Pavlidis schiet AZ langs Vitesse

03.09.2023

ARNHEM- AZ heeft zondagmiddag ook de derde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. In GelreDome controleerden de Alkmaarders het duel, maar drukten dat pas uit in de score in de tweede helft: 0-2. Vangelis Pavlidis was tweemaal trefzeker.

Ten opzichte van het UEFA Europa Conference League-duel met SK Brann koos Pascal Jansen al dan niet gedwongen voor enkele andere namen. Zo maakte Alexandre Penetra zijn basisdebuut in GelreDome. Hij nam de plaats over van de naar Cagliari vertrokken Pantelis Hatzidiakos. Aanvoerder Jordy Clasie keerde juist terug in de basis, na een lichte hamstringblessure. Ook Myron van Brederode was hersteld van een blessure en kreeg een basisplaats toebedeeld in Arnhem. Op de andere flank maakte Ernest Poku zijn basisdebuut, omdat Mayckel Lahdo ziek thuiszat.

Kansen
Na elf minuten viel het eerste gevaar van de wedstrijd noteren. Uit een vrije trap van Yukinari Sugawara kopte Dani de Wit via het hoofd van een verdediger over. Kort daarop kreeg Van Brederode een enorme kans om de score te openen, maar oog in oog met Eloy Room kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Penetra
Ook een vrije trap van Sugawara enkele minuten later was een prooi voor de doelman. Een kopbal van Penetra ging over en een poging van Ernest Poku verdween naast. Met 0-0 gingen we aan de thee.

Pavlidis
Meteen na rust was het dan wel raak. Na een prachtige pass van Van Brederode schoot Pavlidis vanuit een lastige positie in de verre hoek binnen voor de 0-1. AZ had de verdiende voorsprong te pakken en ging op zoek naar meer. Na een sprint van Poku haalde de aanvaller zelf uit, maar via Pavlidis en het been van een verdediger verdween zijn schot naast.

Opnieuw
Met iets meer dan een uur gespeeld te hebben wist AZ opnieuw toe te slaan. Van Brederode speelde in op Dani de Wit en de middenvelder gaf de bal door aan Pavlidis. De Griek schoot binnen voor zijn tweede van de dag: 0-2.

Slotfase
Met tachtig minuten op de klok kreeg Sugawara een enorme kans om te voorsprong verder uit te breiden. De rechtsback was weg op rechts en kwam in een kansrijke positie. In de korte hoek wist Room echter te redden en de rebound werd vervolgens geblokt door Marco Van Ginkel. Ook de ingevallen Jens Odgaard kwam na een fijne bal van de eveneens ingevallen Tiago Dantas tot een grote kans, maar de aanvaller stuitte op Room.

Koploper
Uiteindelijk werd er niet meer gescoord in Arnhem, waardoor AZ als koploper het weekend afsloot. De ploeg van Jansen staat na drie wedstrijden foutloos bovenaan met negen punten. Volgende week komt AZ niet in actie vanwege een interlandperiode.