Terug naar overzicht

AZ via Santa Coloma naar Play-offs

Laatste Nieuws

17.08.2023

ALKMAAR- AZ heeft zich donderdagavond geplaats voor de Play-offs van de UEFA Europa Conference League. Na een 0-1 zege in Andorra werd het in eigen huis 2-0 voor de ploeg van Pascal Jansen. Ruben van Bommel en Mayckel Lahdo verzorgden de doelpunten.

Pascal Jansen koos donderdagavond voor dezelfde elf namen als afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles (5-1). Zodoende stond onder andere Van Bommel weer aan de aftrap, die tegen de Deventenaren belangrijk was met een goal en assist. Ook Jens Odgaard verscheen aan de aftrap, die vorige week in Andorra nog ontbrak. 

Kansen
AZ begon sterk aan de wedstrijd. In het eerste kwartier kwam de thuisploeg al twee keer dicht bij een goal, maar Vangelis Pavlidis kopte tegen doelman Josep Gómes aan en de rebound ging naast. Even later was het Van Bommel die na een heerlijke pass van Sven Mijnans de bal ook niet langs de keeper van de Andorrezen kreeg. Ook uit meerdere corners kwam AZ niet tot scoren. 

Van Bommel
Vlak voor het rustsignaal was het dan toch raak. Na een fijne pass van Pavlidis was het Van Bommel die Gómes te ver voor zijn doel zag staan. De aanvaller lobte de bal heerlijk over de doelman heen voor zijn eerste Europese treffer ooit. Met een voorsprong ging AZ dan ook aan de thee. 

Tweede helft
In de tweede helft bleef AZ kans na kans creëren. Op aangeven van Odgaard kreeg Pavlidis van dichtbij de bal echter niet langs Gómes. Enkele minuten later gleed Dani de Wit een bal naast en kort daarna kreeg Pavlidis de bal niet op doel, nadat Van Bommel een bal goed had onderschept. 

Invallers
Met een uur op de klok wisselde Jansen. Alexandre Penetra en Lahdo kwamen erin en laatstgenoemde liet zich direct zien met een goede pass op De Wit, maar wederom kwam Gómes als winnaar uit de strijd. Ook Ernest Poku en Djordje MIhailovic mochten invallen en eerstgenoemde liet ook meteen van zich spreken. Zijn eerste balcontact belandde helaas in het zijnet. 

Aluminium 
AZ bleef op jacht naar een volgende goal maar het aluminium stond in de weg. Eerst ging een volley van David Møller Wolfe via Pavlidis op de paal en even later schoot Lahdo snoeihard tegen de andere paal. Kort daarop had de Zweedse aanvaller meer geluk. Mihailovic ontsnapte aan buitenspel, sneed voor Sergio Rodriquez langs en tikte de bal vlak voor de doelman opzij. Daar stond Lahdo om de bal eenvoudig binnen te werken: 2-0. Daar bleef het bij en dus staat AZ in de Play-offs van de Conference League. Daarin is het Noorse SK Brann de volgende tegenstander. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - FC Santa Coloma 2-0 (1-0)
3e voorronde UEFA Europa Conference League

AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer (62. Alexandre Penetra), Pantelis Hatzidiakos, David Møller Wolfe (77. Denso Kasius); Jordy Clasie, Dani de Wit (70. Djordje Mihailovic), Sven Mijnans; Jens Odgaard (62. Mayckel Lahdo), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (70. Ernest Poku).
FC Santa Coloma: Josep Gómes; Andriy Markovych, Gerard Gomez, Sergio Rodriguez, David Crespo; Mario Mourelo (60. Moisés San Nicolás), Miguel Lopez (80. Guillem Jimenez), Daniel Toribio, Cristian Novoa (80. Virgili), Ivan Garrido (69. Marc Nierga); Eloy Gila.

Scoreverloop: 41. Van Bommel 1-0, 78. Lahdo 2-0. 
Gele kaarten: Mijnans, D. De Wit (AZ), Toribio (Santa Coloma)
Scheidsrechter: Henrik Nalbandyan (Arm)
Toeschouwers: 10.014.