AZ pakt volle buit in Sittard

17.02.2024

SITTARD- AZ heeft zaterdagavond precies een maand na zijn aanstelling de eerste zege onder Maarten Martens geboekt. In Limburg kwamen de Alkmaarders op een 1-0 achterstand tegen Fortuna Sittard, maar Vangelis Pavlidis en Dani de Wit herstelden die schade. AZ won met 1-2.

Bij AZ keerde Mayckel Lahdo terug bij de wedstrijdselectie na last te hebben gehad van een kneuzing. Ook Dani de Wit was weer terug van een schorsing.

Initiatief
Na een minuut spelen legde Sven Mijnans vanaf randje strafschopgebied aan voor een poging die maar nét over ging. Het was de eerste waarschuwing voor de Limburgers. AZ was vanaf het begin fel en na vijf minuten leverde dat ook voor Vangelis Pavlidis een enorme kans op, maar hij schoot voorlangs. Een schot van Yukinari Sugawara werd door Michael Verrips gepakt en hoewel Dani de Wit de doelman even later wist te passeren met een kopbal, zag hij zijn inzet naast gaan.

Eerste kans
Na achttien minuten dook Fortuna voor het eerst op voor het doel van Mathew Ryan en het was meteen raak. Iñigo Córdoba profiteerde van slordig balverlies en schoot de bal na een sterke dribbel tegen het net. Niet lang daarna herpakte AZ alweer het initiatief. Een poging van Mijnans vloog opnieuw over en van dichtbij schoot ook David Møller Wolfe over het doel heen. Pavlidis schoot de bal tegen de touwen, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. Het betekende een 1-0 achterstand bij de rust.

Tweede helft
De tweede helft begon met een kans voor Fortuna, maar een poging van Deroy Duarte werd door Ryan naast getikt. Aan de andere kant haalde Van Bommel eens uit, maar zijn poging ging net naast. Na meer dan een uur gespeeld te hebben kwam AZ dan op gelijke hoogte. Uit een corner was het Pavlidis die van dichtbij binnen tikte voor de 1-1.

Aluminium
Slechts vijf minuten later kwam invaller Myron van Brederode heel dichtbij een volgende doelpunt. De aanvaller haalde werkelijk waar snoeihard uit, maar zijn inzet ging tegen de lat. Aan de andere kant was het aluminium AZ gunstig gezind. Een schot van Fortuna ging via de onderkant van de lat net niet over de lijn. Wat volgde was een ware scrimmage, waarbij Dani de Wit de bal nog van de doellijn wegkopte.

Jacht
AZ bleef op zoek naar de voorsprong en zou in de allerlaatste minuut loon naar werken krijgen. Sugawara gooide een bal heel ver in richting Lequincio Zeefuik. De invaller kopte door op Dani de Wit en hij schoot de bal in de verre hoek binnen! AZ sluit de verste Eredivisie-uitwedstrijd van het seizoen zodoende af met drie punten!