks de bal hoog in de touwen:1-0. Even daarvoor had Jens Odgaard de bal op de lat geschoten, waarbij hij geblesseerd raakte en gewisseld moest worden.

Rebound
Lang hield de voorsprong niet stand, want in de zeventiende minuut stond het weer gelijk. Anton Korniienko had een fraaie crossbal in huis, die door Oleksandr Zubkov werd gecontroleerd. In eerste instantie schoot hij nog tegen Hobie Verhulst aan, maar in de rebound was het wel raak: 1-1.

Tweede helft
Na de rust kwam er nagenoeg een nieuw elftal binnen de lijnen bij AZ. Enkel Verhulst en de eerder ingevallen Barasi bleven staan. Met de verse krachten kwamen de Alkmaarders al snel op 2-1 via de Turkse aanvaller. Een hoekschop van Kenzo Goudmijn was precies op maat en werd goed binnengekopt.

Doelpunten
Opnieuw kwam Shakhtar snel langszij (2-2). Een vrijetrap aan de linkerkant van het veld werd van dichtbij tegen de touwen gewerkt door Valerii Bondar. Een kwartier later maakte Ruben van Bommel zijn eerste goal in het shirt van AZ. De officieuze debutant kwam naar binnen, haalde uit en schoot via een Oekraïens been de bal in de verre hoek: 3-2.

Gelijkmaker
Vervolgens was het Shakhtar dat weer op zoek ging naar een treffer. Kevin Kelsy schoot eerst met een rare curve rakelings over en niet veel later kopte hij uit een hoekschop op de lat. Driemaal was scheepsrecht voor de Venezolaan, want met een verwoestend schot bepaalde hij de eindstand op 3-3.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Opstelling AZ 1e helft: Hobie Verhulst; Kees Smit, Wouter Goes, Lewis Schouten, Mees de Wit; Dave Kwakman, Dani de Wit, Jordy Clasie; Ernest Poku, Jens Odgaard (11. Yusuf Barasi), Myron van Brederode.
Opstelling AZ 2e helft: Hobie Verhulst; Denso Kasius, Riechedly Bazoer, Finn Stam, Jeremiah Esajas; Peer Koopmeiners, Kenzo Goudmijn, Zico Buurmeester; Jayden Addai, Yusuf Barasi (60. Dani de Wit, 77. Myron van Brederode), Ruben van Bommel.
Basisopstelling Shakhtar Donetsk: Denys Tvardvoski; Yukhym Konoplia, Valerii Bondar, Yaroslav Rakitskyi, Anton Korniienko; Denil Castillo, Yehor Nazaryna, Anton Hlushchenko; Oleksandr Zubkov, Kevin Kelsy, Dmytro Topalov.

Scoreverloop: 9. M. de Wit 1-0, 17. Zubkov 1-1, 48. Barasi 2-1, 50. Bondar 2-2, 65. Van Bommel 3-2, 77. Kelsy 3-3.
Scheidsrechter: Erwin Blank
Toeschouwers: 2.418