AZ verslaat HŠK Zrinjski

30.11.2023

ALKMAAR- In de laatste thuiswedstrijd van de UEFA Europa Conference League-groepsfase heeft AZ een overwinning geboekt. Dankzij een benutte penalty van Vangelis Pavlidis wonnen de Alkmaarders met 1-0 van HŠK Zrinjski Mostar.

Pascal Jansen voerde één wijziging door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen FC Volendam. Djordje Mihailovic verving de geblesseerde Sven Mijnans op het middenveld.

VAR
AZ was in de openingsfase nadrukkelijk op zoek naar een goal. Vangelis Pavlidis testte doelman Marko Marić met een kopbal, maar de sluitpost kende geen problemen met zijn inzet. Na 22 minuten volgde een lang VAR-moment in het AFAS Stadion. Pavlidis kreeg de bal voor het doel bij Ernest Poku en hij haalde de trekker over, maar Matija Malekinušić lag in de weg voor het doel. De verdediger gebruikte daarbij zijn hand, maar na lang overleg en het bekijken van de beelden werd er geen penalty gegeven door de scheidsrechter.

Kansen
De Alkmaarders hadden weinig te duchten van de Bosniërs en kwamen zelf nog tot een aantal kansen. De opgestoomde Poku vond Tiago Dantas en de Portugees haalde uit, maar ook bij hem lag er een speler in de weg. Poku schoot even later zelf in kansrijke positie naast. Vlak voor de rust volgde een domper voor AZ. Riechedly Bazoer verliet geblesseerd het veld. Pavlidis schoot in de blessuretijd nog voorlangs en daarmee klonk bij een 0-0 stand het rustsignaal.

Voorsprong
De tweede helft begon met een vrije trap voor AZ vanaf een kansrijke positie. Yukinari Sugawara ging achter de bal staan, maar schoot over. Daarop kreeg Djordje Mihailovic twee grote kansen, maar de Amerikaan schoot eerst eveneens over en tikte even later naast. Enkele minuten daarna was het Pavlidis die een penalty verdiende. De spits werd aangeraakt in het zestienmetergebied en ging neer. Pavlidis eiste de bal zelf op en schoot hem vol overtuiging in de bovenhoek raak voor de voorsprong!

Doorjagen
Zrinjski kwam er amper aan te pas en het was AZ dat de kansen had. Pavlidis schoot van dichtbij op doelman Marić en even later na een soort scrimmage was de doelman opnieuw de boosdoener. Pogingen van Mihailovic en Pavlidis gingen er niet in. Een spectaculaire omhaal van Alexandre Penetra ging over.

Kans
AZ moet nu hopen op een overwinning van Aston Villa tegen Legia Warschau. In dat geval kunnen de Alkmaarders in het laatste duel tegen Legia nog overwinteren met een overwinning.

AZ - HŠK Zrinjski 1-0 (0-0)
UEFA Europa Conference League

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara (81. Denso Kasius), Riechedly Bazoer (43. Alexandre Penetra), Bruno Martins Indi, David Møller Wolfe; Jordy Clasie Tiago Dantas (90+2. Kenzo Goudmijn), Djordje Mihailovic (81. Dani de Wit); Ernest Poku, Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (81. Jayden Addai).

Opstelling HŠK Zrinjski: Marko Marić; Josip Ćorluka, Matej Senić (66. Tomislav Kis), Stipe Radić, Matija Malekinušić; Filip Bradarić, Damir Zlomislić, Antonio Ivančić; Aldin Hrvanović (60. Franko Sabljić), Nemanja Bilbija, Mario Ćuže.

Scoreverloop: 59. Pavlidis 1-0.
Gele kaarten: Malekinušić (Zrinjski), Penetra (AZ).