Terug naar overzicht

AZ Vrouwen verslaan Fortuna Sittard

Laatste Nieuws

15.12.2023

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen behaalden vrijdagavond een knappe overwinning op Fortuna Sittard. In het laatste duel van 2023 werd het 1-0 voor de ploeg uit Alkmaar. De enige goal van de wedstrijd werd in minuut 77 gemaakt door AZ-topscorer Floor Spaan.

Interim-trainer Wouter de Vogel voerde slechts één wijziging door ten opzichte van de nipte nederlaag in Enschede tegen FC Twente. Zo keerde Isa Colin terug in de basis en begon Mitre van Bentum ditmaal op de bank.

Openingsfase
De wedstrijd kende een levendige openingsfase, waarin beide ploegen de aanval zochten. Het eerste schot op doel kwam na acht minuten spelen van de voet van Desiree van Lunteren. De aanvoerster draaide fraai weg bij haar directe tegenstander en haalde uit op de rand van het zestienmetergebied. De poging verdween echter in de handen van Fortuna-keepster Claire Dinkla.

Goed verdedigend werk
Tot aan de tweede helft bleef het een gelijkopgaande strijd met twee aanvallend ingestelde ploegen, maar de doelpogingen waren schaars. Zo schoot Van Lunteren namens AZ over en kwam het eerste dreigende schot van de bezoekers pas na 35 minuten spelen. Eerdere pogingen van Tessa Wullaert werden geblokt door goed verdedigend werk van Karlijn Woons en Maudy Stoop. Zo bleven de goals voorlopig uit en zochten beide teams de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

Liefting belangrijk
Al vroeg in het tweede bedrijf kwamen de bezoekers tot een grote kans, maar AZ-keepster Femke Liefting bracht knap redding op een poging van dichtbij. Even later moest de sluitpost opnieuw in actie komen en verrichtte zij een dubbele redding na twee pogingen van Charlotte Hulst. Zo hield Liefting haar ploeg in de wedstrijd.

Kansen & goal AZ
Vanaf dat moment was het AZ dat de kansen creëerde. Zo trof Van Luteren het zijnet en was het even later invalster Romaissa Boukakar die met meerdere afstandsschoten gevaarlijk was. Keepster Dinkla wist voorlopig echter de nul te houden. Een kwartier voor tijd kwam daar verandering in. De ingevallen Van Bentum brak door op de flank en gaf een voorzet. De Limburgse defensie kon deze bal niet goed wegwerken, waarna Floor Spaan de bal met een volley over Dinkla heenschoot en de thuisploeg op voorsprong zette: 1-0.

Spannende slotfase
In de slotfase van de wedstrijd probeerden de bezoekers nog iets terug te doen. Een poging van Fortuna-aanvalster Wullaert ging tegen de paal en zo kwam AZ met de schrik vrij. Aan de andere kant was ook Boukakar nog gevaarlijk. De buitenspeelster schoot van grote afstand en zag haar inzet net over het doel gaan. Meer goals kwamen er niet en zo eindigde de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor de ploeg uit Alkmaar.