Terug naar overzicht

AZ verliest eerste wedstrijd in groepsfase

Laatste Nieuws

21.09.2023

MOSTAR- In Bosnië en Herzegovina trapte AZ de groepsfase van de UEFA Europa Conference League af tegen HŠK Zrinjski Mostar. Na een 0-3 voorsprong bij de rust gaf AZ het helemaal weg. Het werd 4-3.

De Alkmaarders wisten zich te plaatsen voor de groepsfase door FC Santa Coloma en SK Brann uit te schakelen. Naast de Bosniërs treft AZ in de groep Aston Villa en Legia Warschau.

Swingende start
AZ begon sterk aan de wedstrijd. Via onder meer Jordy Clasie, Mayckel Lahdo en Vangelis Pavlidis liet AZ direct gevaar zien. Na tien minuten was het al raak. Lahdo gaf de bal voor en bij de tweede paal stond Myron van Brederode. De aanvaller schoot rustig binnen voor de vroege voorsprong.

Overtuigende eerste helft
Het bleef vervolgens niet bij de 0-1 in de eerste helft. Na een half uur spelen was het namelijk Sven Mijnans die voor de tweede goal van de avond zorgde. Ditmaal was het een voorzet van Pavlidis die in eerste instantie op het hoofd van Dani de Wit belandde. De middenvelder stuitte op Marko Marić, maar uit de rebound kon een scherpe Mijnans vervolgens binnenwerken: 0-2. Alsof dat niet genoeg was, maakte Dani de Wit op slag van rust 0-3. Met een comfortabele voorsprong ging AZ rusten.

Zrinjski doet wat terug
Direct na rust waren het de Bosniërs die wat terug deden. Een vrije trap werd door de ingevallen Zvonimir Kozulj direct in de korte hoek gewerkt: 1-3. Kort daarna werd een poging van Clasie uit de korte hoek gevist door Marić. Ook na 67 minuten wist AZ niet de vierde treffer te maken. Pavlidis raakte slechts de binnenkant van de paal.

Nachtmerrie
Daarna veranderde de wedstrijd in een absolute nachtmerrie voor AZ. Een voorzet van Josip Corluka viel binnen en kort daarop schoot Aldin Hrvanovic de 3-3 binnen. De aanvaller had net buiten de zestien wat ruimte en zorgde dus voor de gelijkmaker. Het stadion ontplofte.

Nog erger
Het zou nog erger worden voor AZ. In de 81e minuut wist Zrinjski zelfs nog de 4-3 te maken. Nadat de bal terugkwam van de paal was het Kozulj die zijn tweede van de avond binnen tikte. AZ wist daar niks meer tegenover te stellen en verliest dus de eerste wedstrijd in de groepsfase.

Clasie: 'Onbegrijpelijk'
"Ik denk een stukje gemakzucht", analyseert aanvoerder Jordy Clasie over wat er in de tweede helft misging. "De ploeg dacht waarschijnlijk dat we er al waren na een prima eerste helft waarin we 0-3 voorstonden. Waarin helemaal niks aan de hand is. Als je ziet hoe we de goals weggeven... Dat is heel kinderlijk. Als je ziet hoe vaak wij in de tweede helft de verkeerde beslissing maken, ook in de eindfase. Vier, vijf ballen die zomaar over de achterlijn gaan. Dat is denk ik gewoon een stukje gemakzucht."

Jansen: 'Onacceptabel'
"Zoals na de rust heb ik mijn ploeg tot op heden niet meegemaakt", zegt Jansen. "Dit is iets wat helemaal niet bij ons past en nooit wordt geaccepteerd. Helaas is het wel de werkelijkheid van vanavond. Ik heb de pijn gemerkt bij de jongens. We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor. Zowel spelers als staf. Wat we de tweede helft hebben laten zien is onacceptabel."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
HŠK Zrinjski Mostar - AZ 4-3 (0-3)
Groepsfase UEFA Europa Conference League

HŠK Zrinjski Mostar: Marko Maric; Josip Corluka, Stipe Radic, Slobodan Jakovljevic, Kerim Memija; Antonio Ivancic, Andrija Balic (46. Zvonimir Kozulj), Dario Canadija (63. Tomislav Kis); Marijo Cuze (70. Matija Malekinusic), Nemanja Bilbija, Mario Ticinovic (70. Aldin Hrvanovic).

Opstelling AZ:
Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer (87. Jens Odgaard), Alexandre Penetra, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Dani de Wit, Sven Mijnans (83. Kenzo Goudmijn); Mayckel Lahdo (63. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (63. Ruben van Bommel).

Scoreverloop: 10. Myron van Brederode, 0-1; 32. Sven Mijnans, 0-2; 44. Dani de Wit, 0-3; 48. Zvonimir Kozulj, 1-3; 68. Corluka 2-3, 71. Hrvanovic 3-3, 81. Kozulj 4-3.
Gele kaarten: Jakovlevic, Hrvanovic, Kozulj, Bradaric (Zrinjski), Clasie (AZ).
Scheidsrechter: Donald Robertson (SCO).
Aantal toeschouwers: 5.100.