AZ viert Alkmaar Ontzet met winst in Amsterdam

08.10.2023

AMSTERDAM- AZ heeft zondagmiddag zijn zevende overwinning van het Eredivisie-seizoen geboekt. In Amsterdam werd er met 1-2 van Ajax gewonnen op de dag dat Alkmaar Ontzet wordt gevierd. De doelpunten werden gemaakt door Vangelis Pavlidis en Dani de Wit.

Riechedly Bazoer keerde tegen Ajax terug van een blessure en speelde weer vanaf de eerste minuut. De Alkmaarders trokken zondagmiddag ten strijde in een speciaal ontworpen wedstrijdshirt. Het shirt eert het 450-jarige jubileum van Alkmaar Ontzet.

Van Brederode
Het was AZ dat het begin van de eerste helft met het meeste gevaar kwam. Tweemaal was het Myron van Brederode met een schot. Op beide schoten kon doelman Jay Gorter redding brengen. Ook Mayckel Lahdo kreeg nog een schotkans, welke gekraakt werd door de Amsterdamse verdediging.

Record Pavlidis
Lange tijd leek het erop dat er verder weinig noemenswaardigs ging gebeuren in die eerste helft, tot de 45ste minuut aanbrak. Een aanval van Ajax liep stuk rond het zestienmetergebied; vervolgens was het Jordy Clasie die een counter op kon zetten. Hij gaf de bal mee aan Lahdo die op zijn beurt Pavlidis weg kon steken. De Griek twijfelde geen moment en knalde de bal vol in de touwen: 0-1! Pavlidis is daarmee de eerste AZ’er ooit die in acht Eredivisie-duels op rij weet te scoren.

Dani de Wit
De meegereisde fans uit Alkmaar hoefden in de tweede helft niet lang te wachten op een verdubbeling van de voorsprong. In de 57e minuut werd een keurig uitgespeelde aanval namelijk binnengetikt door Dani de Wit: 0-2! Het was opnieuw Lahdo met een goede voetballende actie die Sven Mijnans kon bedienen. Laatstgenoemde gaf een strakke voorzet die door de nummer tien werd binnengelopen.

Odgaard
In de 73ste minuut kwam Ajax terug tot 1-2. Een afstandsschot van de ingevallen Branco van den Boomen werd van richting veranderd en verraste zo de Alkmaarse defensie. Daarop werd het weer wat spannender in Amsterdam, maar het was AZ dat de grootste kansen bleef houden. Jens Odgaard werd ingewisseld en toonde zich erg gevaarlijk. Een poging werd via een been van Jorrel Hato onschadelijk gemaakt en even later schoot de invaller naast.

Slotfase
Met 86 minuten op de klok had Gorter alle moeite met een voorzet van Odgaard, die vervolgens net niet binnengetikt kon worden door Ibrahim Sadiq. In de slotfase stond de verdediging van AZ, evenals tegen Legia, als een huis. Ajax kwam niet meer tot een kans en daarmee nam AZ de drie punten mee naar Alkmaar!

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Ajax - AZ 1-2 (0-1)
Eredivisie

Opstelling Ajax: Jay Gorter; Devyne Rensch (46. Anton Gaaei), Jakov Medic, Gaston Avila, Jorrel Hato; Silvano Vos (68. Branco van den Boomen), Steven Bergwijn, Kenneth Taylor; Carlos Forbs, Brian Brobbey, Amourricho (41. Georges Mikautadze).

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer (71. Bruno Martins Indi), Alexandre Penetra, David Møller Wolfe (88. Denso Kasius); Jordy Clasie, Sven Mijnans, Dani de Wit; Mayckel Lahdo (71. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode.

Scoreverloop: 45. Vangelis Pavlidis 0-1; 57. Dani de Wit 0-2; 73. Branco van den Boomen 1-2.
Gele kaarten: Steven Bergwijn, Silvano Vos
Scheidsrechter: Allard Lindhout
VAR: Murat Küçükerbir.