AZ Vrouwen spelen gelijk tegen PEC Zwolle

21.01.2024

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen openen het nieuwe jaar met een gelijkspel tegen PEC Zwolle. Na een 0-0 stand bij rust, kwamen de bezoekers in de tweede helft op voorsprong. Via een goal van Desiree van Lunteren werd het 1-1 en moesten beide ploegen genoegen nemen met één punt.

AZ - PEC Zwolle is een duel tussen de twee jongste teams uit de Azerion Vrouwen Eredivisie. In de eerste seizoenshelft stonden bij beide ploegen maar liefst 10 tieners in de basis.

Gelijkopgaande openingsfase
De wedstrijd kende een gelijkopgaande openingsfase waarin beide ploegen elkaar vrijwel continue onder druk zetten. Na twintig minuten spelen was de eerste kans van de wedstrijd voor de bezoekers. Ilse Kemper kwam aan de bal na een communicatiefout bij de Alkmaarders. De PEC-middenveldster haalde uit, maar AZ-Keepster Femke Liefting pakte de inzet.

Eerste gevaar van AZ
Vanaf dat moment kwamen er meer mogelijkheden aan beide kanten en al snel kwam ook het eerste gevaar van AZ. Floor Spaan brak door op de rechterflank en schoot de bal van afstand net over het Zwolse doel. Kort daarna was de spits opnieuw betrokken bij een grote kans. Na een corner van Manique de Vette, werd het schot van Spaan in het zestienmetergebied van richting veranderd. De bal kwam vervolgens bij Romaissa Boukakar die de bal rakelings over het doel schoot.

Dichtbij een goal
Vlak voor rust waren beide ploegen dichtbij een goal. Een schot van PEC-aanvalster Zoë Zuidberg werd geblokkeerd door Karlijn Woons, maar de bal kwam daardoor voor de voeten van Bo van Egmond, die vervolgens raak schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant gaf Robin Blom een fantastische steekpass op Van Lunteren die hierdoor één-op-één kwam met Keepster Inge Tijink. Laatstgenoemde bracht knap redding op de poging van aanvoerster van AZ en zo eindigde de eerste helft in 0-0.

De openingstreffer
De Zwollenaren kwamen sterk uit de kleedkamer en creëerden kansen via Sterre Kroezen, Zuidberg en Evi Maatman. Zo lobte Kroezen de bal net over het doel van Lieftink en viel even later alsnog de goal voor PEC Zwolle. Zuidberg ontving de bal van Maatman en haalde hard uit. AZ-Keepster Lieftink wist de bal in eerste instantie te stoppen, maar de rebound werd vervolgens binnengeschoten door invalster Maatman: 0-1.

Gelijkmaker AZ

Het antwoord van de thuisploeg volgde nog geen minuut later. Een scherpe voorzet van Camie Mol zette PEC-sluitpost Tijink op het verkeerde been, waarna Spaan de bal met de schouder teruglegde op Van Lunteren. De aanvoerster tikte de bal van dichtbij binnen en bracht AZ weer op gelijke hoogte: 1-1.

Spannende slotfase
In de slotfase van de wedstrijd gingen beide teams op zoek naar de winnende treffer. De thuisploeg werd gevaarlijk via invalsters Isa Dekker en Veerle van der Most. Zo brak Dekker, sneller dan haar directe tegenstander, door op de flank, maar de buitenspeelster zag haar schot gepareerd worden door Tijink. Kort daarna bracht de sluitpost eveneens redding op een inzet van Van der Most. In de dying seconds kreeg ook PEC nog een kans. Lieftink maakte echter een geweldige redding op een hard diagonaal schot van Kroezen en zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

AZ Vrouwen - PEC Zwolle 1-1 (0-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons, Maudy Stoop, van Bentum), Robin Blom; Isa Colin (86. Veerle van der Most), Desiree van Lunteren, Manique de Vette (86. Annemiek Kruijthof); Bo op de Weegh (9. Mirte van Bentum), Floor Spaan, Romaissa Boukakar (61. Isa Dekker).

Opstelling PEC Zwolle Vrouwen: Inge Tijink; Jasmijn Dijsselhof, Mayke Lindner, Kely Pruim, Inske Weiman (76. Eef Kerkhof); Nayomi Buikema, Sophie van Vugt (63. Evi Maatman), Ilse Kemper; Zoë Zuidberg, Sterre Kroezen, Bo van Egmond (63. Britt Udink).

Scoreverloop: 69. Maatman 0-1, 70. Van Lunteren 1-1.