AZ wint in Waalwijk

20.08.2023

WAALWIJK- AZ heeft ook de tweede Eredivisie-wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Na een 1-0 achterstand bij rust stelde de ploeg van Pascal Jansen in de tweede helft orde op zaken. Vangelis Pavlidis was twee keer trefzeker en Dani de Wit nam het andere doelpunt voor zijn rekening voor een 1-3 overwinning.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Santa Coloma van afgelopen donderdag was er één wijziging te noteren in de basis. Kenzo Goudmijn begon in de plaats van Jordy Clasie. De aanvoerder had lichte klachten en was niet inzetbaar.

Kansen
Na negen minuten spelen noteerden we de eerste kans. Jens Odgaard had een fraaie uithaal in huis, maar via een been van een RKC-verdediger ging de bal ver. AZ controleerde het spel, maar moest na dertien minuten wel even oppassen. Denilho Cleonise was er snel vandoor en kwam oog in oog te staan met Mathew Ryan. De doelman redde knap. Even later wist ook Zakaria Bakkali de bal niet langs de Australiër te krijgen. Ook de andere doelman, Etienne Vaessen, liet van zich spreken. Na een heerlijke aanval kwam de bal bij Vangelis Pavlidis terecht, maar hij kreeg de bal niet in het net.

Penalty
AZ kwam na 36 minuten gespeeld te hebben heel dichtbij, maar uit een hoekschop van Yukinari Sugawara verdween de bal via een RKC-verdediger slechts tegen de lat. Vlak voor rust moesten de Alkmaarders een domper slikken. De bal werd tegen de hand van Dani de Wit geschoten en scheidsrechter Alex Bos wees naar de stip. Michiel Kramer schoot de thuisploeg vanaf elf meter op voorsprong. AZ ging direct op jacht naar de gelijkmaker, maar Odgaard kopte naast uit een voorzet van Møller Wolfe. Daarop was het rust.

Ommekeer
Pascal Jansen wisselde tweemaal in de rust. Ernest Poku en Mayckel Lahdo kwamen in het veld. Het bleek een goede zet van de trainer. Poku was alert en veroverde in de 54e minuut de bal van een RKC-verdediger. Hij kreeg de bal bij Pavlidis, die via een been binnenschoot voor de gelijkmaker. Met een uur op de klok maakte AZ de comeback compleet. Dit keer was Pavlidis de aangever en schoot Dani de Wit van dichtbij binnen voor de 1-2!

Poku
De dag zou nog mooier worden van AZ. Het was opnieuw de combinatie tussen Poku en Pavlidis. De vleugelspeler was zijn man te slim af, hield het overzicht en vond Pavlidis voor het doel. De spits schoot binnen voor zijn tweede van de wedstrijd! In de slotfase mocht Dave Kwakman het veld nog betreden. Voor de middenvelder was het zijn officiële debuut in AZ 1!

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
RKC Waalwijk - AZ 1-3 (1-0)
Eredivisie

Opstelling RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld, Juriën Gaari (84. Jeffrey Bruma), Dario van den Buijs, Thierry Lutonda; Zakaria Bakkali (61. Richonell Margaret), Kevin Felida (85. Chris Lokesa), Yassin Oukili (85. Patrick Vroegh), Denliho Cleonise; David Min (61. Michiel Kramer).

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Riechedly Bazoer; David Møller Wolfe (84. Denso Kasius); Kenzo Goudmijn (73. Djordje Mihailovic), Sven Mijnans, Dani de Wit (84. Dave Kwakman); Jens Odgaard (46. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (46. Mayckel Lahdo).

Scoreverloop: 41. Kramer 1-0 (pen.), 54. Pavlidis 1-1, 60. D. De Wit 1-2, 80. Pavlidis 1-3.